Печатни издания

Емануил Йорданов: Президентът да свика консултативен съвет за полицейското насилие

26.01.2012

Insert full sizeЗащо Цветанов не се съобразява с Борисов за уволненията на МВР шефове, пита бившият вътрешен министър Емануил Йорданов в интервю за в-к Новинар

Емануил Йорданов е един от създателите на СДС. Той беше депутат и министър на вътрешните работи по време на управлението на синята партия. По образование е юрист. След като напусна политиката, Йорданов се върна към своята професия на адвокат. Потърсихме го във връзка с декларацията на СДС, с която се иска оставката на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов заради полицейско насилие над семейство Начкови от Мировяне.

- Господин Йорданов, след като вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов се извини за гафа на спецчастите, които малтретираха семейство Начкови от Мировяне, продължавате ли да искате оставката му?
- Тази оставка е искана многократно. Не става въпрос за един отделен случай а за цялостна тенденция, която се развива в рамките на трите години от неговия мандат и в този период той стимулира полицейското насилие, неуважението към закона и крайното пренебрежение към българския съд.

- Ще се съгласите, че и по ваше време, когато вие бяхте министър на вътрешните работи, имаше ужасяващ инцидент – майка уби тригодишното си дете Пепи и тогава таксиметрови шофьори, без да знаят фактите, искаха вашата оставка. Как се чувствахте тогава?
- Убийството на Пепи няма нищо общо с полицейското насилие. Установи се по безспорен начин, че става въпрос за болна жена, която е убила детето си. МВР няма никакво отношение. Една битова трагедия бе използвана за политически цели. Що се отнася до това как съм се чувствал, чувствах се отвратително, но това са нещата от делника на един министър на вътрешните работи.

- С какво според вас министър Цветанов подклажда полицейското насилие?
- С неуважението към закона. Той е първият български вътрешен министър, който си позволява от трибуната на парламента да наруши конституцията. Спомняте си как обвини няколко лекари от Горна Оряховица, че са убийци. Към този момент няма нищо. Няма повдигнати обвинения. Цветанов неведнъж е правил такива неща. Почти всяка седмица по няколко пъти обвинява съдиите, че са защитници на организираната престъпност. Поведението на Цветанов е безобразно. В крайна сметка той е човек, който има изключително ниска правна грамотност. Той не познава законите. По една телевизия каза, че наказанието „порицание” е най-тежкото дисциплинарно наказание след уволнението.

- А как е в действителност?
- В действителност то е в средата на таблицата. По-леки от него са две, по-тежки са три. Така че в този случай се вижда, че Цветанов или не познава закона за МВР, което е недопустимо, защото все пак е работил в дирекция „Човешки ресурси”на министерството, или пък, ако познава закона, е излъгал обществото за тежестта на наказанието, което е наложил.

- Според вас има ли някакви търкания между Цветанов и Борисов, след като премиерът поиска оставки, а министърът не ги даде?
- С течение на времето се наблюдават не едно и две разминавания между двамата, с което се показва, че имат различни становища. Вече в няколко случая Цветанов не се съобразява с искането на министър-председателя си. По мое мнение това е поне малко странно.

- Как го тълкувате вие, кой от тях двамата е по-силният?
- Трудно ми е да го тълкувам, защото в крайна сметка без Бойко Борисов едва ли някой от ГЕРБ би могъл да разчита на някаква самостоятелна политическа кариера. Тази партия не изгради дори един политик. В момента, в който Бойко Борисов напусне политическата сцена, всичко останало тръгва след него надолу и отлита към небитието.

- Вие защо се съюзихте с БСП в този случай? Не стоите някак си добре един до друг.
- Аз не мога да кажа, че съм се съюзил с БСП и неведнъж съм се опитвал да обяснявам на хората че ако слънцето грее, ако някой член на БСП казва „Добър ден”, това не значи, че аз трябва да кажа „Добър вечер” или „Лека нощ.” Има неща, които са от значение за управлението на държавата. Цветан Цветанов е човекът, който внася един изключително тежък конфликт между МВР и съдебната власт, който конфликт ще трябва да се решава с години напред, след като той напусне министерството. Така че никой няма право да си затваря очите за тези проблеми. Все пак ние живеем в България. Аз нямам намерение да емигрирам и по тази причина си мисля, че не мога да стоя безучастен и не мога да не взимам отношение по откровените безобразия на министъра, независимо от това какво е становището на една или друга парламентарно представена партия.

- Конфликти между съдебната власт и МВР са съществували винаги. Когато Цветанов си тръгне, положението няма да стане по-добро. Знаете конфликта „Ние ги хващаме, те ги пускат”, нали?
- Разбира се, че знам. Знам, че изразът е на Силвестър Сталоун (има предвид Бойко Борисов, б. а.) от стар екшън. В краткия период, в който бях министър, аз бях забранил на всички служители на МВР да се изказват по адрес на съдебната система. Във всяка една нормална демокрация полицията се съобразява с изискванията на съда и аз смятам, че обучението на униформените трябва да бъде насочено така, че те да знаят как трябва да събират доказателства, годни за съд, и кога едно производство трябва да стигне до съд. Защото не може да хванеш един човек с пет кутии цигари и да го обявиш за организирана престъпна група. Правната неграмотност не може да се толерира, дори и тя да е на министъра на вътрешните работи.

- Защо така лошо са обучени нашите дознатели, че не могат да разкриват престъпленията?
- Не бих абсолютизирал така изводите. По-скоро в момента става въпрос за един стил на поведение, който се диктува от политическото ръководство на МВР и именно затова се иска оставката на министъра. Не може той при липса на доказателства да обявява хора за престъпници и да иска от съда задържането им. Очевидно е, че той дори не знае какъв е смисълът на налагането на една или друга мярка за неотклонение. И това трябва да се обясни първо на него и след това на всички останали.

- Наказаните шефове от МВР продължават да твърдят, че не са оказвали сила на семейството от Мировяне. Даже единият от тях попита: ”Ами ако се окаже, че те лъжат, тогава ще ми се извинят ли?” 
- Шефовете при всички положения не са използвали сила. Това е направено от по-нископоставени служители. Затова аз казвам, че отговорността е на министъра. С наложените смешни дисциплинарни наказания просто политическото ръководство на МВР си измива ръцете с хора, които очевидно са действали по указания, дадени им отгоре. Няма някаква особена логика в това семейството да бъде задържано от двайсет тежко въоръжени полицаи и при задържането да присъства началник на РПУ.

- Има ли политика в този случай?
- Много е възможно да е така при наличието на данни за създадена интернет страница от дъщерята на пострадалото семейство ”Аз няма да гласувам за Бойко Борисов”. И предполагам, че именно това е причината самият Борисов да се ангажира със случая. Но в крайна сметка, когато той толерира нарушения, извършвани от неговия вътрешен министър, целият пасив се пренася върху него.

- Новият президент Росен Плевнелиев може ли да вземе отношение към случая в Мировяне?
- По конституция президентът възглавява Консултативния съвет за национална сигурност. С негов указ се назначава и главният секретар на МВР. Така че съвсем нормално е да се очаква някаква позиция на държавния глава по отношение на множеството случаи на полицейско насилие в рамките на този мандат. Той трябва да каже как този проблем трябва да бъде преодолян. Включително стои въпросът дали той ще свика консултативния съвет по национална сигурност на тема, свързана с полицейското насилие.


Tags: Емануил Йорданов

Още по темата

thumb 24.07.2012

Емануил Йорданов: Борисов п...

Мисля, че от Израел дойде една точна и много неприятна формулировка...

thumb 29.02.2012

Емануил Йорданов: Цветанов ...

В ГЕРБ властва тотална правна неграмотност, те не познават съдебнат...

thumb 23.01.2012

Емануил Йорданов: Не деля х...

Интервю на Емануил Йорданов за в-к "Дума"

thumb 02.11.2011

Емануил Йорданов: Кандидати...

Когато видим резултата от следващите парламентарни избори, тогава м...

thumb 21.10.2011 - Перник

Мартин Димитров: Николай Др...

Кандидатът за кмет на Перник Николай Драгомиров е единствената сери...

thumb 19.10.2011

Румен Христов и Емануил Йор...

Кандидатите на десницата отговарят на въпроси, зададени от потребит...

thumb 17.10.2011 - Габрово

Емануил Йорданов:Ще връщаме...

Категоричната си подкрепа за кандидата за кмет на Габрово от Синята...

thumb 08.10.2011

Емануил Йорданов: Който е н...

Емануил Йорданов, кандидат за вицепрезидент, издигнат от Съюз на де...