Речи, Изказвания

Емануил Йорданов: Нека върнем вярата и надеждата на хората

17.09.2011

Изказване на кандидата за вицепрезидент на СДС Емануил Йорданов пред 20-та Национална конференция на Съюза на демократичните сили.

Уважаеми дами и господа,

За мен е чест отново да бъде пред вас в тази зала. Много години минаха, през които бяхме заедно. Много години бяхме на пътя на демокрацията и европейското бъдеще на България. Радвам се, че  ние направихме много за това. Днес, обаче отново сме изправени пред избор и той е много лесен за формулиране. От едната страна стои възможността за еднолично управление на държавата, а от другата стои функциониращата парламентарна демокрация. Аз знам, че ние много отдавна сме направили този избор. Ние сме за нормално развитие на държавата и за спазване на законите в нея. Нека да го осигурим за хората в България. Нека им помогнем да продължим пътя, който, за съжаление, беше спрян, когато приключи нашето управление, а днес вече съществуват опасности да бъде отклонен.

Предстои ни тежка кампания и в нея очаквам всякакви удари с непозволени средства, каквито вече се случиха. Преждеговорищите вече споменаха как се опитва да се спре пътя на Найден и на Златко. Това, разбира се няма да се случи, и те за пореден път ще спечелят изборите. Аз имах удоволствието да бъда част от техните първи победи през 1999г., когато бях в изборния щаб на СДС. Тогава бях един от младите депутати на Съюза на демократичните сили. Наричаха ни младите сини лъвчета, вече не сме чак толкова млади, но се надявам да продължаваме да се държим като лъвове. Няма кой да ни уплаши, въпреки нарушенията на закона. Няма кой да успее да ни вплете в интригите си.

Кандидатурата ми е ясна от един ден, но вече се правят опити да противопоставят мен на Румен Христов. Гарантирам ви, че това не може да се случи. То не може да се случи, защото и двамата имаме последователни политически биографии. Ние сме наясно какви са правомощията на президента и вицепрезидента и какви трябва да бъдат отношенията между тях.

Нашите опоненти, обаче, не са наясно, че в политическия сериал всеки трябва да играе ролята, за която действително е подготвен. А те не са. Аз очаквам най-фаворизираните кандидати да бъдат скрити от кампанията. Очакваме и да бъде направен опит те да избягат от предизборните дебати, защото много от тях няма да посмеят да застанат срещу нас. Те просто няма какво да ни кажат. Сигурен съм, че ако им задам някои прости въпроси, свързани с дейността на Президентството, те няма да могат да отговорят. В такива моменти си спомням кампанията от 1997г., когато в предизборните дебати задавах въпроса на другите кандидати  - кой ще е първия законопроект, който ще внесете в Народното събрание, след като толкова искате да сте народни представители? Те не можеха да ми отговорят. Това е лесно разбираемо, защото много хора са като сегашните народни представители от ГЕРБ, дори и журналистите, които се занимават с политика не биха могли днес да изброят повече от петнадесет имена на народни представители от упавляващото мнозинство.

Аз мисля, че трябва да се борим срещу управленското безличие и отново повтарям срещу едноличния режим.

Благодарение на вас, аз бях част от най-успешното българско управление, което постави България на европейския път. Благодарение на вас и на стотици хиляди хора като вас аз вярвам, че ние отново можем да върнем България там, където й е мястото. Нека днес вземем решение да върнем вярата и надеждата на хората.

Вярвам, че можем да го направим!

Благодаря ви!

 


Още по темата

thumb 10.07.2018

Дончо Златев: СДС има нужда...

Изказване на Дончо Златев, председател на Инициативния комитет за в...

thumb 14.09.2014

Божидар Лукарски: Само заед...

Божидар Лукарски при откриването на предизборната кампания на Рефор...

thumb 23.05.2014

Божидар Лукарски: Трябва да...

Изказване на председателя на СДС при закриването на кампанията на Р...

thumb 11.05.2014

Божидар Лукарски: Реформат...

Реформаторският блок тръгва на дълъг път и той няма да е лек,заяви ...

thumb 22.03.2014

Божидар Лукарски: Заедно ще...

Изказване на председателя на СДС Божидар Лукарски при представянето...

thumb 23.02.2014

Любен Петров: Реформаторски...

Изказване на зам.-председателя на СДС и член на Изпълнителния съвет...

thumb 23.02.2014

Божидар Лукарски: Обединени...

Изказване на лидера на СДС и председател на Националния предизборен...

thumb 07.12.2013

Божидар Лукарски: Твърдо см...

Това заяви председателят на СДС Божидар Лукарски на първата среща н...

thumb 24.10.2013

Мафията вън! Европа в Бълга...

Ние казваме мафията вън, Европа в България, защото без европейско м...

thumb 11.10.2012 - Казанлък

Емил Кабаванов: Бюджет 2013...

Бюджет 2013 ще е като Бюджет 2012, но по-напудрен, с повече PR , бе...