thumb

Преговорният екип проведе третата работна среща с актива на СДС от Южен централен регион

Бяха обсъдени теми, свързани с коалиционната политика на партията, с визията както и с бъдещото развитие на СДС

thumb

Преговорният екип проведе втората работна среща с актива на СДС от Северен централен регион

Бяха обсъдени теми, свързани с коалиционната политика на партията, с визията, както и с бъдещото развитие на СДС

thumb

Преговорният екип проведе работна среща с актива на СДС от Югозападния регион

Бяха обсъдени теми, свързани с коалиционната политика на партията, с визията както и с бъдещото развитие на СДС

thumb

График на регионалните срещи на преговорния екип на СДС

На срещите са поканени да вземат участие областните и общински ръководства, както и всички кметове и общински съветни...

Печатни издания

Божидар Лукарски: Няма да жертвам СДС заради лични амбиции

08.12.2014

Insert thumbБожидар Лукарски посрещна 25-годишнината от създаването на СДС като лидер на партията и министър на икономиката в кабинета "Борисов 2". Пред "Стандарт" той коментира бъдещето на десницата и цената на участието във властта.

- Г-н Лукарски, каква е равносметката 25 г. след създаването на СДС?

- 25 години СДС е символът на промяната, демокрацията и реформите в България. Продължава да бъде така и се надявам още дълго това да не се промени.

- Ако преди мотото на СДС беше "45 г. стигат", какво е актуалното сега?


- Времето е с нас.

- Коя е десницата сега?

- Много партии се нароиха вдясно - и големи, и малки, но така, както пише и в поздравителния адрес от Жозеф Дол до мен, СДС е най-старата дясна партия в България. Тя е символ на автентичното дясно.

- Реформаторският блок (РБ) наследник ли е на синята идея или има и още партии?


- РБ е доста широко формирование и ако трябва да използваме клишета ляво-дясно, той не е само десен субект. В него има и центристки партии. Но на мен РБ ми прилича на старото СДС, преди да се превърне в една обща партия. В него различни формации - малки и големи, участваха в един съюз. През всички тези години СДС участваше в най-различни коалиции, но запази автентичността си и реформаторския си облик. Мисля, че това се получава и в РБ.

- Това ли е причината, поради която вие и повечето ви колеги не желаете да се премине към по-голямо единение на РБ?

- Има най-различни теории сред моите колеги как трябва да изглежда РБ - от единна партия през коалиция на федеративен принцип до по-широка коалиция. При всички случаи, аз като председател на СДС, претендирам, че партията трябва да запази своята идентичност. Най-малкото заради абревиатурата и историята, която носи. Тези 25 г. не могат да бъдат загърбени и изтрити с един размах. РБ е много силен политически субект, който ще трябва да върне надеждата на автентичните десни избиратели, надявам се СДС да продължи да бъде част от него.

- Накъде тогава трябва да се развива РБ, за да продължи да съществува? Предстои ви да вземете това решение следващата година?

- СДС се развива вече 25 г., но е запазило своята структура отпреди 11-12 г. и, както виждаме, не е изчезнало, даже сега е в управлението. Така че въпросите за еволюцията в политиката са доста спорни. Заради лични амбиции и интереси на някои хора аз не съм готов да пожертвам марката СДС. Мисля, че в момента най-важната задача пред РБ е да проведе реформите, които обеща.

- Обсъждали ли сте вече в СДС идеята как ще се явите на местните избори - като част от РБ или някъде ще искате да имате собствени листи?

- Това, което сме обсъждали, е, че ще се явим на изборите като част от РБ. Дали ще се правят различни листи и коалиции на някои места зависи от регионите. Някъде има колеги от Блока, които си съдействат с други партии и заедно работят нелошо.

- Това, което се случи през миналата седмица с ПФ и отстъпките, които трябваше да направите - ако се повтори, ще го толерирате ли?

- По принцип коалиционната политика е политика на компромисите. Те трябва да се правят в името на България и общите цели, но не трябва да се загърбват идеалите. Дали ще толерираме даден компромис в СДС, зависи от цената му. Засега нещата, съвсем естествено за толкова широка коалиционна формула, не вървят гладко, но за мен това не е ново. Аз съм в преговорния процес по всички промени, които се случваха в РБ - там сме 5 партии, а за тези избори - 7, така че съм свикнал да правя компромиси. Въпрос на време е колегите от ГЕРБ, ПФ и АБВ да свикнат с този начин на взимане на решения.

- Казвате, че управлението в коалиция не е лесно и все пак - колко трудно е, смаза ли се вече машината?

- Нещата са доста по-смазани от това, което очаквах. С колегите от ГЕРБ работя изненадващо добре и за мен самия. Премиерът е изключително толерантно настроен, противно на образа, който е изграждал през годините пред мен. Изключително приятно съм изненадан от неговото поведение и като ръководител, и като коалиционен партньор. Естествено, че машината ще се смазва през следващите години, дай Боже, правителството да получи по-широка подкрепа.

- Миналата седмица получихме добър знак от Брюксел - че ще бъдем част от Шенген. С какво си го обяснявате?

- С това, че колегите в Брюксел видяха, че тук се мисли за промени, устойчивост и стабилност. От срещите ми там получих доста приветствия, че най-после има правителство, на което може да се разчита, че ще стои по-стабилно и ще се грижи за чуждестранните инвестиции. И на второ място - Брюксел може би осъзна, че заради геополитическото си положение България заема много важно място.

- А дали Шенген не беше опит за компенсация заради "Южен поток"?

- Ако искате, и така го наречете.

- Казахте - Русия трябва да я е яд за "Южен поток", а нас?


- Когато един такъв голям проект пропадне, много доволни не би следвало да има. "Южен поток" е стратегически проект и за двете страни, загубата му е неприятна.

- Окончателна ли е загубата, има ли надежда, че ЕС може да се разбере с Русия?

- Аз съм оптимист, но какво значи разбиране? Това не е битпазар и няма място за пазарлъци. Ние сме част от Европа, където има закони и правила, които трябва да се спазват без значение за каква инвестиция става дума. "Южен поток" е полезен за България, но трябва да се направи анализ на икономическите му плюсове и минуси и да се провежда в рамките на европейските правила. Ако Русия казва, че губим от спазването на правилата, аз казвам, че не е така. Много неща са печеливши, икономическият ефект да се продава оръжие на незаконни организации би бил много добър, но това не е законно и не трябва да го правим.

- Казахте, че чуждестранните инвеститори искат стабилност, какво ще направите, за да ги привлечете?

- Много неща трябва да се направят, едно от тях е извън рамките на Министерство на икономиката, но сме готови да помагаме - правосъдната реформа. Липсата й притеснява инвеститорите, това се показа включително и от нашумелия казус с френската фирма. От срещите ми с посланици стигнах до извода, че нещата, които ги притесняват, са устойчивостта на правителството, нееднаквото прилагане на законодателството и закона за обществените поръчки. Някои режими, които са лицензионни и регулаторни, трябва да отстъпят място на разрешителните, трябва да направим промени и в законодателството за чуждестранни инвестиции и движение на хора и стоки от страни извън ЕС.

- Много заявки за реформи се дават от правителството, но няма конкретика и времева рамка, ще видим ли скоро такава?

- Нашата програма има конкретни времеви рамки. Вярно е, че има два начина за правене на реформи - единият е бърз, а другият е много бърз, ние все още сме в графата "бърз". За един месец се актуализира бюджетът, подготви се проектът за 2015 г. буквално за 10 дни, това не е малко работа.

- Но той е бюджет на статуквото?


- Не мисля, че е бюджет на статуквото, по-скоро може да го наречете консервативен. По-добре да е такъв, отколкото като последните два, които са правени с розови очила, заложени са бомбастични приходи и после в средата на следващата година да се чудим откъде да вземем пари. Основното нещо, което направи това правителство, е отпушването на европейските фондове. Лично ние направихме нечовешки усилия, за да може до 17 ноември да изпратим документите за програма "Иновации и конкурентоспособност" в Брюксел.

- През 2015-а очаквате ли съживяване на икономиката?


- Да, не на последно място то е свързано и с европейските инвестиции и т.нар. план Юнкер, с който чрез публични инвестиции трябва да се раздвижи и частният сектор.

- Смятате ли, че към момента РБ защитава това, което обеща - идеи и принципи, а не просто влизане във властта?

- Да, смятам, това се вижда по политиките, които се опитваме да прокараме. Взехме доста реформаторски и тежки ресори, времето ще покаже как сме се справили.

- Има ли конкуренция между министрите в РБ кой ще се справи по-добре?


- Абсолютно да. Конкуренцията е здравословна.

- Смятате ли да сложите министрите на ГЕРБ в малкия си джоб в това отношение?

- Ние сме колеги и слагане в задния, в малкия джоб, е малко неприемливо. Не работим сами за себе си, а като отбор. Няма как централният нападател да е най-добър в мача, ако не му подават добре. Ако той вкара 10 гола, а защитата допусне 11, няма как отборът да е победител.

- В тази връзка доволен ли сте от представянето на вашите любими отбори, или сте ядосан, че "Лудогорец" обира лаврите в България?

- Като българин аплодирам проявите на "Лудогорец", но хората, които в събота са били на мача "Локомотив"-"Марек", са видели кой отбор поддържам. Доволен съм от представянето на моите отбори - "Локомотив"(Сф) и "Манчестър Юнайтед".

- И няма да ги смените?

- Ще цитирам Ървин Уелш, един от любимите ми автори. В една от книгите му главният герой казва следното: "Истинският мъж може да сменя любовта към напитките, към жените, но почне ли да си сменя отборите и партиите, вече не е истински мъж". Аз се придържам към тази практика.


Tags: Божидар Лукарски

Още по темата

thumb 09.02.2018

Божидар Лукарски: Не вярвам...

Не вярвам да се стигне до предсрочни парламентарни избори заради Ис...

thumb 06.12.2017

Божидар Лукарски: СДС е сим...

Лидерът на СДС Божидар Лукарски и бивш министър на икономиката в ка...

thumb 16.11.2017

Божидар Лукарски: Притеснен...

Предлага се да отпадне давността за престъпления, свързани с приват...

thumb 06.11.2017

Божидар Лукарски: Обединени...

Обединението на Христо Иванов не е дясно, категоричен бе председате...

thumb 25.10.2017

Божидар Лукарски: Срещата н...

Срещата на петте десни партии преди дни прилича на събрание на Отеч...

thumb 11.10.2017

Божидар Лукарски: Дясно обе...

Смятаме, че в едно бъдещо дясно обединение, което явно е нужно за т...

thumb 12.09.2017

Божидар Лукарски: Сегашното...

Сегашното управление не излъчва стабилност. Сигналите, които се дав...

thumb 26.07.2017

Божидар Лукарски: Обединени...

Реформаторският блок показа, че не можа да изиграе ролята на обеди...

thumb 21.06.2017

Божидар Лукарски: Обнадежде...

Обединението в дясно е дългосрочен процес и трябва да стане около ...

thumb 17.05.2017

Божидар Лукарски: СДС е жив...

Участие на председателят на СДС Божидар Лукарски в предаването на Б...