Иво Райнов е за активното участие на гражданите в управлението на община Ловеч

15.10.2011

Като наближат избори става модерно да се говори за граждани.Започват да се леят обещания за граждански контрол и гражданско участие. В тези избори, обаче, грижата за гражданското общество се превръща в истинско заклинание. Малкото на брой предизборни програми са добре ранжирани с обещания за гражданско присъствие в управлението. Гражданската тематика е записана дори в семплите анонси на политическите сили, чийто идеен размах е обратно пропорционален на апетита за власт. Между другото такива са 90% от кандидатите за благоволението избирателно. Гражданското осъзнаване сред политиците е чудесен процес. Стига да не е популистки смешен. Защото се предлага от хора, които нямат записан граждански ред в човешката си (абсурдно е да очакваме в политическата) визитка. Гражданският порив не идва от нищото, ей така като предизборно осенение. Той е осъзната позиция, декларирана и защитавана с усилия и смелост. Няма как да бъдат осъзнати граждани хора, които в живота си не са подкрепили една обществена кауза, не са инициирали едно гражданско събитие, не са осъществили един значим за общността проект.

Преди няколко месеца аз и група граждански ентусиасти поставихме основите на инициативата „Граждански форум”.Форумът проведе две заседания, но си спомням, че бе удостоен с присъствие на едва четири от сегашните кандидати за кметове! Един от гражданските анонимици сега предлага обществен договор на гражданите. Няма да коментирам текста на този „документ”,  пълен с фактологически грешки и непознаване на гражданската материя. Но не мога  да подпиша договор с човек, който не познавам като гражданин (в креативния смисъл на думата)!

Минчо Казанджиев е още по-нахален. След осем години пренебрежително отношение към гражданското общество, предизборно започна да възстановява диалога с гражданите. Осем години са достатъчно време, за да припознаеш гражданите като партньор и да ги включиш в процеса на управление. Вместо да мачкаш крехките стръкчета на обществено съзряване, като закриваш Гражданския консултативен съвет и обществения фонд за граждански инициативи.

За разлика от Казанджиев аз разглеждам гражданското общество като необходим участник в процеса на развитие. Затова предлагам  управленска концепция с активна роля на гражданското общество. Разчитам на партньорството на ловешките граждани в целия процес на взимане на решения и управление на общината. Сред ключовите идеи на тази концепция са:

Insert thumb

 • Подкрепа за новосъздадения Граждански форум и превръщането му във форма за творчески граждански диалог. Ангажирам се с официализиране на форума и експертно участие на администрацията във всички негови сесии.
 • Създаване на консултативен граждански орган към кмета, със съвещателни правомощия по всички проблеми, касаещи развитието на общината
 • Предлагам изграждане на обществени съвети в невралгичните сектор – икономика, туризъм, образование, култура, младежка и демографска политика.
 • Гражданска квота от поне 30% от списъчния състав за всички обществени съвети и комисии.
 • Реорганизиране на кварталните съвети и активизиране на тяхната работа в полза на кварталите.
 • Широко гражданско обсъждане (включително с привличане на граждански експерти) в предстоящото актуализиране на стратегическите документи (Общински план за развитие) и общинските наредби
 • Публично, открито и своевременно обществено обсъждане на всички идеи за участие на общината с проекти по европейски програми.
 • Разработване и реализиране само на проектите, получили одобрението на общността и осигуряващи полза за максимално широк кръг граждани
 • Привличане на местните неправителствени организации и граждански експерти в разработването и изпълнението на проекти по национални и европейски програми.
 • Създаване на нов фонд за финансиране на местни инициативи на граждански формирования и културни институции.
 • Консултанска подкрепа за неправителствения сектор в разработване на европроекти.
 • Публично и своевременно обсъждане във всяко от селата на дейностите и проектите, които ще бъдат финансирани от общинския бюджет.
 • Консултанска и експертна помощ за селските общности при разработване и участие в проекти по национални и европейски програми.
 • Радиопредавания и телевизионно заснемане и излъчване на всички сесии на Общински съвет.
 • Либерализиране на правилата за достъп и участие на граждански представители в заседанията на общински съвет и неговите комисии.

Приемам гражданското участие като един от силните двигатели за развитие на общината, но и като форма на коректив за всички действия или бездействия на местната власт в процеса на управление. Убеден съм, че включването на гражданите в този процес ще спомогне за натрупване на обществена компетенция и чувствително разнообразяване на алтернативите за развитие на общината.

Гражданите трябва да се превърнат в движеща сила – да задават посоката и темпото, като се ангажират във всички процеси, свързани с едно успешно развитие на общината. В моята концепция дневният ред на общината ще се пише от нейните граждани!

 

http://eratosten.wordpress.com/2011/10/14/%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%89%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D0%B8%D1%88%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D0%B3%D1%80/javascript:mctmp(0);


Още по темата

thumb 14.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Вторник, 15 октомври, 7.40 часа

thumb 14.10.2019

Румен Христов: Софиянци ням...

Йорданка Фандъкова говори конкретно какво ще направи за софиянци, т...

thumb 13.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 14 октомври, 8.00 часа

thumb 11.10.2019

Силна подкрепа получи Йорда...

На събитието присъства и президентът Петър Стоянов

thumb 07.10.2019

Участие на Илия Лазаров в р...

7 октомври, 19.40 часа

thumb 06.10.2019

Румен Христов: Софиянци ням...

Видео с участието в "Опорни хора"

thumb 06.10.2019

Дончо Златев бе гост на тър...

В Стара Загора СДС подкрепя за нов мандат настоящия кмет Живко Тодо...

thumb 05.10.2019

СДС: Мая Манолова е кандида...

Защо БСП се крие на повечето места в България зад независими, подкр...

thumb 05.10.2019

Участие на Антон Койчев в т...

Неделя, 6 октомври, 20 часа

thumb 02.10.2019

Любомир Ковачев: Дясното пр...

От друга страна ние, десните, не се стремим да заблуждаваме никого,...