thumb

СДС: СДС не приема за справедлива идеята да не се заплаща първия ден от болничните на работещите

Според нас, това е на първо място унизително към огромния брой българи, които не получават фалшиви болнични

thumb

Решение на НИС на СДС

НИС на СДС свиква Национален съвет на 23.11.2019 г., събота, в гр. Монтана

thumb

Д-р Антон Койчев: Деструктивна опозиция в СОС и липса на комуникация крият рискове от преповтаряне на стари грешки

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-добра комуникация и артикулация пред самите гражда...

thumb

СДС към БЛС: Не бъркайте в касичките на децата!

Вероятно за БЛС левчето е нищожна сума, но за родителите, особено след първата година от майчинството, всеки разход е...

"Сердика е моят Рим" или как София да стане отново град с европейско значение

06.10.2011

Кандидатът за кмет на София на Синята коалиция, Прошко Прошков и кандидатите за общински съветници, Борислав Бориславов и Вили Лилков, представиха пред журналисти програма за опазване, управление, оптимално използване и развитие на културно-историческото наследство на София.

София трябва да стане отново град с европейско значение, град, който привлича световни културни и научни авторитети със своето богато историческо наследство, образовани хора и чиста околна среда, заяви Прошко Прошков. Като кмет на София ще привличам в града световни имена от голямата наука и култура, каза още синия кандидат.

Сред основните приоритети на кандидатите на Синята коалиция е до края на мандата да има ясна собственост на културно-историческото наследство. „В момента има емблематични за столицата археологически обекти, които за жерва на тотален хаос в собствеността, което не позволява да кандидатстват за финансиране - нито от бюджета, нито по проекти.”

Сините предлагат данъчни облекчения за данък сгради и такса смет за собственици на сгради с културно-историческо значение, които ги поддържат, реставрират и ги правят енергийно ефективни. Те предлагат още общината да осигурява охрана и видеонаблюдение на културно-историческите паметници, без значение от собствеността.

Археологът, д-р Борислав Бориславов заяви, че Музеят за история на София трябва да стане водеща институция при проучването, опазването, социализирането и популяризирането на културно-историческото наследство на столицата и настоява за незабавно изчистване на проблемите със собствеността на Амфитеатъра на Сердика, аварийна консервация на разкритите вече участъци от Амфитеатъра, които от няколко години за оставени под открито небе и се рушат, както и за обявяване на международен конкурс за консервация, реставрация и експониране. "Това, което се случва с Амфитеатъра на Сердика е престъпление", добави той предвид факта, че вече има решение за отчуждаване на големи площи, за да се проведат спасителни разкопки. Бориславов отчита, че културното наследство изисква инвестиции.

Според Прошко Прошков, София незаслужено не е на картата на историческото наследство на Европа, въпреки че то е сравнимо само с това на Рим и Атина. Основна цел на Синята коалиция ще бъде включването на София в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.Той коментира, че София не е туристически град в момента, а е транзитен град, като посетителите не се задържат повече от ден-два."За да стигнем до тях ние трябва да си построим къщата. Целта е да се докарат богати туристи в София", отбеляза той.

Бориславов призна, че София изостава от малките общини, които в момента развиват множество проекти за развиване на археологическите си обекти. Той е наясно също, че в списъка на ЮНЕСКО обикновено попадат обекти, в които няма намеса, както в случая с археологията в центъра на София, част от която бе засипана от тонове бетон при строежа на метрото.

Не са малко обектите от културното наследство, които сега са в окаяно състояние. Сред тях са Античният мавзолей в Лозенец, Църквата "Света Троица" над Южния парк, Вила "Рустика" и др.

Insert thumb


Още по темата

thumb 08.11.2019

Румен Христов: Аз също спир...

Когато нямаш алтернатива, не бива да подкрепяш БСП

thumb 08.11.2019

СДС след местните избори

Румен Христов в "Темите"

thumb 31.10.2019

Илия Лазаров: Доволни сме о...

Интервю за "Денят Он Ер"

thumb 31.10.2019

СДС: На втория тур - всички...

Помним не само миналото й, но и националните катастрофи и кризи, до...

thumb 31.10.2019

СДС Ловеч: Винаги сме бил...

Като хора и демократи , които категорично се противопоставяме на въ...

thumb 30.10.2019

Призив от СДС Подуяне: Нека...

Не оставайте равнодушни и да защитим заедно СИНЯТА ИДЕЯ, изстрадана...

thumb 30.10.2019

Участие на Илия Лазаров в Б...

30 октомври, сряда, 19.30 часа

thumb 29.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

30 октомври, сряда, 10 часа

thumb 28.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 28 октомври, 19.30 часа

thumb 28.10.2019

СДС към ДБ: Очакваме да под...

Обръщение до лидерите на Демократична България