Румен Христов: Ние можем да бъдем катализатор на променитe

Това нe е най-тежката криза, през която минава България, припомни председателят на СДС Румен Христов в „Още от деня“ по БНТ. Да си спомним Виденовата зима и последствията от нея. Сега БСП негодуват, че ядем вносни плодове и зеленчуци, но да им припомня, че тогава внасяхме жито и ядохме вносен хляб. СДС реши зърнената криза тогава, а аз бях земеделски министър.

Относно икономическите мерки за преодоляване на кризата, Румен Христов заяви, че СДС последователно и отдавна, още преди кризата, е предложил няколко мерки.

„Ние сме за единна ставка по ДДС. Ако сме толкова цъфнали и завързали, нека намалим общия размер на ставката, а не само за отделни сектори“.

„Ние отдавна настояване данък дивидент да бъде коригирана от 5 на 2 процента. Корпоративният данък печалба за едноличните търговци да бъде намален от 15 процента на 12 процента“, заяви Румен Христов.

Здравните мерки бяха навременни, дадоха резултати но икономическите мерки се забавиха според Христов. По думите му това изкара много хора на трудовата борса. „Аз съм умерен оптимист за това, което се случва в България, защото банките не са фалирали, защото нямаме хиперинфлация, защото спестяванията на фирмите и гражданите са около 100 милиарда. Това не е най-тежката година за България, далеч по-тежка беше 96-97 година“, заяви Румен Христов.

„Мярката 60/40 има нужда да бъде усъвършенствана. Вижда се, че от ресурса, който е отпуснат за тази мярка е използван процент, процент и нещо, каза председателят на СДС. „Ползите от членство на България в Еврозоната са очевидни. Винаги е добре да бъдеш там, където се взимат важните решения за Европа“, каза Христов.

Ние можем да бъдем катализатор на промените и реформите в следващия парламент, отговори Румен Христова на въпрос дали старата десница липсва в народното събрание.

Видео на: https://www.bnt.bg/bg/a/rumen-khristov-nie-mozhem-da-bdem-katalizator-na-promenite