Нека да е светло на душата ти, Людмиле!

Скъпи приятели, колеги, съмишленици

С дълбока скръб Ви съобщаваме, че на 24 април почина Людмил Бешков. Роден на 5 септември 1951 година в Добрич, син на видния добруджански краевед Любен Бешков, който наричат „летописецът на Добруджа“.  Людмил определено носеше онази сила на таланта и на кръвта на баща си, за когото казваха…„Толкова земен… и толкова възвисен. Той събра златото на хляба, песента на славеите и палитрата на Добруджа в богатството на най-нежните нюанси, за да я изрази в слово и я дари на нас и на бъдните поколения, за да я чуем с пулса на неговото сърце и я видим с неговите очи – очите на мъдрец.”

Людмил Бешков завършва гимназия в родния си град и висше образование в СУ  „Св. Климент Охридски“ през 1976 г. – специалност „Българска филология“. Десет години по-късно отново там специализира редовно „социология“ и защитава втора магистърска степен със „Социалните функции на изкуството“.

Член на СДС  от 1990 г. Депутат от СДС в 38-ото Народно събрание, член на Комисията за култура, един от вносителите на Закона за развитие и закрила на културата и на Закона за радио и телевизия, които пламенно защитаваше от парламентарната трибуна. Талантлив журналист, публицист, поет и драматург,

Людмил Бешков е първия председател на Клуба за политически анализи „Сенатор“, който се учреди на  22 януари 2004 г. от група народни представители в хотел „Лайпциг“ Пловдив“, с идеята да развива дясното пространство и да съхрани потенциала му.

Убеден демократ, отстояващ интелигентно и смислено идеите си, трудно приемащ раздорите и скандалите в СДС. Неговото най-истинско поле си остана литературата, семейството и дъщеря му, на която той отдаде цялата си любов!

Той често казваше, че всичко в този живот е въпрос на избор и затова не правеше компромиси със своите. Предпочете мълчанието и тихите улички на Добрич, където се завърна.

Когато загубиш приятел, се връщат само онези прекрасни спомени за всичко, което сте мислили и направили заедно, за десетките вечери, в които сте спорили и защитавали това, в което сте вярвали и сте искали да промените! Не успяхме много, но вярвахме!

Нека да е светло на душата ти, Людмиле!

Най-искрени съболезнования на близките му от името на ПГ на СДС в 38-то Народно събрание, Екатерина Михайлова, председател на ПГ на СДС и приятелите от Клуб „Сенатор“