Речи, Изказвания

Мартин Димитров: СДС е истинската дясна алтернатива за европейското бъдеще на България

17.09.2011

Изказване на председателя на СДС Мартин Димитров към делегатите на 20-та Национална конференция на синята партия

Искам да започна с нещо лично. Искам да ви кажа как си представям България, но за целта първо ще ви кажа как не си я представям.

Не си я представям като място, в което министър председател заявява публично, че не иска да управлява, но въпреки това продължава да го прави.

България не може да бъде място, в което демократично избран премиер се възхищава публично на един комунистически диктатор, какъвто е Тодор Живков. Точно Съюзът на демократичните сили трябва да бъде партията, която да не забравя и да напомня във всеки подходящ момент за зверствата на комунизма. Когато диктатурата в историята се забравя има голяма вероятност тези грешки да се повторят и това е една от освоните задачи на българското общество

Аз не искам България да бъде място, в което министъра на вътрешните работи произнася присъди от трибуната на Народното събрание срещу български лекари. Ако ние сега замълчим и тази истина не бъде казана категорично на българското общество, съм убеден, че утре подобни присъди ще бъдат отправени към всеки български гражданин.

Убеден съм, че българските граждани не искат да живеят в място, в което за подслушване се дават толкова пари колкото за култура. Ние от СДС не може да се примирим с това, защото донесохме демокрацията в България. Както направихме това, така няма да позволим, каквито и да било хора да я отнемат, поругаят и погазят.

За пореден път сме в НДК, за да заявим ясно и категорично, че в България институциите, които следва да гарантират основни демократични правила и процеси не могат да изпълняват политически поръчки. Точно Съюза на демократичните сили и всеки един от вас трябва да стане гарант на правилата и демокрацията в България. Всеки кандидат на Съюза на демократичните сили трябва да стане гарант за това - това е ценностното значение на СДС, което хората трябва да видат  у нас.

Отказът на регистрация на десните коалиции в Плевен и Монтана показват за репресии и политическо безсилие. На всички е ясно, че г-н Найден Зеленогорски, г-н Златко Живков и други наши кандидати за кметове не могат да бъдат победени в честни избори. Затова ГЕРБ заедно с БСП приеха политически репресии срещу нас  - демократичната партия СДС и нашите партньори в  дясно. Това не трябва да се забравя, защото ако днес, ние заедно не отидем да протестираме пред ЦИК, тези репресии утре ще продължат към гражданите. Не се лъжете, нашият опонент винаги е била БСП - БКП - тоталитарна репресивна партия, само че в последно време приликите между БСП и управляващата партия ГЕРБ стават все по-големи. Това е истината. Може да се направим, че не я виждаме, да си затворим очите, но колкото по-дълго постъпваме по този начин, толково по-лошо за България. Затова ние трябва да поемем отговорността и като водим кампанията за местните избори да покажем ясно на българските граждани, кой в момента ги управлява, защото в противен случай рискуваме бъдещето, за което всички се борим, европейското бъдеще на България да пострада.  Това никой от нас не може да си позволи.

 Нашата България е място, в което ценностите са свобода, справедливост и отговорност и те са водещи в правенето на политика.

В нашата България икономиката е система, в която работата и инициативността се отплащат. Обществото е обединено от обща идентичност и обща цел, а политическата система е заслужила доверието на хората.

В тази България аз вярвам. Вярват и българските граждани. Убеден съм, че вярвате и всички вие.

Никога не съм предполагал, че като председател на СДС ще се налага да кажа следните думи. С искрено съжаление и болка, но съвсем убедено заявявам - За пореден път демокрацията в страната е пред сериозна заплаха. Ние променихме България, но явно не успяхме да променим манталитета на група хора, които вярват, че могат спокойно да нарушават всички закони и правата на всеки един от нас безнаказано.

Ние не можем и няма да допуснем това. Никой не трябва да има съмнение, че СДС ще защитава демокрацията и всеки един български гражданин от полицейски, бюрократичен или какъвто и да е друг произвол. Никой не трябва да се съмнява, че СДС ще остане гарант на извоюваната с усилията на всички български граждани свобода. 

ГЕРБ разкриха истинският си облик - облик на милиционерщина и авторитаризъм. БСП се провалиха за пореден път, в опита си да управляват България. Време е да се стегнем, бих казал да се пробудим, да консолидираме десницата и да предложим на хората истинска дясна алтернатива за европейското бъдеще на България.

Днес ние имаме исторически шанс. За първи път в последните 10 години зад кандидата за президент на СДС застанаха всички десни партии с едно ясно послание: Европейският път на България е пред заплаха и ние сме длъжни да променим това.

Днес въпреки трудностите аз искам да ви кажа: В дясно има само една кандидат-президентска двойка Румен Христов и Емануил Йорданов. Има само един кандидат, за когото няма компромати, който има волята да води битката за демокрацията в името на българските граждани, който има силата да застане честно и да каже аз искам да бъда Президент.

Призовавам всички, които по някакви причини подхождат неискрено към тези избори да размислят. Личните амбиции и вътрешните интриги ни носят само загуби. Това време трябва да свърши. Време  е да разберем, че има демокрация и следва да се съобразяваме с решенията на мнозинството. Тук искам да ви дам едно лично обещание - каквото и да става в дясното пространство, каквито и трудности да срещаме - това ръководство и лично аз ще работим за консолидация на дясното пространство. Вие знаете, че този път не е лек, виждате трудностите, които срещаме в тази кампания, но сме убедени в едно - когато десницата беше заедно управляваше България и когато управлявахме България хората живееха добре. Това трябва да се случи отново през консолидация и това е нашата мисия и местните и президентските избори е подходящия момент. Вярвам във всички вас, вярвам в силата на кандидат-президентската ни двойка,  вярвам и в опита  и възможностите на всички кандиати. Пожелавам Ви успех, защото съм убеден, че  европейското бъдеще на България зависи от всички нас.

УСПЕХ И ПОБЕДА!


Още по темата

thumb 10.07.2018

Дончо Златев: СДС има нужда...

Изказване на Дончо Златев, председател на Инициативния комитет за в...

thumb 14.09.2014

Божидар Лукарски: Само заед...

Божидар Лукарски при откриването на предизборната кампания на Рефор...

thumb 23.05.2014

Божидар Лукарски: Трябва да...

Изказване на председателя на СДС при закриването на кампанията на Р...

thumb 11.05.2014

Божидар Лукарски: Реформат...

Реформаторският блок тръгва на дълъг път и той няма да е лек,заяви ...

thumb 22.03.2014

Божидар Лукарски: Заедно ще...

Изказване на председателя на СДС Божидар Лукарски при представянето...

thumb 23.02.2014

Любен Петров: Реформаторски...

Изказване на зам.-председателя на СДС и член на Изпълнителния съвет...

thumb 23.02.2014

Божидар Лукарски: Обединени...

Изказване на лидера на СДС и председател на Националния предизборен...

thumb 07.12.2013

Божидар Лукарски: Твърдо см...

Това заяви председателят на СДС Божидар Лукарски на първата среща н...

thumb 24.10.2013

Мафията вън! Европа в Бълга...

Ние казваме мафията вън, Европа в България, защото без европейско м...

thumb 11.10.2012 - Казанлък

Емил Кабаванов: Бюджет 2013...

Бюджет 2013 ще е като Бюджет 2012, но по-напудрен, с повече PR , бе...