Мартин Димитров : Демокрацията беше грубо погазена в Плевен и победата ни беше отнета с измама

20.12.2011

Insert full sizeДелото за касиране на кметските избори в Плевен приключи. До дни се очаква да излезе официалното решение на Административния съд.

"Демокрацията беше грубо погазена в Плевен и победата ни беше отнета с измама".

Това заяви днес лидерът на СДС  Мартин Димитров в кулоарите на административния съд.Според него изборната победа не е честна и призова новият кмет сам да се оттегли и да поиска нови избори.

Мартин Димитров нарече делото за касиране на изборите "голям тест и за съда и за хората, които в момента управляват България".Той каза още, че от тук нататък, СДС ще търси промяна на изборния кодекс и ще задава всички неудобни въпроси, както и че ще информира посланиците в страната и Европейската комисия.

"Записът от охранителната камера в село Бохот трябваше да бъде видян от цялата страна, от дипломатите и от Брюксел", допълни още Найден Зеленогорски.Според него записът е  категорично доказателство не за нарушение, а за престъпление.

Подробностите от изказването на Мартин Димитров и Найден Зеленогорски пред журналисти, чуйте в прикачения файл.  

Дарик 

Изказване на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров по повод искането на СДС и Синята коалиция за касиране на изборите за кмет на община Плевен 

 

Уважаема госпожо председател,

Уважаеми дами и господа!

 

Искам да започна с Конго Киншаса, където се провеждат избори и става голям скандал, защото в една от бюлетините е останало мастило от предишно гласуване. Става национален скандал дали това е направено нарочно или не. И следва логичен въпрос.

Днес бях в Плевен, където беше последното дело по искането на СДС и Синята коалиция за касиране на изборите. Там има цял филм за подменени бюлетини.

Това се случва за първи път в новата история на България. Има цял филм и хората, които са го гледали казват, че 13 бюлетини за Найден Зеленогорски – кандидатът на СДС и Синята коалиция, са сменени с бюлетини на ГЕРБ. За последните 20 години нова българска демократична история такова нещо не се беше случвало. Това се случва за първи път.

И си задавам въпроса: кажете ми някоя друга европейска страна, в която това да се е случило? Ако в същата тази африканска страна имаше такъв филм съм убеден, че щяха да се вземат незабавни мерки и щеше да има търсене на наказание и отговорност.

Въпросното деяние е извършено от две женици, две женици – назначени от ГЕРБ в секционната избирателна комисия, обаче за да стане това възможно има много други фактори.

За първи път в този Изборен кодекс не се записва броят върнати бюлетини, за да не може лесно да бъде проверено колко бюлетини потенциално могат да бъдат сменени.

И аз имам въпрос към цялото Народно събрание: кой предложи и защо в този Изборен кодекс за първи път от последните 20 години няма брой върнати бюлетини, неизползвани бюлетини. Това очевидно вече започва да говори за някаква стратегия, уважаеми дами и господа.

И искам да Ви кажа най-отговорно следното нещо: ако това деяние беше извършено от която и да е било партия, различна от ГЕРБ, щеше да има разследвания, действия на прокуратурата, Цветан Цветанов щеше да е всяка сутрин в телевизията и да провежда проверки и разследвания. Прокуратурата щеше да бъде изключително активна, гонейки виновните, щеше да има сигурно и показни арести, само че тук, уважаеми дами и господа, нищо не се случва. Има отваряне на шампанско, поздравления за победата в Плевен и общонационална радост, организирана от партия ГЕРБ.

Колеги, искам да Ви кажа от името на Синята коалиция следното нещо: когато демокрацията бъде погазена по този начин и това остане без последствия, защото както се движат нещата, това ще остане без последствия, това означава, че демокрацията е загубена. Това означава, че неслучайно терминът „Пирова победа”, съществува в човешката история от много години. Това е победа, която не си е заслужавала инструментите, не си е заслужавала измамите, не си е заслужавала способите. И когато ние от Синята коалиция в Избирателния кодекс предложихме гласуване с машини или казахме, че това струва няколко милиона и че тези машини гарантират, че бюлетините не могат да бъдат сменяни, не могат да бъдат подменяни, не могат да бъдат манипулирани, не можехме да разберем защо мнозинството от ГЕРБ и независимите народни представители отхвърлиха тази идея. Сега разбираме, че няма желание за честен изборен процес.

Уважаеми дами и господа, не си мислете, че тази история ще бъде заметена под килима, скрита от европейските институции, скрита от Европейския съюз, защото такъв случай няма на избори в цяла Европа, няма го никъде. И ако не беше този случаен запис щяхме да имаме поредния сигнал, който не може да бъде доказан, само че това е престъпление, уважаеми дами и господа, което може да бъде доказано, за което има запис и за което трябва да бъде понесена отговорност.

Но най-ключовият въпрос за нас, от Синята коалиция, в момента е кой е бил поръчител на това деяние, тоест кой стои по-високо от самите извършители?! При подобни деяния обикновено има политическа поръчка, има политически поръчител, има някой, който казва: „Правете ги тези неща, няма да получите наказание, няма да бъдете подведени под отговорност”.

И ако ние като парламент не променим оттук нататък Изборния кодекс, така че подобни деяния да станат невъзможни, през гласуването с машини, което ние държим да се случи, ако това не бъде направено, това е само началото, уважаеми дами и господа! И на следващите избори подобен подход вероятно ще бъде масова практика, а тогава някой ще се погрижи всички камери да бъдат изключени, за да може да няма контрол и да няма носене на отговорност.

И най-накрая, колеги, искам да Ви кажа следното нещо: допреди този случай се говореше за изборни нарушения. Всички партии са имали някакви претенции – къде обективни, къде необективни, но за първи път имаме филм с доказателства; филм, който показва как се взима една бюлетина за един кандидат и се сменя с бюлетина за друг кандидат.

Ако този случай не бъде категоричен сигнал за целия парламент, първо за търсене на отговорност, тъй като ние като народни представители трябва да изискваме спазване на Изборния кодекс, а това е грубо посегателство срещу Изборния кодекс, който ние всички заедно приехме – къде със съгласие, къде със сериозни претенции от страна на всички нас, които сме опозиция. Само че, ако сега си затворим очите, това означава да признаем края на демокрацията в България, и че оттук нататък важи правото на силния – този, който има министър на вътрешните работи; този, който има силни структури; този, който е назначил членовете на ЦИК; този, който е назначил членовете на секционните избирателни комисии, може да прави каквото си иска, може да манипулира изборите както си иска и може да раздава справедливост, както си иска. Ако това е България, това не е нашата България.

Искам да Ви кажа, че СДС възникна, за да има демокрация в тази страна и няма да позволим тези практики да се наложат и да продължат. Благодаря за вниманието.


 

 


Tags: Мартин Димитров, Найден Зеленогорски, Плевен

Още по темата

thumb 26.04.2013 - Плевен

Проблемите на образованието...

Водачът на листата на коалиция СДС за 15 Плевенски МИР д-р Мариана ...

thumb 19.10.2012

БСП и ГЕРБ разиграват цирк ...

Сините оповестиха пред журналисти в парламента, че разполагат с пис...

thumb 30.09.2012

Мартин Димитров: Кандидат и...

Мартин Димитров коментира актуални теми за Българско национално рад...

thumb 24.07.2012

Мартин Димитров: Има много ...

Изказване на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитро...

thumb 29.06.2012

Мартин Димитров: Увеличение...

Дотук се стигна, заради една грешна политика на Тройната коалиция.....

thumb 28.06.2012

Мартин Димитров: Най-големи...

За това става въпрос в този закон - едни хора близки до властта да ...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 26.06.2012

Найден Зеленогорски подаде ...

Найден Зеленогорски внесе заявление, с което подава оставка от пост...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...