thumb

Решение на НИС на СДС

НИС на СДС свиква Национален съвет на 23.11.2019 г., събота, в гр. Монтана

thumb

Д-р Антон Койчев: Деструктивна опозиция в СОС и липса на комуникация крият рискове от преповтаряне на стари грешки

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-добра комуникация и артикулация пред самите гражда...

thumb

СДС към БЛС: Не бъркайте в касичките на децата!

Вероятно за БЛС левчето е нищожна сума, но за родителите, особено след първата година от майчинството, всеки разход е...

thumb

Румен Христов: Отново предлагаме намаляване на данък дивидент

СДС иска втората година от майчинството да бъде в размер на 90% от сумата, на която са се осигурявали майките, преди ...

Младежките организации на СДС остро протестират срещу орязания бюджет на държавните ВУЗ-ове за 2011г

31.10.2010
ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ

 

 

Младежките организации на СДС остро протестират срещу орязания бюджет на държавните ВУЗ-ове за 2011г., с което се поставя под въпрос нормалното протичане на студентската учебна година.

 

            Питаме се в каква държава живеем? В демократична, в която образованието е основа на развитието или в тоталитарна държава, в която се дават 100 млн. лв. за подслушване, а се обричат висши учебни заведения на мизерия.

 

Делът на средствата за образование и наука в бюджет 2011 е намален от 4,2% от БВП на 3,3% от БВП, като намаляването на средствата е особено тревожно при СУ „Св. Климент Охридски", Националната художествена академия, НАТФИЗ и редица още висши учебни заведения. Ръководствата на тези основни ВУЗ-ове вече обявиха, че ще бъдат принудени да ги затворят през зимата, с което ще нарушат нормалния учебен процес. С бюджет 2011 правителството поставя висшето образование пред избора:  да се „учи" при арктически условия, или да се излезе в принудителна дървена ваканция.

 

МСДС подкрепя справедливия протест и исканията на студентите за нужния минимум средства за провеждане на студентската учебна година. Заявяваме, че е недопустимо и срамно за страна-членка на ЕС, чието правителство е заявило образованието за свои „приоритет", предвидените средства за образование и наука да са измерими с тези, които се заделят в държавите от третия свят. Абсурдно е да се дават 100 млн.лв за подслушване от МВР, а на държавните ВУЗ-ове да се отказват пари за закупуване на консумативи за отопление през зимния сезон. Пренасочването на едва 1/5 от средствата за подслушване биха решили проблемите на висшите учебни заведения през годината.

 

Ето защо МСДС настоява за осигуряване в бюджет 2011 на необходимия минимум финансиране за нормалното провеждане на студентската учебна година. Същевременно искаме да обърнем внимание както на управляващите, така и на академичните ръководства на българското висше образование, че е крайно време да проявят воля да бъдат извършени необходимите промени в управлението на нашите университети. Промени, които да доведат до устойчивост на тяхното развитие, вкл. на финансирането им така, че да се постигне повишаване на качествата им и превръщането им в конкуренти на европейските университети.

 

            В каква държава искаме да живеем - в държава на страха, в държава на фуражките и чалгата или европейска държава, в която младите хора, образованието и културата са приоритет.

 

МСДС призовава - Уважаеми управляващи, НЕ НИ ПОДСЛУШВАЙТЕ, А НИ ПОЗВОЛЕТЕ ДА УЧИМ!


Още по темата

thumb 14.11.2019

Решение на НИС на СДС

НИС на СДС свиква Национален съвет на 23.11.2019 г., събота, в гр....

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...

thumb 14.11.2019

СДС към БЛС: Не бъркайте в ...

Вероятно за БЛС левчето е нищожна сума, но за родителите, особено с...

thumb 12.11.2019

Румен Христов: Отново предл...

СДС иска втората година от майчинството да бъде в размер на 90% от ...

thumb 12.11.2019

Антон Койчев: Не може да си...

Изказване на зам.-председателя на групата на ГЕРБ и СДС на тържеств...

thumb 10.11.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

11 ноември, 8 часа

thumb 10.11.2019

Румен Христов: Разочарован ...

Участието на председателя на СДС в БТВ

thumb 10.11.2019

Румен Христов пред ТОПНОВИН...

На 10 ноември се случи един преврат. Част от комунистическата върху...

thumb 08.11.2019

Участие на Румен Христов в БТВ

9 ноември, събота, 9 часа

thumb 08.11.2019

Румен Христов: Аз също спир...

Когато нямаш алтернатива, не бива да подкрепяш БСП