thumb

Илия Лазаров: Липсата на подготвени кадри е най-сериозният проблем в политиката

Илия Лазаров, главен секретар на СДС в интервю за предаването „Вече 30 години-времето е наше“ на Радио „Фокус“

thumb

СДС: Поставяне на пречки за цитиране на новини може да ограничи свободата на словото

Поставянето на пречки за цитиране на новини може да доведе до ограничаване свободата на словото, невъзможност за навр...

thumb

Честит светъл празник!

Да си пожелаем с вяра, надежда и любов да вървим към мъдрост в делата и решенията ни!

Печатни издания

Костадин Марков: Сгрешихме с квотния принцип във властта

10.12.2014

Insert thumbИнтервю на зам.председателя на СДС и депутат от РБ за в-к "Преса"

- Г-н Марков, успяхте ли да преодолеете кризата в управленското мнозинство след оставката на Слави Бинев и договорката с ПФ за преместване на новините на турски от БНТ1 в БНТ2?
- Очевидно колегите, които водеха преговорите с ПФ, са успели да се справят в някаква посока. Но в желанието да бъдем имунизирани срещу подкрепа от ДПС рискуваме да преминем граници.

- Преминахте ли ги?
- Да кажем, че сме на ръба.

- Втори ден в парламента се вихри скандал с обвинения в ксенофобия. Към това от ден-два се прибави и позицията на здравния министър Петър Москов за ограничаване на спешната помощ за ромските квартали...
- Г-н Москов ми е безкрайно симпатичен със силната си емоционална позиция. Заставам 100% зад него, макар че думите могат да бъдат тълкувани по неприятен за нашите ценности начин. Но знам, че нещо трябва да се направи, за да се прекрати насилието над лекарите.

- И все пак не сгъстихте ли твърде много напрежението около ПФ, назначавайки не един, а два кадъра на Корман Исамилов (НПСД) във властта? Освен това в РБ не се разбрахте и по кандидатурата за областен управител на София, та се наложи Борисов да ви стане арбитър?
- Добре познавам Патриотичния фронт и по-точно бургаската му част, свързана с телевизия СКАТ, и бях наясно с реакцията, която може да се очаква от тях. По-страшното в случая е, че ние предложихме две кандидатури, вместо вътре в РБ да излезем с ясна позиция кой е нашият кандидат за София град.
Второто назначение на представител на НПСД (Веселин Пенев - б.а.) не е търсена провокация към ПФ. Това беше един неизчислен ефект от вътрешнопартийната битка в РБ.

- Защо не успяхте да стигнете до общо решение? От стенограмата на МС стана ясно, че и премиерът ви попита същото, имали сте две седмици за това.
- За съжаление премиерът е прав. Нещо повече, като даваме възможност на коалиционния ни партньор да избира между наши предложения, частично губим суверенитет. Това показва, че в РБ са изчерпани всички механизми да стигнем до единно решение и търсим ГЕРБ за арбитър. Това е, меко казано, смешно. Убеден съм, че трябваше да бъде намерен начин да стигнем до единни кандидатури и водещо да бъде качеството, а не партийните квоти.

- Каква е степента на недоверие между партньорите в РБ?
- По всички важни въпроси има единомислие. Убеден съм в това. Знам, че всеки ще застане зад гърба на другия във всяка значима ситуация, както го правим до момента. И в това е парадоксът - че сме единомишленици, които не могат да се разберат за по-дребните неща. С което дразним и себе си, и нашите избиратели.

- Съжалявате ли вече, че толкова настоявахте за ПФ като съюзник в управлението? Макар че точно вие бяхте един от критично настроените.
- От цялата група само аз и Корман Исмаилов бяхме против. Корман - на базата на негови притеснения, които в известна степен се оправдават, аз - въз основа на опита ми в общуването с част от Патриотичния фронт в Бургас. Аз знаех какво ще се случи.

- Правите ли разлика между двете крила в ПФ - между ВМРО и НФСБ?
- Там има огромна разлика.

- По време на изслушването на шефа на ДАНС Владимир Писанчев поискахте оставката му. Какво се случи оттогава?
- Нашата позиция остава същата. Поискали сме оставката му с ясни аргументи. И не е заради акцията срещу ислямистите, заради която беше изслушването. Напротив - подкрепяме тези действия. Основното е това, което се случи с КТБ. Приоритет за ДАНС е запазването на икономическата и финансовата стабилност в страната. Те са длъжни не просто да реагират на това, което се случи с КТБ - този пладнешки милиарден грабеж, а да анализират и прогнозират какво ще се случи и да вземат необходимите мерки.

- Не е ли твърде тежка вашата присъда?
- Огромен гаф е допускането на пробив в банковата система на България. И в случая няма оправдание - г-н Писанчев или не си е свършил работата и службите не са знаели какво става, което е повод за оставка, или службите са си свършили работата, имало е такава информация и тя не е била използвана и не е стигнала до когото трябва, което също е повод за оставка.
Това, което се случи в парламента с нелепото поведение на г-н Писанчев при закритото му изслушване, само беше повод за ескалация на напрежението, енергийно стимулиране за разменените реплики. В крайна сметка всеки превод над 10 000 евро би трябвало по служебен път да стига до ДАНС...

- Притеснявате ли се в РБ за електоралния отзвук на вашето участие в управлението?
- Имаме притеснения, да не мислите, че ни е било лесно влизането в тази коалиция. И ние като ПФ направихме огромни компромиси. ГЕРБ също. Но водещ беше не партийният интерес, а националният.

- Компромис ли беше, или предизборен трик?
- При мен трик нямаше. Винаги съм настоявал за коалиция във формат ЕНП и съм казвал, че спечелилата партия трябва да излъчи министър-председател. В този смисъл аз спя спокойно и не се извинявам на моите избиратели. Компромисът бе за част от партньорите ни в РБ, които имаха по-крайна позиция.

- Имате ли доверие на партньорите си в управлението?
- Имам безкрайно доверие в колегите си, уважавам качествата им и ще застана зад всеки един от РБ. С ГЕРБ също си имаме доверие, но трябва да сме кръгли идиоти, за да не следим какво се случва във всеки сектор. Управлението е екипна игра, заедно носим отговорност.

- Чувствате ли се добре представени във властта и в РБ?
- Ето това са дребните неща, които създават напрежение и дрязги - разпределението на постове и позиции. Въобще не трябваше да бъде експлоатиран квотният принцип. Водещи трябваше да бъдат експертността и подготовката на кадрите, които предлагаме. Това обещавахме. За съжаление още при първите номинации не спазихме думата си.
Няма какво да се лъжем - има партийни квоти, има натиск за назначения - от партийните централи, от членовете. Това е нормално. Друг е въпросът, че лидерите на блока трябваше да овладеят тези процеси. В много случаи това се получи между другото.

- И кога ще има съюзен конгрес в крайна сметка?
- Ако някой ми даде смислен аргумент да има конгрес - че РБ ще спечели нещо от това, съм готов да обсъдя темата. Единство може да има, ако партиите вземат решение за саморазпускане и създаване на общ политически субект. Тогава има логика да се избира общ председател. Сега той на какво ще е председател - всяка партия си има лидер и ще реагира болезнено, ако бъде избран някой от друга. И откъде накъде СДС ще има по-малко делегати от ДСБ? Няма основание за такова нещо. Откакто старият СДС се раздели, са минали един куп парламентарни избори и само веднъж съюзът е имал по-нисък резултат от ДСБ. На местни избори пък това изобщо не се е случвало, там преимуществото ни е в пъти.
Лидер се става естествено, а не с апаратно гласуване. 

Мария ФИЛЕВА


Tags: Костадин Марков

Още по темата

thumb 01.11.2017

Костадин Марков: Къде са уп...

Потопът в Бургаско бе голяма трагедия, която за пореден път показа,...

thumb 19.09.2017

Костадин Марков: Трябва да ...

Зам.-председателят на СДС Костадин Марков за бъдещето на десницата ...

thumb 19.01.2017

Костадин Марков: Ще се бори...

По отношение на РБ синият депутат каза, че Блокът е в много добра...

thumb 10.01.2017

Костадин Марков: Десницата ...

Мъчим се да накараме колегите от всички партии, които участваха в Р...

thumb 15.12.2016

Костадин Марков: СДС не се ...

СДС е 27 години в българската политика, преживяла е много победи и ...

thumb 14.12.2016

Костадин Марков: Не се бори...

„Взехме мандата, за да дадем последна възможност на ГЕРБ и управляв...

thumb 13.12.2016

Костадин Марков: Взехме ман...

Реформаторският блок взе мандата за съставяне на правителство, за д...

thumb 28.11.2016

Костадин Марков: Парламент...

В рамките на 43-то Народно събрание трябва да се направи опит за съ...

thumb 23.11.2016

Костадин Марков: Мажоритарн...

Лично аз се противопоставих още на първото внасяне в парламента, бя...

thumb 14.09.2016

Костадин Марков: Състезание...

Участие на зам.-председателят на СДС и депутат от РБ Костадин Марко...