СДС: Приветстваме новината за писмото до ЕЦБ

СДС приветства новината за изпратеното от България писмо до Европейската централна банка за установяване на тясно сътрудничество с Банковия съюз.

Тази стъпка показва, че решимостта на премиера и правителството България да кандидатства за чакалнята на еврозоната, е необратима. Поздравяваме ги, че въпреки забавянето, продиктувано от търсене на пълен консенсус, взеха правилното решение. Отново заявяваме, че пълен консенсус по темата у нас не може да има при наличието на толкова настървено прокремълско лоби, което прави всичко възможно да попречи на България за еврозоната.

СДС не веднъж е отстоявал мнението си, че приемането в еврозната ще бъде най-значимото събитие в най-новата ни история, след влизането в ЕС и НАТО и сме категорични, че ще донесе само ползи на държавата, бизнеса и гражданите.

Политическата воля на ПП ГЕРБ да преведе България по пътя на пълното й интегриране в ЕС, е поредното доказателство за нейната проевропейска и пронатовска ориентация. Това показва, че въпреки различията ни по някои секторни политики, като партии – членове на ЕНП гледаме в една посока по най-значимите за България теми. А въпросът за еврозоната е именно такъв.

СДС е най-старата, а ГЕРБ най-голямата дясна проевропейска партия и това ни прави естествени съмишленици, които съблюдават необратимостта на избрания път.