thumb

Честит Ден на независимостта!

Да помним и да надграждаме тези свещени за нашата история моменти

thumb

СДС издигна Елеонора Николова за кмет на Русе

В Две могили синята партия издига Драгомир Драганов

thumb

Христо Апостолов: Образователната инфраструктура ще бъде приоритет и през следващия мандат

Много често гражданите забравят какво е било и какво е в момента, но считам, че столицата се развива в много правилна...

Местни избори

Излъска ли прокуратурата предизборно имиджа на Лечков

08.10.2011

                    

Такива заглавия се появиха в някои медии по повод на съобщение за прекратяване на досъдебно производство срещу неизвестен извършител за допуснати нарушения по служба във връзка с изпълнението на водния цикъл на Сливен.         

            Във въпросното съобщение се посочва също, че няма злоупотреби с финансови средства от Европейския съюз от община Сливен при работата по водния цикъл на града.

            Дотук нещата изглежда, че са представени коректно, доколкото става дума за конкретен казус, проверяван по жалба на фирмата-изпълнител срещу възложителя за неизплатен аванс за извършени дейности по проекта. Спорът между двете страни – общината и „Хидросистеми”, подлежи на разрешаване в Арбитражен съд. Не е известно дали от фирмата ще се възползват и ще обжалват постановлението за прекратяване пред Окръжния съд.

            Очаквано, от общината се възползваха обаче от този прокурорски акт, наистина за „излъскване“ на своя имидж. Както постъпиха наскоро,  след недопустимата според нас среща между кмета, две депутатки от ГЕРБ с окръжния прокурор по тяхно искане във връзка с въъзложената от Главна прокуратура проверка на сигнали за злоупотреби с евросредства. Тогава веднага след срещата, от кмета беше заявено, че засега не са открити нарушения и проверката ще приключи до две-три седмици. А проверката в оня момент току що е била възложена и едва ли е била започнала по същество.

            В много от съобщенията в медиите за прекратеното производство се припомня за спряното финансиране на общината с европейски средства по всички проекти. Пропуска се обаче обстоятелството, че въпросната проверка, както беше уточнено от прокуратурата, не засяга висящи производства, образувани по-рано, какъвто е случаят по жалбата на фирмата „Хидросистеми“.

            Какви ще бъдат резултите от проверката тепърва предстои да видим и как те ще повлияят за разрешаването на въпроса със спряното по искане на ЕК финансиране на общината. 

            Като жители на Сливен всички сме заинтересувани изходът да бъде благоприятен.

            Засега обаче той е непредвидим и със сигурност подобни опити за медийно замазване на положението няма да помогнат, а по-скоро биха засилили съмненията в европейските институции, защото от общината се търси очевидно предизборен ефект. Така както наскоро чухме премиерът Борисов да казва в телевизионно интервю, без да му мигне окото, че кметът на Сливен бил оправдан от Бургаския съд. Тъй нареченият от него Бургаски съд не е „оправдавал“ кмета на Сливен, защото не е гледал никакво дело срещу него, а Апелативният съд, за да е ясно за какъв съд става дума,  след като веднъж потвърди отстраняването от Окръжния съд в Сливен на Лечков от длъжност, при повторно обжалване след месец го възстанови на поста му. Но тук не става дума за оправдаване по повдигнато обвинение, а само за наложената му процесуална мярка. 

             В този контекст, интерпретацията на медиите, за съжаление, потърпевша в известен смисъл се оказва прокуратурата, която „предизборно излъсквала имиджа на Лечков“.  В същото време, заради изборите тя не може да спре работа, а вероятно се съобразява и със заявеното от главния прокурор Борис Велчев на 13 септември,че всички сигнали ще бъдат работени според правилата, но информация за тях ще се дава пестеливо и той  няма да прави изявления по никакви теми в следващите 40 дни, за да не се превърне прокуратурата  във фактор в изборите. Заради това съображение вероятно нямаше и официално съобщение в сайта на Окръжната прокуратура за постановлението, а то е било предоставено само на страните.

            В тази обяснима дискреност на работа се надяваме, че от вниманието на прокурорите не е убягнална размяната на обвинения чрез медиите между спорещите страни по проекта за „разпореждане“ с европейски средства, които няма как да бъдат оставени без последствия и те вече са се самосезирали по тях.

            Това, за което трябва да съжаляваме, е, че на практика като общност сме изправени пред безизходица от доста време, която никой не може да предвиди колко ще продължи. Ако не го разберем и на 23 октомври сами не сложим нейния край като извадим виновниците за нея от управлението. Такъв е изходът – да започнем на чисто. Само да не изпаднем в поредната заблуда за някакво лесно генерално решение, подготвена ни от задкулисието на определени кръгове. Защото такова просто няма.  

 

Предизборен център на „Синята коалиция” – Сливен

Димитър Сяров – кандидат за кмет и водач на листата за

общински съветници

 

8 октомври2011 г.

 


Още по темата

thumb 19.09.2019

СДС издигна Елеонора Николо...

В Две могили синята партия издига Драгомир Драганов

thumb 18.09.2019

Христо Апостолов: Образоват...

Много често гражданите забравят какво е било и какво е в момента, н...

thumb 11.09.2019

Емил Кабаиванов: Времето на...

За да бъде една успешна коалиция, тя трябва да бъде от политически ...

thumb 11.09.2019

Калин Костов: Държавата да ...

Свищов заслужава прозрачно компетентно управление, с мисъл и отгово...

thumb 05.09.2019

Станимир Станчев: Изходът о...

Интервю за радио "Фокус"

thumb 05.09.2019

Илия Лазаров: Докато аз съм...

Интервю за радио "Фокус"

thumb 05.09.2019

7 въпроса от националното р...

Как ще управлявате София без свои съветници и как ще принудите избр...

thumb 03.09.2019

Антон Койчев: Вариантите за...

За кмет на голям град политическото чувство е особено важно, но още...

thumb 31.08.2019

Теодор Петков: Това, което ...

Готови сме да подкрепим Фандъкова, ако тя е кандидатът на ГЕРБ за к...

thumb 29.08.2019

СДС в Симитли изправя срещу...

Видео от събитието