thumb

Участие на д-р Антон Койчев в Канал 3

21 април, събота, от 18.20 часа

thumb

Има сценарий за разбиването на СДС, заяви Божидар Лукарски

Извинявам се на всички седесари за тази случка от вчера, въпреки че не мога да се извиня от името на сценаристите, ка...

thumb

Костадин Марков и Антон Койчев в разговор за НС на СДС по БНТ

Според Антон Койчев делегатите са имали нагласа, че ще се води дебат за политическото бъдеще на СДС

thumb

Информация за официалната страница на СДС във фейсбук

Фейсбук страницата на СДС е с нов адрес

Надежда Нейнски: Икономическият просперитет и регионалната стабилност се създават чрез силни партньорства между съседи в обединена Европа

22.06.2012


primary thumbПозиция на евродепутатите Надежда Нейнски /България/ и Ласло Суриян /Унгария/

Финансирането на Политиката за сближаване на Европейския съюз трябва да се запази на сегашното ниво в следващата многогодишна финансова рамка 2014-2020. Това е едно от основните послания, което Комисията по бюджети на Европейския парламент гласува в своето становище по законодателния пакет за сближаване. Коментирайки вчерашното гласуване евродепутатите Надежда Нейнски и Ласло Суриян също така подчертаха важността на финансирането на трансгранични дейности като неразривен инструмент за съживяването и сближаването на региони в Югоизточна Европа.


  и Ласло Суриян, унгарски евродепутат, приветстваха решението и припомниха, че след като Договорът от Лисабон влезе в сила, Европейският парламент има последната дума относно следващата многогодишна финансова рамка. Въпреки че ЕП може само да приеме или да отхвърли решението на Съвета, се изпраща ясно послание: "финансирането на политиката на сближаване трябва да се запази поне на сегашното ниво в следващия финансов програмен период".


Комисията по бюджети прие становището на г-жа Надежда Нейнски по Инструмента за предприсъединителна помощ, която подкрепя предложението на Комисията за увеличаване на финансирането за трансгранично сътрудничество между държавите-членки и страните кандидатки, в сравнение с предишния програмен период. Въз основа на това предложение след 2013 г., най-малко 3% от общата сума, отпусната на страна-кандидатка, трябва да бъдат насочени по трансгранични дейности. Това може значително да подобри взаимното свързване между различните общности и да насърчи дейностите на МСП и изследователското сътрудничество между съседните на транс-граничните региони.


Евродепутатът Ласло Суриян посочи: "Предложеното увеличение на финансирането за териториално сътрудничество на държавите-членки в кохезионния пакет (увеличение от 3 милиарда евро между 2014 г. и 2020 г.) и за трансгранично сътрудничество със страните-кандидатки по Инструмента за предприсъединителна помощ е една необратима стъпка от икономическото и културно съживяване на регионите, които са били разкъсвани в продължение на десетилетия. Тези инструменти не само ще донесат просперитет на тези трансгранични региони, но са и стъпка в реализирането на идеите на основателите на ЕС в процеса на обединение на Европа, тъй като ще спомогне и за естественото премахване на икономически, социални и културни граници между различните общности.


Нейнски подкрепи Суриян като заяви: "Икономическият просперитет и регионалната стабилност се създават чрез силни партньорства между съседи в обединена Европа. Ако погледнем през призмата на европейската история, промените при инструментите за сближаване и трансграничното сътрудничество подкрепят стратегическата теза за общи европейски цели, особено във времена на криза. Освен това стабилността на Западните Балкани зависи до голяма степен от положителните примери за сътрудничество между съседи."

 


Tags: СДС, Европейска политика, Надежда Нейнски

Още по темата

thumb 22.03.2018

СДС организира традиционнот...

На 24 март / събота / 2018г. Съюзът на демократичните сили – Ловеч ...

thumb 13.05.2017

Доклад на Божидар Лукарски ...

Доклад на Божидар Лукарски пред 22-та Национална конференция на СДС

thumb 06.02.2017

Румен Христов: Сигурни сме,...

През всички избори в последните две години показахме стабилност и д...

thumb 06.02.2017

Емил Кабаиванов: РБ ще бъде...

РБ ще бъде част от следващия български парламент. Това прогнозира з...

thumb 04.02.2017

Костадин Марков: Местните с...

„При подреждането на листите с кандидат-депутати няма да има парти...

thumb 01.02.2017

Божидар Лукарски: Реформато...

Реформаторският блок (РБ) ще влезе в новия парламент, прогнозира пр...

thumb 13.12.2016

Реформаторският блок не виж...

Не виждаме причини за провеждане на предсрочни парламентарни избори...

thumb 07.12.2015

СДС отбеляза 26 години от с...

Съюзът на демократичните сили отбеляза 26 години от създаването на ...

thumb 11.02.2015 - Бургас

Костадин Марков: Изборът на...

Заместник-председателят на СДС Костадин Марков пред сайта "Флагман.бг"

thumb 09.06.2014

Няма по-жалка гледка от Оре...

Реформаторите настояват бързо да бъде изготвен график за оставка на...