thumb

Преговорният екип проведе третата работна среща с актива на СДС от Южен централен регион

Бяха обсъдени теми, свързани с коалиционната политика на партията, с визията както и с бъдещото развитие на СДС

thumb

Преговорният екип проведе втората работна среща с актива на СДС от Северен централен регион

Бяха обсъдени теми, свързани с коалиционната политика на партията, с визията, както и с бъдещото развитие на СДС

thumb

Преговорният екип проведе работна среща с актива на СДС от Югозападния регион

Бяха обсъдени теми, свързани с коалиционната политика на партията, с визията както и с бъдещото развитие на СДС

thumb

График на регионалните срещи на преговорния екип на СДС

На срещите са поканени да вземат участие областните и общински ръководства, както и всички кметове и общински съветни...

Божидар Лукарски: Важни са политиките, а не кой ще е премиер

07.10.2014

Insert thumbРеформаторският блок е коалиция и няма спешна нужда от лидер, заяви Божидар Лукарски в интервю за "Стандарт".

 

- Г-н Лукарски, преспахте с резултатите от изборите, какви са днес настроенията, как виждате възможностите за съставяне на действащ кабинет?

 

- Трябва да изчакаме мандатоносителя - ГЕРБ, да каже как те виждат нещата. За нас задължително трябва да има правителство, което да доведе реформите докрай и да осигури стабилност на България.

 

- За да има такова правителство, очевидно ще трябват компромиси, вие на какви сте склонни?

 

- От нашата програма и това, което е важно за България не бихме отстъпили. Смятаме, че това е базата за реформите.

 

- Ще отстъпите ли от персоналните изисквания за това кой трябва да е премиер?

 

- Ще го уточним в Блока, но моето мнение, както и мнението на СДС, на други мои колеги и на повечето партии в Реформаторския блок (РБ) е, че не може да има персонални забележки към Борисов. Още повече, че неговият резултат от изборите без значение дали е добър или лош, е 4 пъти по-висок от нашия. По цял свят е нормално партията, която е победител да излъчи за премиер, който си реши. Не мисля, че това кой да бъде премиер и кой не, е нещо, около което трябва да се върти бъдещето на България, както и да се поставят подобни условия. За мен като национално отговорен политик са важни програмите и политиките, които се провеждат, а не условията кой да бъде премиер.

 

- Понеже казахте, че това е мнението на СДС и повечето партии в Блока, може ли да кажете кои други споделят тази позиция?

 

- По-добре попитайте лидерите им.

 

- Кога ще вземете общото решение по този въпрос?

 

- Мисля че до края на тази седмица. Но според мен това решение е взето, то е единственото възможно - нека оставим ГЕРБ да предложи кой да бъде премиер. Това е единственото разумно решение в европейски и български мащаб.

 

- Дори да постигнете съгласие с ГЕРБ техните и вашите депутати няма да ви осигурят парламентарно мнозинство. Как виждате една бъдеща коалиция, с трета сила в нея и коя или като управление на малцинството?

 

- Нека чуем първо ГЕРБ, защото те са мандатоносители. Какво се върти в главата на г-н Борисов не мога да прогнозирам. Нека видим какво предлагат, ще го обсъдим на председателски съвет, както и с нашите национални ръководства.

 

- Ако се стигне до привличането на трети коалиционен партньор, кой би бил удачен компромис?

 

- Мога да кажа кой не би бил удачен компромис - БСП и ДПС с абсолютна сигурност.

 

- Но има място за преговори с "Патриотичен фронт" (ПФ), така ли?

 

- Да.

 

- Не се ли притеснявате, че те седят прекалено в ляво?

 

- Не, в крайна сметка най-вляво седят БСП и ние с тях не можем да преговаряме, защото те доведоха България до сегашното й състояние. Що се отнася до ПФ, мисля, че може да има компромис за участие в една коалиция.

 

- Но г-н Местан заяви, че не е евроатлантическо поведение да има националистическа партия в управлението. Мислите ли, че би било проблем?

 

- Трябва да питате г-н Местан. Наистина не знам националистическа партия как ще бъде приета в Европа, но е факт че и там има пик и бум на тези партии.

 

- Как разчитате посланието на ДПС, че не могат да бъдат в изолация и без тях няма как да има управление?

 

- Това е мнение на ДПС. Факт е, че, ако ГЕРБ решат, могат да направят коалиционно мнозинство с ДПС или с БСП.

 

- Смятате ли, че има възможност да не се състави коалиционно правителство и да се отиде на вариант избори до дупка?

 

- Разбира се, че има такава възможност, но тя е най-пагубната за България. Хипотетично тя съществува, но не искам да я допусна като политик, защото избори до дупка ще покажат пред нашите европейски партньори, че България е нестабилна и тя ще продължи да стои в списъка със замразените еврофондове. Може дори да се замрази и членството й в ЕС. На второ място това ще бъде изключително скъпо за бюджета и на трето - аз не мсиля, че при избори до дупка бихме получили по-различен резултат от сегашния.

 

- Много пъти още преди изборите сте заявявали, че трябва управление с кратък мандат, в което да се подготвят промени за Велико Народно Събрание. Ще се борите ли за такова управление, ако има кабинет?

 

- Да, сега повече отвсякога в този диференциран парламент мандатът трябва да е кратък.

 

- Борисов провидя задкулисие в това, че не искате той да е премиер, така ли е?

 

- Не мисля, че има нещо вярно в това, нека каже какво точно има предвид. Но за мен като политик, да се поставя въпроса кой да е премиер, е незначителна персонална забележка на фона на бъдещето на България.

 

- Борисов каза още, че резултатът на РБ не е достатъчно добър, затова няма как само двете партии да направите коалиция, вие как оценяте резултата си?

 

- Категорично не съм съгласен с г-н Борисов. Бих му върнал топката като кажа, че резултатът на ГЕРБ не е толкова добър, колкото той се надяваше да бъде, а резултатът на РБ е по-добър отколкото е очаквал. Защото той спомена, че имаме 5-6-7 процента, а резултаът ни е по-висок. Освен това преди изборите спомена, че, очаква ГЕРБ да има 105 депутати, но виждаме, че резултатът им е доста далече от този брой. Ако трябва да бъдем честни, Щабът на РБ си свърши работата, г-н Борисов трябва да търси проблемите в своя. Лично мое мнение е, че нашата кампания беше по-активна и добра от кампнаията на ГЕРБ.

 

- С какво и кои гласове спечелихте?

 

- Ние спечелихме гласовете на хората, които са с дясно-центриско мислене и на последните 3 или 4 вота не гласуваха. Спечелихме с нашите послания за промяна и решението ни да има правила, които да се спазват от всички. Но мисля, че това не е максималният ни резултат, на едни следващи избори смятам, че ще постигнем повече.

 

- Не се ли опасявате, че единството на РБ е крехко и вашата ПГ може да оредее бързо в НС?

 

- Не се притеснявам, че такова нещо ще се случи. РБ е политически субект, който е създаден с трайната идея да се развива напред, а не да влезе в НС и всеки да тръгне сам за себе си.

 

- Как продължавате напред тогава - ще имате ли скоро председател?

 

- Сега ще видим, това е един отворен разговор. Аз не съм сигурен, че сме дозрели до етапа да си изберем един лидер, защото сме коалиция, а в Европа те дълго време продължават без да имат един лидер. Не сме партия от едноличен тип, както са ГЕРБ или както бяха НДСВ и ДСБ. Подчертавам за ДСБ бяха. Така че това дали ще изберем един лидер сега или по-късно не е от такова значение за консолидацията ни.

 

- Останалите седем партньора кое виждане споделят вашето или на ДСБ за по-голямо единство?

 

- Най-коректно е да попитате колегите.

 

- Кой беше големият печеливш в тези избори - ГЕРБ, ДПС, РБ и малките партии?

 

- Със сигурност победители на тези избори са малките партии, за мен изненада е влизането на АБВ и Атака в парламента. Поздравявам и тях за добрия резултат.

 

- Притеснява ли ви факта, че ДПС набира все по-голяма мощ и вече можем да говорим за нея дори като за втора политическа сила?

 

- Този въпрос може да зададете на бившите им коалиционни партньори от БСП. Нека те кажат защо се представиха толкова слабо и защо съвместното им управление се отрази много зле на БСП и добре на ДПС.

 

- Според вас българският народ като цяло губещ или печеливш ли е от този формат на парламента - осем партии, трудни възможности за формиране на коалиция, крехко единство? Как разчитате посланието от този разпръснат вот?

 

- Факт е, че това състояние е трудно и безпрецедентно. Явно посланието на българския избирател е, че те не вярва на така наречените големи парии.

 

- Смятате ли, че бъдещето е на коалиционните правителства или при едни следващи избори може да се върнем на еднопартийното управление?

 

- Не мисля, че можем да се върнем към еднопартийно управление. Каквито и избори да има скоро, резултатите няма да са много различни от сегашните.

 

- Какви са резултатите от преференциалния вот при РБ, има ли изненади този път?

 

- Не. Разместване има на малко места. В 24-ти МИР Мартин Димитров от трети премества Гроздан Караджов и става втори. Нашият кандидат Борислав Миланов, който беше четвръти в Благоевград, премества листата и отива втори зад генерал Атанасов. В 25-ти МИР не знам дали влиза трети човек но няма преместване, там Меглена Кунева е първа. В 23-ти влизат 4 човека така, както са наредени, аз съм първи, трети е Корман Исмаилов, четвърти - Петър Славов. Промени в листите почти няма, оказва се, че сме ги подредили правилно. Резултатите ни от чужбина също са добри - 11% са за нас, ние сме трети след ГЕРБ и ДПС.

 

- Имаше ли нарушения в изборния ден според вас?

 

- Да, ще ви кажа за едно. В София в 17-та секция в "Младост" в 125-то училище, където гласувахме аз с моята съпруга и няколко приятели, имаше нула преференции за мен. Нали не се съмнявате, че съм гласувал за себе си.

Източник: standartnews.com


Tags: Божидар Лукарски, Реформаторски блок

Още по темата

thumb 09.02.2018

Божидар Лукарски: Не вярвам...

Не вярвам да се стигне до предсрочни парламентарни избори заради Ис...

thumb 06.12.2017

Божидар Лукарски: СДС е сим...

Лидерът на СДС Божидар Лукарски и бивш министър на икономиката в ка...

thumb 16.11.2017

Божидар Лукарски: Притеснен...

Предлага се да отпадне давността за престъпления, свързани с приват...

thumb 06.11.2017

Божидар Лукарски: Обединени...

Обединението на Христо Иванов не е дясно, категоричен бе председате...

thumb 25.10.2017

Божидар Лукарски: Срещата н...

Срещата на петте десни партии преди дни прилича на събрание на Отеч...

thumb 11.10.2017

Божидар Лукарски: Дясно обе...

Смятаме, че в едно бъдещо дясно обединение, което явно е нужно за т...

thumb 12.09.2017

Божидар Лукарски: Сегашното...

Сегашното управление не излъчва стабилност. Сигналите, които се дав...

thumb 26.07.2017

Божидар Лукарски: Обединени...

Реформаторският блок показа, че не можа да изиграе ролята на обеди...

thumb 21.06.2017

Божидар Лукарски: Обнадежде...

Обединението в дясно е дългосрочен процес и трябва да стане около ...

thumb 17.05.2017

Божидар Лукарски: СДС е жив...

Участие на председателят на СДС Божидар Лукарски в предаването на Б...