thumb

Борис Кюркчиев: СДС е „велика сила”, изпратена от Бога, за да спаси България

На 9 август се навършват 110 години от рождението на Борис Костадинов Кюркчиев, възстановител, председател /1989- 199...

thumb

Златко Живков, кмет на Монтана: Реализирането на скъпи проекти не трябва да е самоцел, а да се случва с мисъл за гражданите

В ранните години научих, че най-важното е да си местен, честен и известен, и това безспорно има значение

thumb

СДС издига кандидатите си за местния вот в Бургас след електронно вътрешно допитване

Резултатите от анкетата ще бъдат обобщени на следващото събрание на общинската структура

Румен Христов: Науката и образованието са загърбени в политиката на настоящото правителство, за сметка на сигурността

12.10.2011

Insert thumb

Кандидатът за президент на Съюза на десните сили Румен Христов взе участие в организирания от КТ „Подкрепа” предизборен дебат, на който бяха поканени шестимата най-рейтингови номинации за "Дондуков" 2. В дискусията още се включиха само Ивайло Калфин от БСП и Атанас Семов от РЗС, като отговаряха на въпроси във връзка с доходите, пенсионната реформа и образованието, избрани от организаторите.

Първият от тях беше дали президентът със своя авторитет може да повлияе за решаването на проблема със замразените от 2009 г. доходи от пенсии и заплати.

Румен Христов обясни, че президентът би могъл да изисква от правителството и да води дебат с политическите формации за размразяване на доходите и увеличаване на минималните прагове. Според него това трябва да се отнася и за пенсиите, защото половината от българските пенсионери живеят със 130 лева месечно. Той подчерта, че според информация на неправителствени организации от 460 обещания, поети от правителството, са изпълнени само 10%. В социалната сфера обаче те не изпълниха нито едно", посочи кандидатът за президент на СДС.

От КТ "Подкрепа" попитаха кандидат-президентите дали са готови да сезират Конституционния съд по въпроса за национализирането на резерва на здравната каса в размер на 1,4 млрд. лева.

Смятам, че Конституционният съд трябва да бъде сезиран в този случай и нямайте съмнение, че аз ще го направя, бе категоричен по този въпрос Румен Христов. Той отбеляза, че ролята на държавата е да преразпределя парите. Когато си в криза и не ти стигат средствата в бюджета, няма да направиш 100 км магистрали, а 50. Няма да правиш такава хубава спортна зала в София, при положение, че вече има 5 или 6 и нямаш пари за здравеопазване, допълни синият кандидат за държавен глава.

Третият въпрос, на който кандидатите трябваше да отговорят е какви инициативи биха предприели за развитието на науката и иновациите, които са и приоритет в стратегията "Европа 2020".

Румен Христов посочи, че науката и образованието са загърбени в политиката на настоящото правителство, за сметка на сигурността. Той отбеляза, че средствата за СРС-та са 104 млн. лева. Образованието започва да се срива. Преподавам на студенти 4 курс, голяма част от които пишат неграмотно. Субсидията, която получават тютюнопроизводителите, например, е по-голяма от тази на БАН, допълни Христов. Според него по време на криза образованието и науката трябва да бъдат приоритет.

В края на дебата присъстващи в залата имаха възможност да задават въпроси към тримата кандидати за президент и първият беше какво е виждането им за "ловната дружна на президента" и лова въобще.

Румен Христов отбеляза, че ловът би могъл да бъде един от пътищата за развитие на туризма в България. Аз не съм против лова, но там трябва да има регламент. Знам по какъв начин се приватизират ловните стопанства. Знам по какъв начин се секат горите в тези райони, каза още той.

Вторият въпрос беше свързан с благотворителната инициатива "Българската Коледа", подета от Първанов.

Категорично няма да продължа тази традиция на Георги Първанов, отговори Румен Христов. Той обеща също, че ако стане президент съпругата му няма да има собствена фондация.


Tags: Румен Христов

Още по темата

thumb 09.03.2017

Румен Христов: Нинова лъже ...

Разбирам неистовото желание на БСП отново да се върне на власт, но ...

thumb 10.11.2016

Реформаторски блок - Русе: ...

Днес представители на Реформаторския блок в Русе дадоха съвместна п...

thumb 26.09.2014

Румен Христов: От РБ сме ка...

Водачът на листата на Реформаторския блок в Русе Румен Христов и ка...

thumb 21.09.2014

Румен Христов: 106 години с...

Водачът на русенската листа за предстоящите парламентарни избори Ру...

thumb 17.09.2014

Румен Христов: Духът на дем...

Това заяви водачът на листата на РБ Румен Христов на пресконференци...

thumb 16.09.2014

Румен Христов: Реформаторск...

Интервю на водача на русенската листа на Реформаторския блок Румен ...

thumb 12.09.2014

РБ в Русе откри предизборна...

РБ в Русе откри предизборната си кампания, с представяне на листата...

thumb 11.09.2014

Водачът на листата на РБ в ...

Събитието ще бъде пред сградата на Русенската опера от 17.30 часа

thumb 07.03.2013 - Русе

СДС-Русе си избра водач на ...

Зам.-председателят на СДС Румен Христов е бил предложен за водач на...

thumb 05.06.2012

Националният съвет на СДС и...

Според устава на СДС членовете на Националния съвет насрочиха и дат...