thumb

Борис Кюркчиев: СДС е „велика сила”, изпратена от Бога, за да спаси България

На 9 август се навършват 110 години от рождението на Борис Костадинов Кюркчиев, възстановител, председател /1989- 199...

thumb

Златко Живков, кмет на Монтана: Реализирането на скъпи проекти не трябва да е самоцел, а да се случва с мисъл за гражданите

В ранните години научих, че най-важното е да си местен, честен и известен, и това безспорно има значение

thumb

СДС издига кандидатите си за местния вот в Бургас след електронно вътрешно допитване

Резултатите от анкетата ще бъдат обобщени на следващото събрание на общинската структура

Местни избори

Най-младият кмет Петър Кънчев замени Испания за село Дъскот

14.11.2011

Insert thumb

в-к Янтра

23-годишният Петър Кънчев стана един от най-младите кметове в страната и от няколко дена ръководи павликенското село Дъскот. То е известно като селото на Тодор Живков, който заедно със съпругата си д-р Мара Малеева е живял през младостта си там. Тази есен в Дъскот изборите за местна власт в надпревара с още 6 кандидати спечели независимият Петър Кънчев, подкрепен от “Синята коалиция”. До преди 5-6 г. това нямаше са е възможно тук, но явно хората се променят и са решили да предпочитат не политическата идея, а личността, разсъждава Петър.
Цялото семейство на младежа живее в Испания. Сестра му се е омъжила за сержант от испанската полиция, с когото отглеждат двете си деца. Родителите на Петър също са в Испания, баща му превозва рибни продукти, а майка му е готвачка в ресторант. Печелят и живеят добре. Петър е живял 8 г. в Испания. Там е завършил колеж по автомобилизъм, от който има диплом за висш техник. Завършил е и Академия по чужди езици, при дипломиране е показал знания по испански език за девет от възможните десет точки. Добре владее и английски език. Въпреки всичко Петър Кънчев решава да се върне в родното си село Дъскот и тук да продължи живота си. С новия кмет на община Павликени инж. Емануил Манолов сме от различни партии, но и аз изповядвам неговия предизборен девиз, че камъкът тежи на мястото си, обяснява Петър.
Много българи, които работят и живеят в чужбина, ще започнат да се връщат у нас по домовете си, твърди новият дъскотски кмет. България е стабилна икономически страна в сравнение с много други европейски държави, продължава разсъжденията си Петър. Според него страната ни има големи дадености и неразработен потенциал. Можем да я превърнем в чудесно място за живеене, само трябва малко да се променим – да станем по-човечни, по-добри и любезни в отношенията си един към друг и по-културни. В смисъл да спазваме правилата на живеене в обществото, категоричен е Петър.
Сред първите задачи на новия кмет са да се завърши водоснабдяването на гробищния парк, да се окастрят дърветата по улиците, да се увеличи времето на светене на уличното осветление. В по-дългосрочен план той вижда село Дъскот по-чисто и подредено, с приятелите си мечтае в него да има детски площадки, градинки, парк, места за спортуване… Трябва да приобщим и чужденците към селските проблеми. В селото живеят към тридесет англичани, добре се разбират със съседите си, но нищо не знаят за обществения живот. А споделят, че искат да станат като другите местни жители.
Петър ще търси помощта на ветераните кметове от общината, на земеделските кооперации в селото, на шефовете от общинската администрация. Но е решил, че за селските приоритети ще пита съселяните си от Дъскот. Младежът мечтае да стане добър управленец, но се надява да му остане време и за ергенуване, защото все още сърцето му е свободно.
Елка СПАСОВА


Още по темата

thumb 07.08.2019

Златко Живков, кмет на Монт...

В ранните години научих, че най-важното е да си местен, честен и из...

thumb 07.08.2019

СДС издига кандидатите си ...

Резултатите от анкетата ще бъдат обобщени на следващото събрание на...

thumb 06.08.2019

Коалиция „Обединени за наша...

От коалицията представиха най-мащабните проекти в община Карлово

thumb 31.07.2019

Д-р Антон Койчев: Полезна з...

В политиката никога не можеш да имаш успех и да спечелиш доверие, а...

thumb 31.07.2019

СДС-Бургас: Застваме зад Же...

В момента във всички регионални структури на партията текат номинац...

thumb 29.02.2016

Румен Христов: Продължаваме...

"Необходимо е голямо търпение от всички страни за да просъществува ...

thumb 05.11.2015

Костадин Марков: СДС е осно...

Костадин Марков е заместник-председател на Съюза на демократичните ...

thumb 29.10.2015

СДС София призовава всички...

Призоваваме Ви да излезете и да гласувате! Защото всеки глас е важен!

thumb 25.10.2015

Божидар Лукарски: Гласувах ...

"Гласувах нашият град да бъде чист, красив и сигурен, не само в цен...

thumb 23.10.2015

Станислав Благоев ще участв...

Участието на Благоев започва в 16:45 ч.