Речи, Изказвания

Надежда Нейнски: Синята коалиция има кауза!

05.02.2012

Insert thumb

Изказване на Надежда Нейнски на форума "Регионите - национални и европейски предизвикателства пред десницата”

Уважаеми дами и господа,

 

Ваши превъзходителства,

 

Добре дошли и благодаря за това, че въпреки лошите климатични условия, имахте достатъчно силна мотивация да дойдете днес.

 

Защо решихме със Светослав Малинов да организираме този форум?

 

За да анализираме успешни десни практики.

 

За да обсъдим възможностите за подпомагане на малкия и среден бизнес на регионално ниво.

 

За да чуем оценки за взаимоотношенията централна - местна власт.

 

За да анализираме предизвикателствата, свързани с икономическата ситуация в страната.

 

Но най-важното и преди всичко - за да поговорим затова как да превърнем тези цели в реалност.

 

Изминалите местни избори бяха ярка проява на опит за подмяна от страна на ГЕРБ на базови демократични принципи и ценности. Фалшификации, сплашвания, политически и икономически натиск. Преминати бяха всякакви граници и забравени всякакви норми.

 

В момент като този гласът на местната власт е особено важен. Защото това е гласът на хората, на техните очаквания, на техните страхове, на техните надежди.

 

На този фон, трябва да признаем, че отсъствието на ясно дефинирана обща политическа цел на Синята коалиция, а оттам липсата на последователна политика за нейното постигане, както и липсата на единни листи по места, постави мнозина от привържениците ни в изключително трудна ситуация. Мнозина от тях вероятно са се почувствали предадени или изоставени Затова днес трябва отдадем заслуженото за куража и за мотивацията, с които въпреки всичко се хвърлихте в битката и защитихте не малко сини крепости. При това, въпреки чудовищния натиск от страна на ГЕРБ.

 

Днес Синята коалиция е представена в местната власт чрез вас - кметовете и общинските съветници. Представена е в Националния парламент чрез народните си  представители. Представена е и в Европейския парламент чрез двамата си евродепутати. Това е достатъчен капитал за самочувствие и изисква повече от всякога да говорим в един глас. Само, когато говорим в един глас, можем да бъдем чути ясно от хората. Само в един глас можем да ги убедим в правилността на нашите политики.

 

Оказа се, че с времето десницата, която извърши ключовите политически и икономически реформи,  рискува да сдаде всичко- историята си, успехите си, международната си подкрепа, дори любовта на хората. Някои се дистанцираха от миналото. Други попаднаха в капана на дебата за новите и старите лица, умело инспириран от политическите ни противници. Както последствие се оказа, няма нови и стари лица. Има зависими и свободни от зависимости лица.

 

Трябва да си дадем сметка, че новото поколение лидери на десницата трябва да е модерно и независимо поколение. Хора, които да бъдат двигател на Синята коалиция, да бранят позициите й с нови  идеи, с устрем и енергия. Но същевременно да защитават и доразвиват политическия капитал, натрупан през годините на управление на десницата, както на национално, така и на местно ниво.

 

Дясното е интелект, толерантност, възпитание, принципи. Трябва да го демонстрираме със самочувствие и с отговорност пред хората, които с гласа си преди години за първи път отново пожелаха да бъдем заедно.

Синята коалиция трябва да демонстрираме ясно, че дясното не е нито байганьовщина, нито полицейщина, нито политика на сплашване, нито политика на фалшифициране на избори, нито нарушаване на основни демократични ценности и граждански права.

 

Дясното е преди всичко истина.

 

За това привържениците ни очакват от нас, ако сме отговорни и честни, да бъдем готови винаги да даваме отговори, винаги да обясняваме решенията си. Последните президентски избори бяха ярък пример затова как хората наказват скритите споразумения и непочтената политическа игра.

 

Най- трудната задача пред нас днес е как да направим така, че проблемите по места не само да бъдат чути, но и да бъдат решени. Това е възможно само, ако е наша обща политическа цел, ако работим и говорим като  наистина като реална коалиция. Ако използваме целия си капацитет - в местната власт, в националния и европейския парламент.

 

Само тогава ще се съобразяват с нас!

 

Винаги в трудни моменти някои предлагат да  последваме победителите. Знам, че и днес има такива гласове. На тях ще кажа, че рядко най-лесните решения са най-добрите решения.

 

Трябва да почерпим сила от нас самите.

 

Иска се кураж да се изправиш по време на буря! Правим го повече от 20 години! Знам, че можем да го направим и днес!

 

Целта на тази среща днес е да бъде чут гласът на местната власт, на кметовете и общинските съветници, на всички вас, които се идентифицирате със Синята коалиция.

 

Вашето мнение е особено важно в момента.

 

На последните избори много десни хора не излязоха да гласуват. Други потърсиха алтернатива в нови политически модели. Това са все наши разочаровани избиратели, хора, почувствали се предадени, изоставени, употребени. Хора, на които не сме успели или не сме поискали да обясним поведението си.

Длъжни сме да ги убедим отново, че имаме куража да защитаваме дори неизгодни в личен план, но политически правилни решения.

 

Има две големи теми, които очакват честен отговор от нас днес.

 

Първата е съдбата на Синята коалиция. Искам ясно да заявя, че аз съм и ще продължа да бъда убеден привърженик на този проект. Синята коалиция издържа проверката на три поредни избора и смятам че трябва да бъде надграждана и доразвивана. Това е единствената доказала се автентична дясна формация.

Втората тема е отношението към ГЕРБ.

 

Знам, че мнозина сте изправени в ситуация да бъдете „чужди сред свои и свои сред чужди” поради отношението на управляващите към вас. Независимо, че формално ние и ГЕРБ сме от едно европейско политическо семейство.

 

Искам обаче ясно да напомня. 

ГЕРБ никога не са предлагали на Синята коалиция партньорство на принципна основа, никога не са предлагали политическо споразумение в интерес на хората, с  ясни правила. Никога не са водили официални преговори с нас. При официални и открити преговори е незащитима тезата за „криминалния 20 годишен преход” и „безкористните днешни управляващи”.

 

Защото, уважаеми дами и господа, това е същият този преход, по време на който реформаторската десница промени България и нейната стратегическа ориентация. В резултат на оценката за проведените реформи по време на 4-годишното управление на ОДС беше отворена врата ни към ЕС и НАТО, постижения с които в последствие мнозина се закичиха.

 

Казвам това пред  посланиците на нашите европейски и натовски партньори – Н.Пр. г-н Коре Янсон, посланик на Дания, председателстваща ЕС в момента, и Н.Пр. г-н Джеймс Уорлик, посланик на САЩ. Казвам го и пред ръководителя на Българското бюро на фондация „Конрад Аденауер” д-р Марко Арнд – фондацията, направила много за отстояването на християн-демократичните ценности в България.

 

Днес традиционната десница има кауза.

 

Тя трябва да бъде гарант срещу подмяната, срещу фалшификацията на миналото, срещу обезценяване на принципите. Синята коалиция трябва да предложи на хората информиран, а не емоционален избор.

Тя трябва да продължи да показва в регионите алтернативна култура на управление на икономическите процеси. Трябва да даде шанс на малкия и среден бизнес по места чрез система от ясни правила и ненатоварващи прозрачни процедури. Всяка регулация, всяка такса, всяка практика трябва да бъдат прегледани отново и отново за тяхната целесъобразност. Затова призоваха и лидерите на ЕС при подписването на фискалния пакт. Малките предприемачи във вашите общини, скъпи колеги, са не само работодатели, но и граждани. Те са много на брой и имат по-голяма видимост за добрите политики на местно ниво.

 

За да се случи всичко това, за да бъдем убедителни, трябва да бъдем искрени.


Tags: Надежда Нейнски

Още по темата

thumb 24.05.2012

Надежда Нейнски призова евр...

По време на обсъждането на предложението за регламент за макрофинан...

thumb 19.05.2012

Надежда Нейнски: Ще търся н...

Хората не се интересуват от цялата тази вакханалия, която тече в по...

thumb 24.04.2012

Десницата в Европа показа п...

Резултатите от първия тур на френските избори на практика показват ...

thumb 09.04.2012

Надежда Нейнски: Европейска...

„Европейското предизвикателство пред традиционната десница в Българ...

thumb 19.03.2012

Позиция на Надежда Нейнски ...

Препотвърждаването и развитието на проекта Синята коалиция е единст...

thumb 08.12.2011

Надежда Нейнски пред ЕНП: Е...

Изказване на евродепутатът от Синята коалиция и президент на Съюза ...

thumb 11.11.2011

Над 60 човека присъстваха н...

Симпатизанти на партията, които живеят в Белгия, се събраха заедно ...

thumb 01.10.2011 - Свищов

Надежда Нейнски: Станислав ...

„Смятам, че Станислав Благов може да бъде политически пример за доб...

thumb 10.10.2011 - Своге

Н. Нейнски за Христо Йовов:...

Надежда Нейнски на предизборна среща в с. Искрец в подкрепа на канд...

thumb 15.10.2011 - Стара Загора

Надежда Нейнски пред ЕНП: Д...

Това каза евродепутатът от Синята коалиция на пресконференция в Ста...