Емануил Йорданов: Кандидатите на ГЕРБ сами ще затрият своята партия

02.11.2011

Insert full sizeИнтервю на Емануил Йорданов за в-к "Новинар"

Когато видим резултата от следващите парламентарни избори, тогава можем да кажем какво е означавала целувката на Доган, прогнозира бившият вътрешен министър.

- Г-н Йорданов, по ваша преценка как излиза от тези избори СДС и приемате ли това, че някои наблюдатели символично погребаха дясното?

- Мисля, че е твърде рано да говорим за погребения. Естествено, че управляващите имат интерес да погребат старите десни партии. За да могат успешно да представят политическото противопоставяне в България като двуполюсно. Струва ми се обаче, че това няма да им се удаде. Бих припомнил, че и НДСВ искаха да погребват старото дясно. Но погледнете сега къде се намира царското движение и къде сме ние. Действително резултатите от президентския вот са много лоши. Но за това има твърде много причини и не мисля, че те трябва да бъдат причина и повод да мислим едва ли не за закриване на партията.

- В СДС ще искат ли оставката на Мартин Димитров, каквито гласове се чуват по повод на него и на лидера на БСП Сергей Станишев?

- Че защо да искат оставката на Мартин, като той е един от малцината, които работиха къртовски за тези избори и не се е спрял да обикаля цялата страна. Някак порочно и перверзно ми се струва сега оставката му да искат хора, които нищо не помогнаха за вота, а стояха отстрани и зяпаха сеир.

- Все пак защо се получиха такива лоши резултати за десните, след като заложихте на читави кадри – хора експерти, постигнали и показали, че могат да работят в своите ресори и в обществен план?

- На първо място бих казал, че ние нямахме една нормална кампания. Подготовката ни за изборите беше като подготовка за една класическа кампания. Но на практика ни се случи съвсем друго – посрещна ни едно облъчено от медии и социолози общество. Те съвсем некоректно сугестираха хората, че съществуват само трима претенденти в тази надпревара. Така управляващите на практика си подбраха най-удобните противници за своите претенденти г-н Плевнелиев и г-жа Попова. Затова и дебатите между тях и останалите бяха толкова скучни, лишени от смисъл и съдържание. Опонентите ни разполагаха с неограничени парични средства и имаха възможност постоянно да бъдат в медиите. Ние даже нямахме възможност да се срещнем очи в очи с кандидатите на управляващите, защото те високомерно не пожелаха да участват в разговори с нас. Например в началото на кампанията Маргарита Попова каза една откровена неистина. Тя заяви, че като вицепрезидент щяла била да прави съдебна реформа. Затова аз през целия й мандат смятам да не спирам да питам публично как върви съдебната реформа през вицепрезидентската институция.

- Тя защо го каза, нали е юрист и знае, че нещата не се случват така?

- Защото са изключително неподготвени. Колегата й Плевнелиев пък обеща да подобрява дейността на Бърза помощ, енергийна ефективност, президентство на регионите и подобряване дейността на администрацията. С последната част от това изявление той пряко упрекна министър-председателя, че неговата администрация не работи както трябва.

- Десните партии загубихте много позиции и в местната власт, защо?

- Но на много места съхранихме позиции, което може да ни послужи като опора на следващите избори. Трябва много ясно да си кажем, че следващите избори ще бъдат решаващи за старата десница. И това е нещо, което трябва да се проумее не само от лидерите на десните партии, а и от нашите избиратели. Защото, извинете, но е абсурдно хора с добра политическа култура да казват, че са гласували за Кунева, защото, видите ли, тя била имала повече шанс. Е, ето го резултата – видя се ясно колко шансове има и тя въпреки цялото лансиране, което беше направено спрямо нея от страна на медии и благосклонни наблюдатели. Тя даже не можа да стигне до балотаж. Защото не можеш да се явяваш на национални избори без партийни структури. Това е абсурдно. Освен всичко това Кунева за трети път се опита да мине с една лъжа, ползвана и преди това от царя и Бойко Борисов. Те първо обявяваха свои граждански движения, които уж щяха да са антипод на партиите, но после изведнъж се преобразуват в партия и претендират за властта. Не зная какви ще бъдат нейните действия занапред, но ще й тежи тази лъжа за гражданското общество. Не може цялата й кариера да е изградена върху партията НДСВ и изведнъж да излиза цялата в бяло и да казва: „Какви са тези мръсни партии, аз съм от гражданското общество и нямам нищо общо с вас”.

- Законосъобразно ли протекоха изборите и как ще коментирате мръснишкия номер, който управляващите свиха на Найден Зеленогорски в Плевен и последвалата загуба на сините там?

- Това е най-ярката илюстрация на беззаконието, което цареше на тези избори. Първо отказаха регистрация на Найден и го принудиха да се яви с друга, а името му беше присвоено от някакви безочливи хора. Към всичко това като прибавим и последните разкрития за подмяната на бюлетини под масата, нещата се изясняват. Никой не може да победи един добър кмет с нормални политически средства. Възможно е само с похватите на ГЕРБ – манипулации, принуда, страх, фалшификации, нарушение на закона и др. Всичко това те направиха на тези избори.

- Защо се получи такъв изборен хаос според вас?

- Защото неграмотни хора приеха Избирателния кодекс. Неопитни хора провеждаха изборите. Освен това на изборите се търсеше определен резултат, който да се получи чрез броене. Така че в крайна сметка се отчете, че по-безобразни избори в България не е имало. Може би по-лоши ще бъдат само следващите.

- Защо е тази мрачна прогноза?

- Защото същите тези хора ще ги организират. ГЕРБ е някакъв придатък на Бойко Борисов. Това образувание не изгражда политици. Погледнете парламентарната им група и се опитайте да изброите повече от 10 депутати. Няма да успеете, въпреки че общият им брой е над 100. Като обикаляхме страната, видяхме и кандидатите им за кметове, които, честно казано, едва ли могат да направят нещо смислено. Най-драстичен пример е техният кмет във Видин, който фалира общината.

- Но как ще коментирате факта, че повечето българи гласуваха за това управление?

- Няма разумен отговор и обяснение на този въпрос. Но все пак това облъчване, което беше направено на хората, даде резултат. Не трябва да забравяме, че през 1995 г. също имаше успешна изборна манипулация – т. нар. трилотаж. БСП тогава спечели почти във всички общини, а Клара Маринова размахваше някаква карта на държавата. Година по-късно народът ги изгони с камъни от властта. Кандидатите на ГЕРБ сами ще затрият своята партия. Те не са подготвени, правят непрекъснато гафове, ще ги осмиват и т.н.

- Върна ли се двупартийният модел?

- Ако ГЕРБ, не дай Боже, спечелят следващите избори, ще се върне еднопартийният модел.

- На кого помогна Ахмед Доган – на ГЕРБ или на БСП?

- Рано е да се каже. От резултатите може да се заключи, че от ДПС са помогнали на ГЕРБ. Но Доган е политик, който не бива да бъде подценяван. Очевидно той гледа доста по-напред във времето. Когато видим резултата от следващите парламентарни избори, тогава можем да кажем какво е означавала целувката на Доган.

- Какво ще се случи с десните оттук нататък?

- Надявам се всички хора, които имат отношение към старите десни партии, да си направят изводи от тези избори. И да разберат, че човек трябва да се бори за съхраняването на идеите, които изповядва. Не може с лека ръка да зачертаваш голяма част от съзнателния си живот и да започнеш да гласуваш за някакви измислени герои, които лъжат на поразия. Пак ще се върна на това, че нашите резултати на президентския вот бяха много лоши. Но причина за това е, че по места повечето десни хора работеха само за местния вот.

Интервю на Аделина Делийска

Tags: Емануил Йорданов

Още по темата

thumb 24.07.2012

Емануил Йорданов: Борисов п...

Мисля, че от Израел дойде една точна и много неприятна формулировка...

thumb 29.02.2012

Емануил Йорданов: Цветанов ...

В ГЕРБ властва тотална правна неграмотност, те не познават съдебнат...

thumb 26.01.2012

Емануил Йорданов: Президент...

Защо Цветанов не се съобразява с Борисов за уволненията на МВР шефо...

thumb 23.01.2012

Емануил Йорданов: Не деля х...

Интервю на Емануил Йорданов за в-к "Дума"

thumb 21.10.2011 - Перник

Мартин Димитров: Николай Др...

Кандидатът за кмет на Перник Николай Драгомиров е единствената сери...

thumb 19.10.2011

Румен Христов и Емануил Йор...

Кандидатите на десницата отговарят на въпроси, зададени от потребит...

thumb 17.10.2011 - Габрово

Емануил Йорданов:Ще връщаме...

Категоричната си подкрепа за кандидата за кмет на Габрово от Синята...

thumb 16.10.2011 - Шумен

Емануил Йорданов ще се бори...

Ще се борим България да бъде правова държава, нещо, което не се наб...

thumb 16.10.2011 - Силистра

Мартин Димитров в Силистра:...

ГЕРБ няма дългосрочно бъдеще. Въпросът е кой идва след това и най-в...

thumb 16.10.2011

Румен Христов: Автентичната...

Румен Христов и Емануил Йорданов на предизборна среща в Добрич