Парламентарна дейност

Мартин Димитров: Времето за реформи беше пропиляно

09.12.2011

Insert full sizeИзказване на съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров по време на дебатите за обсъждане на републиканския бюджет за 2012г.

 

Уважаеми господин председател,

Господин вицепремиер,

Господин Трайков,

Уважаеми дами и господа!

 

Наистина е странно в присъствието само на двама министри да се води дебатът за бюджета, но сигурно останалите са твърде заети с очакваната позиция на България в Марсилия, с която никой от нас не е запознат, а това е ключов момент, който засяга и бюджета.

 

Ще започна със следната констатация. Ако догодина не се изпълни очакваният растеж, което е по-вероятното, стагнацията в Европейския съюз вече се случва, ние сме пряко зависими от тях, е твърде възможно и приходната част, макар че е планирана при 1% растеж, да не се събере изцяло, господин Дянков. Това е много сериозен риск за българския парламент и за българското правителство.

При това положение идва логичният въпрос: къде са резервите? Резерви могат да бъдат намерени в сериозната контрабанда, която се случва с цигари в момента. Аз не съм напълно съгласен с това, което каза Пламен Орешарски, тъй като тази контрабанда е видима и тя се случва пред очите на всички нас. Вижте в София например какво става. Тази контрабанда е навсякъде. Затова сме предложили правителството да концентрира своите усилия в събирането поне на част от тези пари, които буквално изтичат през тази контрабанда. Това може да стане през мерки на Агенция „Митници” и на Министерството на вътрешните работи.

Едно от обещанията, които направи ГЕРБ, идвайки на власт, е справяне с престъпността. Последното изследване на „Трансперанси интернешънъл” показва, че нивата на корупция в момента са исторически най-високи след 1996-97 г. насам, което е много сериозен проблем за всички нас. И ако тук не бъдат взети мерки, господин Дянков, Вашият бюджет ще продължи да изтича през тази много сериозна пропаст.

Между другото прави впечатление, че ГЕРБ и ДПС с изненадващо единодушие подкрепиха продажбата на „Булгартабак”. Тоест вече имаме нова ситуация на пазара на цигари в България. Аз се надявам в тази нова ситуация да бъдат взети спешни мерки за спиране на въпросната контрабанда.

Вторият въпрос, който искам да засегна, е дефицитът в бюджета, който е отново в чл. 1. Надявам се дефицитът да е такъв, какъвто е предвиден, дори да е по-нисък, но реалната  опасност е да е значително по-висок, ако не се изпълни приходната част и ако се стигне до раздуване на разходната част. И тук идва логичният въпрос: кога ще довършим започнатото с фискалния борд? Вие знаете, че само Синята коалиция, извън ГЕРБ, подкрепи тези мерки. Кога ще завършим цялата работа, която трябва да бъде довършена? Това е една от темите на срещата на най-високо ниво в Марсилия. Подобни мерки ще бъдат предложени, ама ние ги предложихме още преди две години, колеги. Още преди две години предложихме тези мерки. Тогава много малка част от българския парламент разбра техния смисъл. Сега Германия настоява за такива фискални мерки, това е едно от исканията. Кога ще бъде довършена тази работа, защото време за губене повече няма? Ние ще подкрепим приемането на такива мерки.

На следващо място, има огромна опасност, ако фалитите, особено на малки и средни предприятия, продължат 2012 г. и оттук да пострада събираемостта на фиска и съответно необходимите социални плащания за безработица допълнително да нараснат. Това е също риск към чл. 1. Риск, който трудно, колеги, управляваме и който ще се стовари на главата на правителството и на независимите депутати, които го подкрепят. Не виждам в бюджета, в мерките, които го съпровождат, политика за помощ на тези малки и средни предприятия, които са в бедстващо положение. Не виждам политика към тях.

На следващо място, искам да кажа, че буферите, които са предвидени в този бюджет, макар и представата на самото правителство да е, че са достатъчни, на нас ни се виждат критично малки. Тоест не са предвидени сериозни буфери в този бюджет и ако изпълнението се окаже различно от очакваното, може да се окаже, че това е последната година, в която има свободна част на фискалния резерв. Може да се окаже, че 2012 г. фискалният резерв ще слезе под санитарния минимум и няма да може да бъде ползван повече оттук-нататък. Всичко това се случва, колеги, най-вече защото времето за реформи беше пропиляно.

Господин Дянков, имам директен въпрос към Вас. Нали трябваше всички заедно да реформираме Министерството на вътрешните работи? Ясно е, че министър Цветанов не дава да се говори по тази тема, но липсата на тези ключови реформи, включително в пенсионната сфера, включително в сферата сигурност, включително в образованието доведоха до това разходите да останат на същите нива, дори да нарастват, и да не може да бъде овладяна ситуацията в условията на криза. Благодаря за Вашето внимание.

 


Tags: Бюджет 2012, Мартин Димитров

Още по темата

thumb 24.07.2012

Мартин Димитров: Има много ...

Изказване на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитро...

thumb 29.06.2012

Мартин Димитров: Увеличение...

Дотук се стигна, заради една грешна политика на Тройната коалиция.....

thumb 28.06.2012

Мартин Димитров: Най-големи...

За това става въпрос в този закон - едни хора близки до властта да ...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 13.06.2012

Мартин Димитров: Законът за...

Синият депутат Михаил Михайлов също обясни, че законът не защитава ...

thumb 08.06.2012

Мартин Димитров: България н...

Изказване на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция и депутат от С...

thumb 07.06.2012

Парламентът отхвърли предло...

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров, като вносител н...

thumb 23.05.2012

Депутатите на СДС защитиха ...

Складовете на едро няма да бъдат закрити. По инициатива на депутати...

thumb 10.05.2012

Мартин Димитров: Без иконом...

Изказване на съпредседателя на Синята коалиция и лидер на СДС Март...

thumb 09.05.2012

НС отхвърли предложение на ...

Народните представители отхвърлиха предложението на заместник-предс...