Речи, Изказвания

Румен Христов: Определям като основен приоритет в моя мандат икономиката и качеството на живот на българските граждани

17.09.2011
Insert thumb
Изказване на кандидата за президент на СДС Румен Христов към делегатите на 20-та Национална конференция на синята партия

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИМИТРОВ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЙОРДАНОВ,

УВАЖАЕМИ ГОСТИ,

УВАЖАЕМИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ, КМЕТОВЕ И ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ!

СКЪПИ ДЕМОКРАТИ!

СКЪПИ СЕДЕСАРИ!

 

Днес се поздравяваме с християнския празник Вяра, Надежда и Любов.

Днес слагаме началото на нашата кампания за президентские и местни избори.

Днес си обещаваме ПОБЕДА.

Скъпи приятели,

Преди повече от двадесет години всички ние излязохме на улиците, заляхме площадите и поискахме промени.

Излязохме стотици хиляди, излязохме милиони            с настоятелни искания за свобода и демокрация, за премахване на тоталетаризма и омразния член първи, за многопартийната система и свободни избори.

Днес, двадесет години по - късно сме свидетели на посегателствата именно на тези исконни наши ценности.                                        

Налага се медийно затъмнение на нашите прояви.

Отказва се регистрация на най - успешните ни кметове г - н Найден Зеленогорски и г - н  Златко Живков.

Търси се служебна победа.

Заражда се авторитаризъм.

Подслушването стана ежедневие.

Ще позволим ли да бъде отнета свободата ни?

Ще позволим ли да ни откраднат мечтите?        

Ще позволим ли да ни върнат към онези мрачни години?

Аз Ви обещавам, аз Ви уверявам, аз се заклевам пред Вас, че като Президент на България няма да допусна милиционерщината да вземе връх над демокрацията!

Аз обещавам да Ви представлявам достойно, с гордо вдигната глава и у нас и в чужбина. Защото не се срамувамот живота си, защото нямам никакви зависимости, защото не съм бил член на БКП, защото не съм бил съпречастен към тоталитарните службите, защото нямам никаква носталгия към миналото, защото гледам с гордо вдигнат поглед бъдещето!

Скъпи приятели,

Аз знам, че Вие живеете зле. Аз знам, че през последните десет години Вие бяхте уволнявани, притискани и унижавани.

Аз знам, че много от Вас с основание се питат дали промените не се сведоха само до превръщането на бившите комунисти в капиталисти? Отговорът е не, това не е вярно!

Ние демократите, ние седесарите проведохме изключително тежките, непопулярни но много необходими реформи.

Благодарение на тях днес България е член на НАТО, член на Европейския съюз, член на всички важни международни организации, но ние българитесме на последно място в Европейския съюз по доходи и живеем зле.

Това мен, а предполагам и Вас, не ни удовлетворява. Днесв България има над 380 хиляди безработни. В България няма перспективи за младите хора и затова те напускат родината ни. Повярвайте ми те никога няма да ни простят, че ги обричаме на емиграция. Тяхното място е тук и аз ще направя всичко, което е по силите ми те да останат при нас.

Скъпи приятели,

Ние политиците от по - старото поколение сме Ваши длъжници. Ние Ви дължим реванш, ние Ви дължим реабилитация, ние сме длъжни да върнем Вашите надежди да осъществим Вашите мечти.

Това, което казвам не са празни обещания. Това, което знае всеки среднограмотен човек е, чеикономическата криза, в каквато България очевидно се намира, може да бъде преодоляна само от автентичната десница и хората реформатори в нея.

Уважаеми приятели,

Аз познавам отлично институцията Президент на Република България.

Бил съм близо две години съветник на президента Желев и пет години Главен секретар на президента Петър Стоянов и искам да Ви заявя, че правомощията на българският държавен глава са много сериозни.

Ще ги ползвам активно, ще ги ползвам за утвърждаването на България на международната сцена, ще ги ползвам за подобряване на икономическата среда и повишаване благосъстоянието на българските граждани.

Аз съм убеден, че икономиката, неината стабилност и растеж са въпрос на национална сигурност, защото мизерията и бедността раждат бандитизъм, битова престъпност, мафия и развращава чиновниците, а тежката мизерия ражда революция.

Всичко това е въпрос на национална сигурност, тя е задължение на Президента и аз ще работя активно за създаване на благоприятен икономически климат в страната. Аз знам как ще го направя.

Възнамерявам да бъда достоен Президент на достойна България и достойните й граждани. Няма да се поколебая за миг да кажа „НЕ", ако това „НЕ" е в полза на моята Родина, в полза на моя народ.

Заявявам, че няма да водя нито про - европейска, нито про - американска, нито про - руска политика.

Моята политика ще бъде про - българска.

Ще се водя само и единствено от интересите на България и българския народ.

Уважаеми приятели,

След ярките личности на президентите Желев и Стоянов, които бяха в основата на формирането на политиката на Евро атлантическата интеграция на България, президенти гарантирали мирният преход от комунизъм към демокрация и слабото присъствие на досегашния държавен глава със спорен морал и авторитет. България има нужда от достоен Президент с ясна политическа биография, реални държавнически, управленски и икономически качества.

България е мултикултурна и мултиетническадържава и това е едно от важните нейни богатства, но тази мултикултурна и мултиетническа държава има нужда от умерен, предвидим и отговорен Лидер, от Президент, които обединява, а не разделя, от Президент, които залага на диалога, а не на конфронтацията.

Аз ще бъда този Президент, повярвайте ми!

Дами и господа,

Ролята на Държавния глава в сферата на националната сигурност и въоръжените сили е изключително важна, особено по време на вътрешни кризи. Спомняте си, че благодарение на държавническото поведение на двамата Президенти, излъчени от СДС д-р Желев и г-н Стоянов беше преодоляна най - тежката икономическа и политическа криза през декември 1996 и януари 1997 година. Тогава имаше реална опасност от кръвопролитие, военен преврат и застрашаване на конституционният ред. Тяхното държавническо

поведение и взаимодействието с началника на Генералния щаб, гарантираха мирните протести и мирното  и конституционно решение на кризата.

Бях пряк участник в тези събития и имам опита.Аз заедно с кабинета на Ст. Софиански решихме тежката зърнена криза, наследена от Жан Виденов.

Заявявам категорично, че няма да допусна никоя власт или мнозинство да ползва системата на национална сигурностна България за партиини или лични цели. 7 - те години работа при двама Президенти ми дават увереност при изпълнението на тези задължения.

Уважаеми приятели,

Позволете ми да поема ангажимент пред Вас, че на всички позиции, които зависят от моя подпис няма да има назначен нито един съпричастен към бившите служби на Държавна сигурност.

Дами и господа,

Задълженията на Държавния глава по конституция са много и разнообразни и едва ли ще ми стигнат няколко часа, за да развия моите виждания затова как ще ги изпълнявам, в този смисъл пред Вас ще очертая моят основен приоритет и важните теми и сфери върху, които ще съсредоточа вниманието си.

Определям като основен приоритет в моя мандат икономиката и качеството на живот на българските граждани. Ще се фокусирам върху енергийната независимост, подчертавам независимост на България. Ще отстоявам категорично тезата на СДС, която е ясна и последователна повече от 20 години, за отказ от строителството на един недоказано полезен за България проект - АЕЦ Белене.

Ще работя активно заедно с правителството и останалите институции за определяне на приоритетите на България за следващите 20 години. Аз, не само като бивш земеделски министър, а и като информиран гражданин смятам, че основния проблем на човечеството, което достигна 7 милиарда през  21 век ще бъде неговото изхранване и подсигуряване с питейна вода. В тази смисъл, аз определено смятам, че България трябва да развива приоритетно своето земеделие и да се специализира в производството на екологични и качествени храни.

Важни за мен ще бъдат качеството на здравеопазване, качеството на образование и наука, както и подкрепата за Българската култура. Всичко това е национална сигурност. Всичко това е задължение на Президента и аз поемам ангажимента да бъда последователен при изпълнение на тези мои обещания.

Увжаеми приятели,

Всички ние, които сме днес в тази прекрасна синя зала, заедно с приятелите ни от Синята коалиция и ОДС, заедно с приятелите ни от целият демократичен спектър на автентичната десница емаме шанса да спечелим една изключително важна битка. Битката за политически пост номер едно в Република България.

Аз вярвам във Вас!

Аз вярвам в искрената подкрепа на онези един милион демократи, които ни останаха верни през годините!

Аз вярвам в успеха на тези избори!

Аз вярвам, че България ще има отново Президент демократ!

Аз нама да Ви излъжа, аз няма да Ви разочаровам, аз няма да Ви предам!

Аз вярвам, че заедно с Вас мога да променя България!

Благодаря за вниманието и нека Бог да ни богослови!

А сега скъпи приятели позволете ми да Ви представя и моя подгласник къндидатът за Вицепрезидент на Обединената десница - г-н Емануил Йорданов

Tags: Румен Христов

Още по темата

thumb 24.10.2011

Мартин Димитров: Управляващ...

Различните номера в бюлетините за президент и местна власт обърках...

thumb 23.10.2011

Румен Христов: Гласувах за ...

България има нужда от промяна и затова гласувах за свободата, а не ...

thumb 21.10.2011 - Плевен

Румен Христов: Можем и иска...

Ние с Емануил Йорданов можем и искаме да променим България.Това зая...

thumb 21.10.2011

Румен Христов: Основният ак...

Кандидати за президентския пост обсъждаха състоянието на национална...

thumb 20.10.2011

Румен Христов: В България и...

България има нужда от промяна, защото хората живеят зле, заяви канд...

thumb 19.10.2011

Румен Христов и Емануил Йор...

Кандидатите на десницата отговарят на въпроси, зададени от потребит...

thumb 18.10.2011

Подкрепа от Националното р...

За президентските избори препоръчваме да се гласува с бюлетина номе...

thumb 18.10.2011

Румен Христов: Всеки се опи...

Интервю на кандидата за президент на РБългария издигнат от Съюз на ...

thumb 14.10.2011 - Карлово

Калофер вярва на Емил Кабаи...

Калофер, уникален планински град с богата история, посрещна председ...

thumb 17.10.2011

Кандидатът за президент на ...

България изживява своите трудности заради кризата, в която се намир...