thumb

СДС: Поставяне на пречки за цитиране на новини може да ограничи свободата на словото

Поставянето на пречки за цитиране на новини може да доведе до ограничаване свободата на словото, невъзможност за навр...

thumb

Честит светъл празник!

Да си пожелаем с вяра, надежда и любов да вървим към мъдрост в делата и решенията ни!

thumb

СДС: Арестът на журналисти е срамно петно върху образа на България

Главният секретар на МВР да даде публично информация с какви аргументи и при какви обстоятелства са задържани

Парламентарен контрол

Д-р Ваньо Шарков алармира за нарушенията на мобилен оператор в община Сандански.

01.06.2012

primary_thumb

Народният представител от Синята коалиция д-р Ваньо Шарков алармира  Министерството на регионалното развитие и благоустройство и Министерството на здравеопазването за неправомерно монтиране на базова станция на един от мобилните оператори в България в село Поленица, община Сандански.

 

В жалбите до двете ведомства синият депутат отбелязва, че въпросната станция е монтирана в близост до селските къщи, въпреки решението на Общинския съвет- Сандански, проведения търг и определеното място за монтирането й.

 

Той посочва още, че жителите на село Поленица, както и кмета на селото не са били предварително уведомени за тези действия.

 

Според него е необходимо да се обърне внимание на притесненията и волята на жителите на село Поленица и да се разпореди преместването на базовата станция, съгласно решението на Общинския съвет- Сандански и проведения търг. 

 

Припомняме, че Синята коалиция нееднократно внася промени в Закона за здравето,  които регламентират безконтролното поставяне и излъчването антените на мобилните оператори. Основно предложение в законопроекта е антените на мобилните оператори да се поставят на отстояние от 400 м. от детски градини, учебни и здравни заведения. Настоящата нормативна база в България, която регулира защитата на гражданите от вредно въздействие на нейонизиращи лъчения е безвъзвратно остаряла. Нивото на облъчването на хора с нейонизиращи лъчения днес е 1500 пъти по-високо в сравнение с облъчването от естествени източници в средата на 20-ти век. По време на парламентарния контрол д-р Шарков припомни, че наредбата, която урежда допустимите за здравето нейонизиращи лъчения е писана през 1991 г. Предвидените глоби за нарушителите са от 2 лв. до 50 лв.

 


Tags: Д-р Ваньо Шарков