Местни избори

Най-младият кмет Петър Кънчев замени Испания за село Дъскот

14.11.2011

Insert thumb

в-к Янтра

23-годишният Петър Кънчев стана един от най-младите кметове в страната и от няколко дена ръководи павликенското село Дъскот. То е известно като селото на Тодор Живков, който заедно със съпругата си д-р Мара Малеева е живял през младостта си там. Тази есен в Дъскот изборите за местна власт в надпревара с още 6 кандидати спечели независимият Петър Кънчев, подкрепен от “Синята коалиция”. До преди 5-6 г. това нямаше са е възможно тук, но явно хората се променят и са решили да предпочитат не политическата идея, а личността, разсъждава Петър.
Цялото семейство на младежа живее в Испания. Сестра му се е омъжила за сержант от испанската полиция, с когото отглеждат двете си деца. Родителите на Петър също са в Испания, баща му превозва рибни продукти, а майка му е готвачка в ресторант. Печелят и живеят добре. Петър е живял 8 г. в Испания. Там е завършил колеж по автомобилизъм, от който има диплом за висш техник. Завършил е и Академия по чужди езици, при дипломиране е показал знания по испански език за девет от възможните десет точки. Добре владее и английски език. Въпреки всичко Петър Кънчев решава да се върне в родното си село Дъскот и тук да продължи живота си. С новия кмет на община Павликени инж. Емануил Манолов сме от различни партии, но и аз изповядвам неговия предизборен девиз, че камъкът тежи на мястото си, обяснява Петър.
Много българи, които работят и живеят в чужбина, ще започнат да се връщат у нас по домовете си, твърди новият дъскотски кмет. България е стабилна икономически страна в сравнение с много други европейски държави, продължава разсъжденията си Петър. Според него страната ни има големи дадености и неразработен потенциал. Можем да я превърнем в чудесно място за живеене, само трябва малко да се променим – да станем по-човечни, по-добри и любезни в отношенията си един към друг и по-културни. В смисъл да спазваме правилата на живеене в обществото, категоричен е Петър.
Сред първите задачи на новия кмет са да се завърши водоснабдяването на гробищния парк, да се окастрят дърветата по улиците, да се увеличи времето на светене на уличното осветление. В по-дългосрочен план той вижда село Дъскот по-чисто и подредено, с приятелите си мечтае в него да има детски площадки, градинки, парк, места за спортуване… Трябва да приобщим и чужденците към селските проблеми. В селото живеят към тридесет англичани, добре се разбират със съседите си, но нищо не знаят за обществения живот. А споделят, че искат да станат като другите местни жители.
Петър ще търси помощта на ветераните кметове от общината, на земеделските кооперации в селото, на шефовете от общинската администрация. Но е решил, че за селските приоритети ще пита съселяните си от Дъскот. Младежът мечтае да стане добър управленец, но се надява да му остане време и за ергенуване, защото все още сърцето му е свободно.
Елка СПАСОВА


Още по темата

thumb 20.10.2019

Участие на Елеонора Николов...

21 октомври, понеделник, 8.35 часа

thumb 20.10.2019

Участие на Антон Койчев в т...

Неделя, 20 октомври, 20 часа

thumb 20.10.2019

СДС настоява лидерите на "Д...

В такива ситуации цивилизованите политици се оттеглят от листата

thumb 19.10.2019

Румен Христов в "Свободна з...

Видео с участието в тв Европа

thumb 19.10.2019

Участие на Антон Койчев в К...

19 октомври, 17 ч

thumb 18.10.2019

Участие на Илия Лазаров в "...

Събота, 19.30 часа

thumb 17.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 18 октомври, 10 часа

thumb 17.10.2019

СДС подкрепи Здравко Димит...

За нас е важно Пловдив да има десен кмет и в негово лице го намирам...

thumb 17.10.2019

Пълна зала пожела успех на ...

На сцената се изви хоро и се развя знамето на СДС

thumb 17.10.2019

Румен Христов: СДС застава...

За нас това е много специална подкрепа, заяви Вяра Церовска