Румен Христов: България има нужда от десен президент, който ще препотвърди цивилизационния ни избор

25.05.2011
България има нужда от десен президент, който ще препотвърди цивилизационния ни избор и ще работи за по-стабилната интеграция на страната в ЕС. Относно АЕЦ „Белене", през втория си мандат Георги Първанов се държеше по-скоро като резидент на Русия, а не като президент на България. България има нужда от промяна на визията си и този нов имидж може да бъде постигнат с президент, който гледа с широко отворени очи на Запад. Това заяви на пресконференция в Смолян кандидатът на СДС за президент и заместник-председател на синята партия Румен Христов. Той припомни, че именно десницата и Синята коалиция са алтернативата на предстоящите президентски избори.
 
Румен Христов посочи, че ще бъде различен, диалогичен и прагматичен президент. Различен, защото няма нищо общо с бившите ДС и БКП. Диалогичен, защото смята да замени досегашната политика на конфронтация с политика на дипломация, с търсене на диалог по проблемите на обществото, за които е нужен консенсус. Прагматичен относно виждането, че България трябва да обърне сериозно внимание на своята икономика, а президентът с правомощията си би могъл да помага на българските правителства.
 
Не виждам различие между БСП и ГЕРБ по отношение на енергийната политика, каза Румен Христов. Той прогнозира, че Синята коалиция вероятно ще се готви за искане на вот на недоверие към правителството, ако се подпише и стартира абсолютно ненужният за България проект АЕЦ „Белене". Ние не сме против ядрената енергетика, но казваме „не" на не толкова сигурната и не толкова ефективна руска ядрена енергетика, допълни кандидат-президентът. Според него президентът Първанов не трябваше да се договаря с Русия за създаването на този проект, а да проведе широк диалог с всички слоеве на обществото, за да се убедим дали проектът е нужен.
 
В отговор на журналистически въпрос за скандала с поведението на Волен Сидеров и представителите на „Атака", Румен Христов заяви, че е непристойно, недопустимо и опасно да се залага на карта етническият мир в търсене на повишение на рейтинга на политическата формация. Не бива да се допуска да се етнизира дебатът на тези избори, защото това ще доведе до ново разделение, смята заместник-председателят на синята партия. Според него с поведението си Волен Сидеров, като че ли помага за консолидацията в ДПС.
 
Смолян е последният областен град, който Румен Христов посети при обиколката си преди предстоящите отворени избори на Синята коалиция. Кандидатът на синята партия се срещна с Областния съвет на СДС в Смолян.


Още по темата

thumb 11.09.2019

Емил Кабаиванов: Времето на...

За да бъде една успешна коалиция, тя трябва да бъде от политически ...

thumb 11.09.2019

Калин Костов: Държавата да ...

Свищов заслужава прозрачно компетентно управление, с мисъл и отгово...

thumb 11.09.2019

Усещам подкрепата на моите ...

Tой допълни, че има подготвени проекти за следващите 5 до 7 години ...

thumb 10.09.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

10 септември, 19.30 часа

thumb 09.09.2019

Участие на Пламен Юруков в ...

Разговор за 9 септември

thumb 09.09.2019

Тошко Иванов: 9-и септември...

В навечерието на 9-и септември от СДС-Бургас и Съюза на репресирани...

thumb 09.09.2019

СДС - Бургас почете паметта...

Сините поднесоха венци и цветя пред паметника на първия ни олимпийс...

thumb 08.09.2019

Владимир Кисьов: Идва ли за...

Участие в "Свободна зона" по телевизия "Европа"

thumb 06.09.2019

Честито Съединение!

134 години от Съединениета на Княжество България с Източна Румелия

thumb 05.09.2019

ЦИК регистрира СДС за участ...

Решението е № 983