thumb

18 ноември - първият демократичен митинг след 45 години комунизъм!

Площадът пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ се превръща в един от символите на промените

thumb

СДС не приема за справедлива идеята да не се заплаща първия ден от болничните на работещите

Според нас, това е на първо място унизително към огромния брой българи, които не получават фалшиви болнични

thumb

Решение на НИС на СДС

НИС на СДС свиква Национален съвет на 23.11.2019 г., събота, в гр. Монтана

Алфа Рисърч: Изборите в София клонят към втори тур Фандъкова – Прошков

07.10.2011

От mediapool 

Изборите за столичен кмет се очертават да бъдат напрегнати и към момента е висока вероятността да има втори тур, на който за кметското място ще се борят сегашният титуляр Йорданка Фандъкова и кандидатът на Синята коалиция Прошко Прошков. Това показват данните от проучване на агенция "Алфа Рисърч", проведено сред 800 пълнолетни граждани на София, проведено между 22 и 29 септември.

Налице са две противоречиви тенденции в обществените нагласи, чието развитие през оставащите седмици до вота ще окаже съществено влияние върху изборните резултати, коментира от агенцията, цитирана от БГНЕС.

Първата тенденция – благоприятна за сегашния кмет - е преобладаващата удовлетвореност от работата на Фандъкова (44%) и умерено позитивната оценка за развитието на града - 40% от софиянци са на мнение, че ситуацията в столицата се подобрява срещу 20%, според които се влошава.

Положителните оценки се дължат основно на подобренията в централните градски зони. Критичните оценки за състоянието на районите обаче остават твърде високи. 60% от столичани твърдят, че на кварталите не се обръща достатъчно внимание и в тях няма съществено подобрение.

Втората тенденция - неблагоприятна за сегашната кметска управа – е, че сред огромното мнозинство от избирателите (76%) преобладава мнението за наличието на корупция в управлението на столична община. Това е и един от основните фактори, които стимулират търсенето на алтернатива на сегашния модел на управление на общината.

Към момента 55%-59% от избирателите в София заявяват готовност за участие в местните избори, а регистрираните нагласи показват нарастваща вероятност за балотаж в кметския вот.

Трима претенденти имат най-големи шансове да достигнат до него: кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, на Синята коалиция – Прошко Прошков и на БСП – Георги Кадиев.

Йорданка Фандъкова стартира кампанията с най-висока подкрепа - 30.8% и така запазва водещата си позиция.

На второ място се нарежда Прошко Прошков (12.9%), който бележи ръст през последните месеци, и на трето - Георги Кадиев (12.4%).

Потенциалът на всички останали кандидати е значително по-нисък от този на тримата водещи. Намерение да гласуват за кандидата на Атака Николай Пехливанов заявяват 2.3% от избирателите, за Стефан Софиянски – 1.3%, за Ангел Джамбазки – 1%.

Колебаещите се са 14.9%, отговорилите, че няма да гласуват - 22.7%

Двете основни интриги във вота – дали ще има балотаж и кои ще са участниците в него, зависят от начина, по който тримата лидери в електоралните предпочитания ще се справят с предизвикателствата пред всеки от тях.

Пред Фандъкова неизвестните са дали ще успее да мотивира доволните от развитието на града столичани да я подкрепят по-масово, за да се опита да спечели на първи тур и как ще й се отразят съмненията за корупция в управлението на общината, които споделят мнозинството столичани.

Подкрепата за Прошко Прошков вече надхвърля потенциала на общинската листа на Синята коалиция. Основното предизвикателство пред него е да разшири кръга на своите симпатизанти извън по-тясната партийна подкрепа и да мобилизира за участие в изборите неудовлетворените от управлението на общината, които за момента остават пасивни. Решението им за гласуване, което обикновено се формира в последните дни на кампанията, може да промени изхода от вота.

Точно противоположното е предизвикателството пред Георги Кадиев – регистрираната към началото на октомври подкрепа за него е по-ниска от потенциала на листата на БСП. Като се има предвид и факта, че той почти не черпи ресурс извън левите симпатизанти, ключова пред него задача е мобилизирането на БСП-електората, казват от Алфа Рисърч.


Още по темата

thumb 08.11.2019

Румен Христов: Аз също спир...

Когато нямаш алтернатива, не бива да подкрепяш БСП

thumb 08.11.2019

СДС след местните избори

Румен Христов в "Темите"

thumb 31.10.2019

Илия Лазаров: Доволни сме о...

Интервю за "Денят Он Ер"

thumb 31.10.2019

СДС: На втория тур - всички...

Помним не само миналото й, но и националните катастрофи и кризи, до...

thumb 31.10.2019

СДС Ловеч: Винаги сме бил...

Като хора и демократи , които категорично се противопоставяме на въ...

thumb 30.10.2019

Призив от СДС Подуяне: Нека...

Не оставайте равнодушни и да защитим заедно СИНЯТА ИДЕЯ, изстрадана...

thumb 30.10.2019

Участие на Илия Лазаров в Б...

30 октомври, сряда, 19.30 часа

thumb 29.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

30 октомври, сряда, 10 часа

thumb 28.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 28 октомври, 19.30 часа

thumb 28.10.2019

СДС към ДБ: Очакваме да под...

Обръщение до лидерите на Демократична България