thumb

Честито Възкресение Христово!

Светли Великденски празници!

thumb

Националният съвет на СДС свиква редовна отчетно-изборна конференция на 13 май

Основната цел на конференцията ще бъде СДС да инициира бъдещото трайно обединение на десницата

thumb

Божидар Лукарски и НИС на СДС подават оставки

НИС свиква заседание на Националния съвет на СДС на 4 април 2017г.

thumb

Божидар Лукарски: На 26 март всеки десен глас е важен

Най-добрият сценарий е дясно-центристко правителство. Само такова управление може да спре подмяната, която готви БСП,...

Емил Кабаиванов: Политическата нестабилност е реален риск за икономиката ни

18.11.2016

Водещ: След оставката на кабинета – има ли полезни ходове за гарантиране на политическа нестабилност, ще падне ли бюджетът в жертва на партийното противопоставяне, ще влезем ли в спирала от непрестанни избори? Въпросите ще коментираме с д-р Емил Кабаиванов, зам.-председател на СДС и кмет на Карлово. Осъзнават ли политиците отговорността си да гарантират стабилност на страната или поредната предизборна кампания, в която влизаме, ще бъде още по-тежка? 

Емил Кабаиванов: Неизвестностите са по-тежки. Ще дам пример с държава членка на Европейския съюз - Испания, която около година и половина нямаше правителство, но това е държава с развити пазарни отношения и утвърдена демокрация, така че там нестабилността не се отрази особено тежко. За България е много рискова, тъй като тенденциите, които наблюдаваме в икономиката в последните година-две, да кажем с растеж, могат при политическа нестабилност да се обърнат и в обратна посока, така че рискът е реален. Естествено, типично по български някои политици потриват доволно ръце и казват: „Колкото по-зле, по-добре за нас, защото в тежка обстановка ще заемем повече места в бъдещия парламент“. Наблюдавали сме го в годините, има го и сега. 

Водещ: Кои са политиците, които сега доволно потриват ръце? 

Емил Кабаиванов: На първо място говорим за ръководството на БСП, които - като слушах вчера и г-жа Нинова - помислиха, че едва ли не са спечелили изборите, много скоро ще разберат, че не е така, защото гласовете, които получи г-н Радев според нас в голямата си част са и гласове с протестен, наказателен вот, а не толкова гласове на БСП. 

Водещ: Като говорихме за икономика да намесим и парите. Оптимист ли сте, че бюджетът за догодина ще бъде приет? 

Емил Кабаиванов: За съжаление и тук съм песимист, защото вчера слушах и чрез нашите народни представители имам информация как вървят нещата в парламента. Например: искане, което е абсолютно неизпълнимо и не знам на кого се роди в главата, освен чисто предизборно - рязко увеличение на пенсиите, което е много добре, обаче ресурсът, с който това трябва да стане, липсва. Не е само това искане, сигурно ще се появят и други между първо и второ четене. Заявката на някои от големите групи, че такъв бюджет няма да бъде подкрепен, че е по-добре да се работи с 1/12 от Бюджет 2016, ме прави по-скоро песимист и си мисля, че най-вероятно ще работим с бюджета за тази година. 

Водещ: С риск да утежня картината и да продължим с песимистичните прогнози – каква ще е съдбата на българската номинация за еврокомисар и на по-късен етап на председателството ни на Съвета на ЕС? 

Емил Кабаиванов: По-скоро съм оптимист, че до председателството нещата ще се уталожат и българските политици ще седнат здраво на местата си, ще има правителство, защото другото би било поредното ни излагане в международен мащаб. По отношение на бъдещия еврокомисар според мен въпросът трябва да бъде решен - ако има време, но за това не съм сигурен - най-добре от новото парламентарно мнозинство, което ще излъчи ново правителство и то да го предложи. Ако ли не, трябва да бъде решено в консултации между сегашния и бъдещия президент и дано да не е човек, който само гони кариерата, както досегашния. Какво да кажа, в днешната сутрин много поводи за оптимизъм няма, но според мен тази политическа криза, която се развихри и ще ни държи в прегръдките си поне още 6 месеца, възможно е и повече и да влезе в спирала от избори в избори, се дължи и на непремереното обвързване от страна на премиера в оставка г-н Борисов на президентските с парламентарните избори. Но - както се казва - всеки сърба това, което си е надробил. Казвам го със съжаление, не с удоволствие. 

Водещ: Лидерът на СДС и министър в оставка Божидар Лукарски каза съвсем наскоро, че не е реалистично РБ да приеме мандат и да състави служебен кабинет. Все пак очаквате ли да сте третата сила, получила проучвателен мандат от президента, ако ГЕРБ и БСП се откажат да формират служебно правителство, знаем, че президентът може по избор да посочи трета политическа сила, която да опита да формира кабинет? 

Емил Кабаиванов: Възможно е, но искам отсега да заявя, че без да имаме нарочно решение за това в момента, по-скоро РБ не би приел, при връчен мандат, да състави правителство, защото на нас ни е ясно, че в рамките на този парламент правителство не би могло да се състави и то правителство, което да решава проблемите на България. Другото са аритметични мнозинства, които са агония в тази политическа обстановка. Така че мога да го заявя - ние сме предвидлива партия с доста голям опит в последните 25 години, никога не сме тръгвали към екзотични решения, по-скоро с мястото си в политическия живот на България искаме да гарантираме стабилност и предвидимост и да се опитаме, с нашите сили, така да повлияем на обществено-политическия живот, че да бъде предвидим и стабилен. 

Водещ: В разговора ми с Вас след първия тур на президентските избори казахте, че предстои тежка, но и интересна политическа зима, която ще бъде време разделно за част от формациите у нас. Освен отделянето на Радан Кънев в нов десен проект, мислите ли, че ще видим и други раздели? 

Емил Кабаиванов: Ако говорим за дясното, очаквахме това, което г-н Кънев във вечерта на първия тур публично заяви, тъй като в тази посока той правеше действия в последната година с тезите, че една част от РБ бил в управление, но той бил, като част от РБ, в опозиция. Несъстоятелни тези, но може би интересни в публичното пространство. Заедно с останалите партньори още след първия тур подписахме споразумение да продължим работата на РБ и ще го спазваме, ще оставим вратата отворена и към тази формация, изобщо към всички истински десни формации и членове на ЕНП и не само, за разговори, преговори, за формиране на бъдещи мнозинства, защото в тази наистина сложна и динамична политическа обстановка трябва да се поддържа диалог, особено между сродни формации, които определят себе си като десни. В другия спектър, левия, виждате, че в тези президентски избори БСП отново някак си пое целия ляв спектър, виждате резултатите на другите. И там не очаквам процеси на разделяне. Ще има някакви процеси и в най-голяма дясна партия ГЕРБ, но това си е тяхна работа, не мога да ги предвиждам, защото не познавам толкова добре вътрешнопартийния живот в ГЕРБ. Очаквам две нови формации да търсят място на политическата сцена като формация на Слави Трифонов и на г-н Марешки, затова казах, че ще бъде интересно. Виждали сме ги, преживявали сме ги тези моменти, да си спомним НДСВ, да си спомним Бареков. Виждаме, че нищо добро не е произлязло от това за България, но както се казва - хората искат да опитат. Тези опити в голямата си част, поне в последните 25 години, не са довели до нищо добро. 

Водещ: Тоест на следващите предсрочни парламентарни избори очаквате с останалите партии да се състезават и партии на Веселин Марешки и на Слави Трифонов? Те ще се представят ли добре с оглед на резултатите, които получи Веселин Марешки на предизборния вот и резултатите от референдума, иницииран от Слави Трифонов? 

Емил Кабаиванов: Тук ще поставя едно условие за това, което казвам, а именно - какъв вид ще бъде избирателната система за следващите предсрочни парламентарни избори. За мен времето за радикална промяна е твърде кратко и е вероятно парламентарно представените партии сега да решат, че предсрочните избори ще се проведат по сегашната система, а за следващи ще обсъждат варианта за Велико Народно събрание, за смесена мажоритарна система. Не е лесно. Между впрочем аз като участник в гласуването, като гражданин видях, че беше направена голяма грешка. ЦИК беше дала разпореждане на всички граждани, които влизат да гласуват, да се дават бюлетини и за референдума, и за кандидатпрезидентските избори. Според мен поне 10% от вота на референдума е на хора, които са отишли, взели са една бюлетина и са гласували. Така мисля аз. Тъй че не би трябвало да има паника и тюхкане по отношение на вота на референдума. Вакуумът, който се освободи след тези президентски избори или по-скоро се получи, ще бъде зает, той няма да остане свободен, имам предвид хората, които преди гласуваха за ГЕРБ, сега за Радев, но не са червени, за тях ще бъде борбата, както и за хората, които ще гласуват на различните избори по различен начин. Някъде около 20% ще бъде борбата за тях, ще видим как ще протече. Нашата работа сега е да развиваме СДС, да бъдем стабилни в РБ и да оставим отворени врати за разговори със сродни формации в дясно-център. 
Лора ТЪРКОЛЕВА

Tags: СДС, Емил Кабаиванов, радио "Фокус"

Още по темата

thumb 31.03.2017

Божидар Лукарски: Трябва да...

Подалият оставка лидер на СДС Божидар Лукарски определи като пораже...

thumb 30.03.2017

Румен Христов: Необходимо е...

Зам.-председателят на Съюза на демократичните сили Румен Христов за...

thumb 28.03.2017

Божидар Лукарски и НИС на С...

НИС свиква заседание на Националния съвет на СДС на 4 април 2017г.

thumb 29.03.2017

Божидар Лукарски: Всички н...

За мен оставката е лично решение, смятам, че така се прави когато з...

thumb 25.03.2017

Божидар Лукарски: На 26 мар...

Най-добрият сценарий е дясно-центристко правителство. Само такова у...

thumb 22.03.2017

Филип Кирев: Длъжници сме н...

Развитието на спорта, особено масовия и аматьорския, е важна част о...

thumb 22.03.2017

Участие на Божидар Лукарски...

Участие на председателят на СДС и водач на КП "Реформаторски блок -...

thumb 20.03.2017

Костадин Марков: Влизането ...

Коалиция „Реформаторски блок – Глас народен” подари атрактивно шоу ...

thumb 20.03.2017

Божидар Лукарски: РБ се офо...

Реформаторският блок се оформи като център и обединител на автентич...

thumb 17.03.2017

Божидар Лукарски: Служебния...

Каузата на коалиция "Реформаторския блок - Глас Народен" на тези и...