thumb

Честито Възкресение Христово!

Светли Великденски празници!

thumb

Националният съвет на СДС свиква редовна отчетно-изборна конференция на 13 май

Основната цел на конференцията ще бъде СДС да инициира бъдещото трайно обединение на десницата

thumb

Божидар Лукарски и НИС на СДС подават оставки

НИС свиква заседание на Националния съвет на СДС на 4 април 2017г.

thumb

Божидар Лукарски: На 26 март всеки десен глас е важен

Най-добрият сценарий е дясно-центристко правителство. Само такова управление може да спре подмяната, която готви БСП,...

Силна държава, свободна икономика и патриотичен идеал са трите стълба на предизборната програма на коалиция "Реформаторски блок-Глас народен"

18.02.2017


Силна държава, свободна икономика и патриотичен идеал са трите стълба на предизборната програма на коалиция Реформаторски блок-Глас народен. Програма ни предлага прагматични и реални решения на важните въпроси за България. Това заяви говорителят на Политическия съвет на Реформаторския блок Петър Москов при представянето на програмата на коалицията на пресконференция в София днес. От нашата политическа сила няма да чуете кухи обещания, програмата ни ни е дясна, консервативна, фокусирана и прагматична. Тя развива и надгражда политиките, които Реформаторският блок започна по време на участието си в управлението, добави Москов. Според него основен принцип в нея е засилването на ролята на държавата като гарант за спазването на правата и задълженията на гражданите и за свободата на инициативата.

Програмата на РБ има три основни стълба:

Силна държава в секторите, формиращи публичната среда за живот на хората, при ясна обвързаност между упражняването на правата и изпълнението на задълженията.

Икономика, растяща с бързи темпове, гарантираща конкуренцията, предприемачеството и свободата от административен произвол.

Модерен патриотичен идеал, основан на разбирането, че отстояването на българската национална идентичност и българските национални цели минава през включването им в общите политики на съюзите и общностите, в които България участва.

Според Реформаторския блок в България балансът между правата и задълженията е нарушен и затова гражданите имат усещането за липса на справедливост, заяви Москов. Той добави, че в програмата се залага на това да се знае кой носи персонална отговорност за отстояването на правата на гражданите

За икономическата част от програмата председателят на СДС Божидар Лукарски посочи, че тя се основава на принципите на увеличаване на производителността, засилване на конкуренцията и подобряване на бизнес средата. Предвижда се запазване на плоския данък и категорично противопоставяне на всички политики, които директно или индиректно водят до покачване на данъците, включително синхронизиране на данъчните ставки в рамките на Европейския съюз. За да се стимулира икономическия растеж, потреблението производството и конкурентоспособността на българския бизнес в програмата е заложено поетапно намаляване на ДДС до 18% в четиригодишен период.

В програмата се предвижда такса смет за бизнеса и гражданите да се определя според реалното количество на отпадъците. Освен това се залага на активни политики за привличане на инвестиции с акцент между малък и среден бизнес. За микро-предприятията се предвижда отпадане на задължението за договор с трудова медицина.  За намаляване на административната тежест се предлага също нов административен режим да е възможно да се въвежда само при отмяна на два съществуващи. Разширява се принципа на мълчаливо съгласие.

Спиране н източването на НОИ чрез инвалидните пенсии също част от платформата. Това е проблем, който всички признават, но никой не смее да вземе мерки за преодоляването му, заяви Лукарски. Той подчерта също, че са предвидени конкретни действия за ограничаване въздействието на монополите, либерализация на режима за данъчни складове.

По отношение на правосъдието, от Реформаторския блок ще въведем ясна отговорност за назначенията в съдебната система и засилване на правомощията на президента при назначаването на „тримата големи“ в съдебната - главния прокурор, председателите на ВАС и ВКС. Мерките, които предлагаме, за реформирането на съдебната система са свързани освен с ясна отговорност при назначенията, така и с наказателната политика, отчетността на прокуратурата и натовареността на съдилищата, каза Димитър Делчев от Националния координационен съвет на РБ.

Относно борбата с корупцията Делчев беше категоричен, че приемането на закон за борба с корупцията и създаването на единен орган е неотложна задача за следващия парламент  Той заяви, че декриминализацията на провокацията към подкуп ще развърже ръцета на разследващите органи и ще даде възможност за по-ефективна борба с корупцията, затова РБ отново ще направи това предложение в следващия парламент.

Делчев добави, че следваща мярка за подобряване на борбата с корупцията е отпадане на забраната да бъдат записвани и филмирани лица, изпълняващи служебните си задължения.Реформаторският блок ще повишим парите за образование на 4,5% от БВП на страната, заяви Антони Тренчев от Националния координационен съвет на РБ.

Днес някои обещават 50% увеличение на заплатите. Преди няколко месеца и 10% им се струваха много, а в предишен мандат дори намалиха процента от БВП, които отиваше за образование. Реформаторският блок няма да сяда на тезгяха на предизборното наддаване, а ще дадем изпълними мерки. Ние работихме за българското образование. Основна задача е да се преборим с ранното отпадане от училище и сред мерките ни са създаване на насърчителна система, както и въвеждане на правило, че без завършен първи гимназиален етап човекът няма да има право на помощи за безработица, както и по-ясно обвързване на социалните плащания с посещаването на училище, каза Тренчев. Според думите му РБ шредлага учебниците от 1 до 12 клас да са безплатни за учениците.

РБ ще продължи да работи за изграждането на по-добри връзки между бизнеса и училищата, а във висшето образование специалностите да са съобразени с нуждите на пазара на труда.

Председателят на БЗНС Николай Ненчев представи частта от програмата в областта на сигурността и отбраната. В нея се предвижда продължаване на изпълнението на Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили 2024, продължение на инвестиционните проекти в областта, включително придобиването на нов тип боен самолет и модулен патрулен кораб. Също така е предвидено продължение на програмата за модернизация на Сухопътни войски. Засилване на сътрудничеството с НАТО и със съседните държави са други акценти. Заложени са политики за подобряване на социалния статус на военнослужещите.

Петър Москов добави, че по отношение на вътрешния ред и сигурност е поставен акцент върху битовата сигурност, четиригодишен план за модернизация на МВР на стойност 500 млн. лв., както и разчетен мярка по мярка, обвързване заплащането на полицаите със средната работна заплата за страната.

В здравеопазването философията в коалиционното управление беше завръщане на държавните институции, там където им е мястото в здравеопазването, спиране на източването на НЗОК, контролни механизми, посочи Москов. В програмата е предвидено завършването на изграждане на системата на електронното здравеопазване. Приета е пътна карта по ОП Добро управление, от началото на 2018 г – ефективно функциониращи – електронно досие, здравна карта, рецепти. Има одобрено финансиране. Продължаване на започнатото в доболничната помощ. Увеличаване ежегодно с 1% дофинасирането на доболничната помощ – 40–50 млн., са сред предложените мерки.

Венцислав Мицов от Глас народен представи частта от програмата, отнасяща се до културата. В нея е предвидено увеличаване на бюджетното финансиране за културата до 1% от БВП,  въвеждане на законово задължение на обществените радио-телевизионни оператори 45% от излъчваната музика да бъде българска, държавна подкрепа за издаване на български автори на чужд език. Според него е необходим и нов Закон за читалищата.


Още по темата

thumb 16.04.2017

Честито Възкресение Христово!

Светли Великденски празници!

thumb 12.04.2017

Участие на Румен Христов в БТВ

13 април, четвъртък, 8.05 часа

thumb 07.04.2017

Участие на Божидар Лукарски...

8 април, събота, от 9.00 часа

thumb 04.04.2017

Националният съвет на СДС с...

Основната цел на конференцията ще бъде СДС да инициира бъдещото тра...

thumb 04.04.2017

Участие на Божидар Лукарски...

4 април, вторник, от 17.25 часа

thumb 31.03.2017

Божидар Лукарски: Трябва да...

Подалият оставка лидер на СДС Божидар Лукарски определи като пораже...

thumb 30.03.2017

Румен Христов: Необходимо е...

Зам.-председателят на Съюза на демократичните сили Румен Христов за...

thumb 30.03.2017

Участие на Божидар Лукарски...

31 март, петък, от 8.05 часа

thumb 28.03.2017

Божидар Лукарски и НИС на С...

НИС свиква заседание на Националния съвет на СДС на 4 април 2017г.

thumb 29.03.2017

Божидар Лукарски: Всички н...

За мен оставката е лично решение, смятам, че така се прави когато з...