Костадин Марков: Основната ни цел е децентрализацията

19.10.2015

Г-н Марков, през тази кампания  кандидат-кметове поискаха  повече самостоятелна независимост. Обмислят ли се варианти в управляващата коалиция  в тази посока?

 Това е тежък въпрос, който трябва внимателно да се обмисли. Не е толкова просто да се каже „определени данъци остават в общините“, защото подобна мярка би се отразила по различен начин при големи и малки общини.

 Идеята да се обложат допълнително граждани с данък 2% и той да остава в общините умря още преди да влезе в пленарна зала. Вие как гледате на подобни предложения за попълване бюджетите на общините?

 Тази идея беше обсъждана и в парламентарната група на Реформаторския блок и ние взехме решение, че сме категорично против. Нашите общински съветници във всички градове заявиха, че ще гласуват против подобна мярка за увеличаване на данъчното облагане на хората. Това е принципна позиция. Нашата философия е ниски данъци, за да се поощряват предприемачите и да се откриват нови работни места. Ние смятаме, че не е редно да се натоварват с още 2% данъци гражданите.

 Като бивш зам.-кмет на голям град какво ще препоръчате да се направи в посока към децентрализацията?

 Може да се помисли от настоящия данък, който  е 10%, определен процент да остава в общините. По-сложният въпрос е как да бъде разпределен  справедливо, защото най- големите общини като София, Пловдив, Варна Бургас, образно казано, ако вземат два процента от тези 10%, ще  получат огромни суми, а малките общини – по-малки суми. Те и затова предпочитат политиката с трансферите, за да може, който има по-голяма нужда, да му се дадат повече средства от бюджета. Така че, по-реалистичният вариант е да се помисли за разпределението на евентуален процент от данъците, които да останат в общините.

 Има едно предложение от страна на кандидати за районни кметове - по-голямата част от местните данъци и такси да остават в районните кметства, а по-малка да отива в централната община. Бихте ли подкрепили такова предложение?

 Виждам, че кандидатът за кмет на София от РБ Вили Лилков има предложение да се създават районни съвети, които да обсъждат политиката на съответната община.

Другият вариант - да се правят малки общински съвети на практика означава раздробяване на София на малки общини, което няма как да се случи. Видях едно предложение районните кметства да могат да кандидатстват за европрограмите, но за това е късно да се мисли, защото следващият програмен период е договорен и там ясно са вписани кои да са бенефицентите. Но може да се помисли за по-голяма самостоятелност на районите  и тя да е свързана с критериите, по които големият общински съвет разпределя бюджетите на районните кметства.

 Нежеланието за децентрализация от страна на опозицията се мотивира с това, че доста от кметовете разхищаваха през годините общинска собственост. Как гледате на такива опасения?

 Неудобно ми е да коментирам такива твърдения, ако наистина ги има. Колкото навремето кметовете са правили заменки и неизгодни сделки с общинска собственост, толкова и държавата е доказала, че е „добър“ стопанин със замените през държавните горските фондове, приватизационни сделки и т.н. Така че това е сериозен мотив. Истината е, че може да се помогне за децентрализация на общините, но някак си се мисли все на парче. Давам пример  -  ангажимент на държавата може да бъде поемането на уличното осветление в големите градове, което е облекчение от порядъка на милиони левове за общините, както е било преди. Но тава са отделни идеи. Необходимо е да се разпише стратегия за децентрализацията, в която да бъдат засегнати въпроси като окрупняване на общини, на областни управители, да се помисли въпрос за изборност на второто ниво на управление, както и много други неща, които са обсъждани като идеи през години.

 Ще подкрепите ли такава стратегия, каквато в момента между впрочем се работи?

 Зависи какво пише в нея. Ако има разумни предложения и след консултации със съответните експерти, ще я подкрепим. Нашата основна цел е децентрализацията.

 

 

 

 


Tags: СДС, Костадин Марков, РБ

Още по темата

thumb 26.07.2017

Божидар Лукарски: Обединени...

Реформаторският блок показа, че не можа да изиграе ролята на обеди...

thumb 21.06.2017

Божидар Лукарски: Обнадежде...

Обединението в дясно е дългосрочен процес и трябва да стане около ...

thumb 26.05.2017

Антон Койчев: СДС гледа нап...

"Основната причина за това е, че не отправихме достатъчно ярки поли...

thumb 17.05.2017

Божидар Лукарски: СДС е жив...

Участие на председателят на СДС Божидар Лукарски в предаването на Б...

thumb 15.05.2017

Румен Христов: Опитът за уб...

Много хора от десницата направиха много грешки. Опитът за убиване н...

thumb 31.03.2017

Божидар Лукарски: Трябва да...

Подалият оставка лидер на СДС Божидар Лукарски определи като пораже...

thumb 30.03.2017

Румен Христов: Необходимо е...

Зам.-председателят на Съюза на демократичните сили Румен Христов за...

thumb 29.03.2017

Божидар Лукарски: Всички н...

За мен оставката е лично решение, смятам, че така се прави когато з...

thumb 20.03.2017

Божидар Лукарски: РБ се офо...

Реформаторският блок се оформи като център и обединител на автентич...

thumb 17.03.2017

Божидар Лукарски: Служебния...

Каузата на коалиция "Реформаторския блок - Глас Народен" на тези и...