thumb

Честито Възкресение Христово!

Светли Великденски празници!

thumb

Националният съвет на СДС свиква редовна отчетно-изборна конференция на 13 май

Основната цел на конференцията ще бъде СДС да инициира бъдещото трайно обединение на десницата

thumb

Божидар Лукарски и НИС на СДС подават оставки

НИС свиква заседание на Националния съвет на СДС на 4 април 2017г.

thumb

Божидар Лукарски: На 26 март всеки десен глас е важен

Най-добрият сценарий е дясно-центристко правителство. Само такова управление може да спре подмяната, която готви БСП,...

Електронни медии

Божидар Лукарски: Дали ще сме с Радан и с Кунева, не казвам аз, а СДС след 10 дни

09.01.2017

- Г-н Лукарски, тръгнаха брожения в партията ви. Ненадейно вашият заместник - и в партията, и в Министерството на икономиката, Любен Петров опита нещо като пуч. И вие бързо-бързо неутрализирахте, като същия ден вечерта - четвъртък, го свалихте като лидер на СДС-София.

Неприятно съм изненадан, защото виждам как изглежда отстрани, а то не е точно така. Вчера (четвъртък - б.а.) ние имахме заседание на Националния изпълнителен съвет, на което бях решил да не ходя, понеже съм болен. Но заради декларацията, която прочетох преди него и която ме изненада, присъствах на този НИС, за да видя каква точно е драмата. И установих, че става дума за лична драма на Любо Петров, което за мен, първо, е изненадващо, второ - огорчаващо. Ние с него винаги сме работили много добре и не сме имали никакви противоречия. Изведнъж научавам от тази декларация, че има някакви противоречия. Причината всъщност е прозаична - хората от софийската организация са събрали една подписка, оказва се - доста преди Нова година и преди декларацията на Петров, и в тази подписка искат смяната на Любо като председател на СДС-София. В резултат на което той излиза с декларацията, която, ако я разгледаме точка по точка, показва, че идеята ѝ е да се внуши, че той е инакомислещ поборник за правдата, мъченик.

- Не се ли тревожите, че хората от организацията в София сега ще го последват?

- Не зная да има такива. Вчера, когато се е състояло това събрание, са гласували за смяната на председателството на Любо с д-р Антон Койчев. Включително членовете от родния му район, на който той е бил кмет - “Витоша”. На това събрание аз нарочно не присъствах. Между другото не е присъствал и той, въпреки че колегите от НИС му казаха да отиде и да си заяви позицията. Не го е направил.

- Нямате опозиция в партията?

- Опозиция в партията винаги има. СДС, дори и по времето на Иван Костов, не е била партия, в която да не се толерират инакомислещите. Специално пък в софийската организация на СДС хората са били винаги с различно мнение независимо кой е председател.

- Още от времето на Евгений Бакърджиев...

- Може би и преди това. Те винаги са имали собствено мнение. И в интерес на истината аз мисля, че това е добре за демокрацията и за партията. Понеже прочетох, че в тази декларация има обвинение, че на Любо Петров аз съм му бил организирал смяната като председател, защото той бил с различно мнение по коалиционната политика. Първо, имам достатъчно други занимания от смяната на един или друг председател на която и да е организация, било то и най-голямата.

- Твърдите, че до вчера сутринта не сте знаели за резервите на Петров и че той тръгва срещу вас?

- Точно така. Който познава нещата, ще потвърди, че никога не съм се месил във вътрешните работи на организациите кого да си изберат за председател. Второ, повтарям - софийската е била винаги толкова независима, че нито един председател не е успявал да се меси, камо ли да ѝ налага собственото си мнение, така че аз да се занимавам с някакви дребнотемия като смяната на Любо. Трето, сред тези хора, които са искали неговата смяна, има доста, които винаги са били опозиционни на политиката, която аз съм водил като председател. Един от хората е Пламен Антов (шеф на СДС в столичния район “Красно село” - б.а.), който искаше и моята оставка и който е един от малкото нови попълнения в избраното в четвъртък ново ръководство на СДС-София. Понеже Любен твърди в декларацията си, че се сменя цялото ръководство...

- И той ще обжалва.

- Нека обжалва. Това е демократично. Аз му го казах вчера - да обжалва. Понеже той твърдеше, че събранието било нелегитимно - имало някакви нелегитимни организации, те очевидно не са от вчера. Имало ги е през цялото негово управление, защото той не от вчера е шеф на СДС-София. И би трябвало самият той да си знае кои са легитимни и кои не са. А не да се сеща, когато те тръгват да му искат оставката - още в началото на декември 2016 г. А той няколко пъти е отлагал заседанието, което е негово задължение по устав, при положение че 1/3 от организацията иска събрание. А в случая то е поискано от близо 3/4 - 58 човека.

- Другият нов кой е?

- Антон Койчев, който в четвъртък е избран за председател на СДС-София. Така че няма някаква грандиозна промяна. В декларацията на Петров се твърди, че се цели подмяна на членовете на Националния съвет (НС), за да се осигурява някакво решение, което било в унисон с моите виждания. Няма промяна. Тоест единствената промяна е свързана с Любо, така че не виждам къде е големият проблем. Цялата работа е, че той губи някаква лична власт. Така единственото, което цели тази декларация, е някаква реабилитация за това, че хората не го харесват.

- Петров ви упреква, че бутате СДС при Кунева и далече от Радан Кънев.

- Що се отнася до коалиционната политика на СДС, никога не е ставало въпрос да се делим и да бъдем едни срещу други. - Но той пише, че пътят в рамките на РБ е убийствен за СДС и че трябва да се ходи с ДСБ. - За мен е нова негова позиция. Досега на НИС винаги сме обсъждали позиции, които са били за единството на РБ. Никога не сме затваряли вратата за разговори с ДСБ. И нека да уточня, че тези позиции не ги решава нито НИС, нито Любен Петров, нито аз. Това се решава на НС, което предстои да се случи на 17 януари. Сега той, ако прокарва някаква идея за разделение, това е вече друг въпрос. Но искам да го попитам кога стана такъв голям поддръжник на Радан Кънев и на ДСБ. И ако е бил такъв поддръжник, защо година и два месеца, след като Радан още през декември 2015 г. призова всички несъгласни с политиката на ДСБ да напуснат управлението, той седи в това управление? И изведнъж, когато това управление е вече календарно към края си, решава, че бил опозиционер! Значи всичките му опорни точки в тази декларация издишат и показват един опит да се представи като мъченик на фона на това, че му искат оставката. Едно дребнотемие и една лична амбиция, която аз не виждам защо трябва да бъде раздухвана по медиите по такъв грозен начин. Особено по някои медии, които едва ли не го изкараха мъченик срещу Лукарски... Нито съм се занимавал със столичната организация, нито пък съм знаел, че Любен е такъв яростен опозиционер, който винаги е имал лично мнение. Сега разбирам. Не знам защо обаче седи в управление и не знам защо това лично мнение не го е разказал на НИС, когато сме се събирали...

- Да не подозирате съгласуваност в действията на Петров и ДСБ?

- Факт е, че зная, че хора от ръководството на ДСБ са се срещали с колеги от нашето ръководство и им е предлагана някаква обща коалиция за сметка на това аз да не бъда председател на СДС. Може би има някакви такива лични амбиции, само че аз не обичам да влизам в теория на конспирацията. И второ, личните амбиции трябва винаги да бъдат на заден план на фона на това кое е най-добре за партията. А кое е най-добре за партията, пак казвам, не го решавам нито аз, нито някой от зам.-председателите, а НС.

- Тоест сега не може да говорим за добрата стара синя традиция “отлюспване”?

- Той си е член на СДС. Какво отлюспване... -

Ще остане ли зам.-шеф на партията?

- Ами ще остане. Ако искам да го отлюспвам и търся сблъсък, първо ще искам вот на недоверие към него като зам.-председател, а не като шеф на СДС-София. - Притеснявате ли се от конкуренцията вдясно? Утре (днес - б.а.) се ражда нова партия, тази на Христо Иванов. - Първо нека уточним - защо решавате, че тази партия е дясна. - Защото десни лица от години - например Найо Тицин, пишат по социалните мрежи за нея... - Ами нека пишат. Според мен цепенето на дясното не е добър белег, но, честно казано, от тази партия, която е абсолютен политически инженерингов проект, не вярвам да се роди нещо. Тази партия за нас не представлява интерес. С ДСБ бихме преговаряли. Ние винаги сме били най-близки като идеи и като принципи с ДСБ. Друг е въпросът, че доста ме втрещяват вчерашните изявления на Радан Кънев как е готов да прави коалиция с БСП...

 Копирано от https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5979421


Tags: избори, Божидар Лукарски, СДС

Още по темата

thumb 31.03.2017

Божидар Лукарски: Трябва да...

Подалият оставка лидер на СДС Божидар Лукарски определи като пораже...

thumb 30.03.2017

Румен Христов: Необходимо е...

Зам.-председателят на Съюза на демократичните сили Румен Христов за...

thumb 28.03.2017

Божидар Лукарски и НИС на С...

НИС свиква заседание на Националния съвет на СДС на 4 април 2017г.

thumb 29.03.2017

Божидар Лукарски: Всички н...

За мен оставката е лично решение, смятам, че така се прави когато з...

thumb 25.03.2017

Божидар Лукарски: На 26 мар...

Най-добрият сценарий е дясно-центристко правителство. Само такова у...

thumb 22.03.2017

Филип Кирев: Длъжници сме н...

Развитието на спорта, особено масовия и аматьорския, е важна част о...

thumb 22.03.2017

Участие на Божидар Лукарски...

Участие на председателят на СДС и водач на КП "Реформаторски блок -...

thumb 20.03.2017

Костадин Марков: Влизането ...

Коалиция „Реформаторски блок – Глас народен” подари атрактивно шоу ...

thumb 20.03.2017

Божидар Лукарски: РБ се офо...

Реформаторският блок се оформи като център и обединител на автентич...

thumb 17.03.2017

Божидар Лукарски: Служебния...

Каузата на коалиция "Реформаторския блок - Глас Народен" на тези и...