Емануил Йорданов: Цветанов е медиен Сандокан

29.02.2012

 

Insert full sizeВ ГЕРБ властва тотална правна неграмотност, те не познават съдебната система, нямат изявени юристи и това им пречи както на законодателната дейност, така и навсякъде в управлението.Няма как ГЕРБ да направят реформа в съдебната система. Това е все едно аз да направя реформа в двигател на космически кораб казва бившият вътрешен министър Емануил Йорданов в интервю за вестник "Труд"  

- Г-н Йорданов, депутати от ГЕРБ са номинирали за инспектората към Висшия съдебен съвет съдия Димана Йосифова - тя отказа през 2009 г. регистрация на новото ръководство на СДС и затова не се явихте на евроизборите. А и се оказа, че тя самата е обект на проверка от инспектората. Как разбирате номинацията?

- Едва ли нещо може да ни изненада в позицията на ГЕРБ. Последните избори бяха наситени с най-различни нарушения, натиск върху избиратели и опоненти. И преди ГЕРБ, и при ГЕРБ очевидно не е изключено да се търсят варианти за нечестно отстраняване на политически опоненти. Когато за важен пост се номинира съдия, който се е намесвал пряко в политическия процес със спорно решение, това дава лош знак и основание за подозрение, че и в бъдеще могат да се издигат хора, които поради някаква причина са взимали изгодни за властта решения.

- И предишните номинации за инспектората не минаха гладко - организации скочиха срещу липсата на прозрачност, а в последния си доклад Еврокомисията казва, че има проблем в кадруването в съдебната власт. Защо?

- В ГЕРБ властва тотална правна неграмотност, те не познават съдебната система, нямат изявени юристи и това им пречи както на законодателната дейност, така и навсякъде в управлението. Мен ме притеснява, че дори и ВСС, който не е избран от тях, беше обезличен до неузнаваемост. Примерът е от онзи ден - шефът на етичната комисия Цони Цонев обяви, че ВСС няма да “влиза във война” с министъра на вътрешните работи по повод искането на десетки съдии ВСС да ги защити от намесата на Цветан Цветанов в съдебната система и нападките му срещу съда. Когато министър, който и да е, се държи по подобен начин със съда, поведение, което му осигури и статут на подсъдим по наказателно дело за клевета, срещу него би трябвало да застане всеки грамотен юрист. И всеки човек с демократично мислене. Поведението на ВСС е, меко казано, неразбираемо. За съжаление следващият ВСС ще бъде избран от ГЕРБ и се опасявам, че ще е по-страшно.

- ГЕРБ са обвинявани в какво ли не, но какви чак методи да са намерили, че да подчинят дори “чужд” ВСС?

- Нямам доказателства, но явно имат някакви механизми за убеждаване на членове на ВСС да гласуват решения, каквито властта иска.

- Излиза, че Цветанов с репликите си към съда успя да скара съдебната система отвътре. Какви ще са последиците? А и ако се върнем на доклада на ЕК - там отново се говори за реформа - защо?

- Няма как ГЕРБ да направят реформа в съдебната система. Това е все едно аз да направя реформа в двигател на космически кораб. В кандидатпрезидентската кампания дори Маргарита Попова обясни как като вицепрезидент ще прави съдебна реформа. Медийното присъствие на кандидатите, извън натрапените като фаворити Плевнелиев, Калфин и Кунева, бе силно ограничено и затова нямаше как от СДС да обясним ясно на хората, че им обещават невъзможни неща, извън правомощията на президентството. Попова като министър на правосъдието беше изготвила доста добра програма за развитие, но заради липса на подкрепа и бламиране от мнозинството почти нищо не се свърши. Тя бе отстранена чрез издигане до вицепрезидент. А и ГЕРБ не дават признаци да искат да реформират съдебната система. Те искат да я подчинят. И засега се справят успешно.

- Защо Попова нямаше подкрепа от ГЕРБ?

- Не знам, но помня една реплика на Цветанов към нея : “Тази да си гледа агенцията по вписванията.” При конфликт между вътрешен и правосъден министър, който е недопустим, не може да се очаква нищо хубаво в правоохранителната сфера.

- Бойко Борисов сам посочи Цветанов като отговорен за критиките в доклада на ЕК заради непремерения му език.

Цветанов обаче каза, че е “изключително възпитан” и не влиза в конфликти, някой го вкарва в тях...

- Аз мисля, че като един възпитан и етичен човек Цветанов трябва да се яви в съда по делото за клевета, което му заведе председателката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Това е мъжкото поведение, което кореспондира и с доброто възпитание. Що се отнася до премиера, ще си останем само със “соченето” на Цветанов, практиката го показва. Твърде много издънки се събраха на Цветанов, все достойни за оставка. Като започнем от Мишо Бирата - първото за 22 г. подслушване на премиер, очевидно с благословията на вътрешния министър, запис от което се разхожда и в медиите. Като продължим с взривовете пред редакции на вестници, пред партийни клубове, след които премиерът каза, че ако не бъдат разкрити извършителите, ще има оставки...

- След взривовете оставка имаше - на шефа на ДАНС.

- Който стана началник на кабинета на президента - удивителна политическа последователност.

- Полицейското насилие и гафовете в МВР пак са на “мода” - парламентът пак разследва случаи. Защо? Опозицията твърди, че Цветанов с поведението си подтиква към насилие.

- Колкото по-далеч е един министър в МВР от законите, толкова по-широк простор има за полицейско насилие. Има и друго - когато работата на МВР се използва с цел пиар, нормално е да се получи ответна реакция. Това дава възможност дори когато полицаите са действали правомерно, да се търси скандал. Най-често с полицейско насилие. Като с лъжливото овчарче - една издънка, втора издънка, на третия път полицаите може да са прави, но никой не им вярва. Уви, така служителите на МВР се превръщат в боксови круши и плащат греховете на ръководителите си.

- Ръководителят ги брани. Пресен пример - Бойко Борисов зове за оставки, Цветанов предпочете “мъмрене” при случая със семейството в Мировяне, у което бяха открити едва 5 кутии цигари без бандерол.

- Специално за случая в Мировяне може да се окаже, че полицаите не са толкова виновни, колкото изглеждаха публично. Нека изчакаме да излезе истината.

- Този случай роди нова идея - спецотрядът по задържанията в СДВР - “Кобра”, да се оборудва с камери на каските, за да няма съмнения.

- Този мандат е осеян с камери, неслучайно се роди и лафът “МВР Пикчърс”. Но може би не е лошо да се документират подобни акции, за да няма спекулации. Като адвокат мога да ви кажа, че често обвиняеми прибягват до твърдения за полицейско насилие, за да отклонят процеса в посока, която им изнася.

- Шегувате се, но филмирането на операции бе въведено от министър Богомил Бонев в мандата на СДС, а вие го наследихте на поста.

- Не само това, Богомил Бонев изобрети и публичния образ на ръководител в МВР, в който по-късно успешно влезе и Бойко Борисов - на човека, който сам по себе си може да ликвидира престъпността, прави го неотклонно и успява. Цветанов е трета серия, най-неуспешната, Борисов води класацията. Бонев пък беше наречен дори “медийния Рамбо”. По тази логика Цветанов може да е например “медийния Сандокан”.

- Покрай насилието се родиха идеи за промени в закона кога да се ползва сила, а също и служителите на МВР да минат курс по етика. И сега МВР има етичен кодекс, това ли ще реши проблема?

- Има етичен кодекс, който обаче се използва по най-безобразен начин, предимно за уволнение на неудобни служители. И сега в закона за МВР има достатъчно ясни текстове как и кога полицаи могат да използват сила и оръжие. Достатъчно е служителите да знаят тези текстове и да ги спазват. Промените в Закона за МВР ще са само формалност. Има други неща за промяна - Йордан Бакалов от СДС поиска да бъде отменен текст, който позволява ръководството на МВР да уволнява безконтролно хора, които имат стаж за пенсиониране, независимо от възрастта им. Този правен абсурд бе измислен за съжаление от един грамотен юрист - Михаил Миков. По този текст се уволняват хора между 42 и 50 години - с опит, енергия... Но идеята на Бакалов бе отхвърлена без дебати. Никой не успя да каже защо ГЕРБ брани текстове на омразната им тройна коалиция. Излиза, че безобразия на тройната коалиция, когато ГЕРБ ги използва, се превръщат в добра практика.

- За първи път президентът Плевнелиев се размина с ГЕРБ - заради парламентарната комисия, която “проучва” действията на Георги Първанов и Ангел Марин. Юрист сте - може ли по конституция парламентът да проверява президентството?

- Когато парламентът проучва практики, свързани с приложение на закони, в това не може да има никакво нарушение на конституцията. Детайлното изясняване на всеки от случаите може да доведе до законодателни промени. А Първанов е твърде чувствителен по темата след 10 г., защото се е откъснал от реалния живот. Въпреки пиара, който си направи с блока в “Красна поляна”. Вярно е, че парламентът не може да контролира президента, но това не пречи парламентът да проучва практики. Може да има правен спор около изискваната от комисията информация, но сигурно затова ГЕРБ сложи начело Яне Янев - ако има гаф, другите да са целите в бяло, а той да го отнесе.

- Ще я бъде ли “Синята коалиция”? Вие самоотвержено се върнахте в политиката като кандидат за вицепрезидент и отнесохте “големия бой”. А сега накъде?

- Аз се върнах, защото на практика “Синята коалиция” се разпадна за президентските избори. Кандидатът за вице трябваше да е от ДСБ, но такъв не беше посочен и СДС се оказа в тежка ситуация. Не можех да откажа - не че съм очаквал да направя чудо за месец и 3 дни и да смая света с изборни резултати. Но има елементарна политическа етика, която трябва да се спазва. От много места после чух, че привърженици на ДСБ са гласували за Светльо Витков. Това поставя въпроса за ефективността на тази коалиция. “Синята коалиция” имаше шанс за по-добър резултат. Затова ми се струва, че ръководствата на СДС и ДСБ трябва да анализират много точно несамо какво стана на изборите, а и как изобщо функционира коалицията. И ще има ли полза да са заедно на следващите парламентарни избори. Или е по-добре да сме поотделно.

С ЕМАНУИЛ ЙОРДАНОВ, бивш вътрешен министър, разговаря ЛИЛИЯ ЦАЧЕВА


Tags: Емануил Йорданов

Още по темата

thumb 24.07.2012

Емануил Йорданов: Борисов п...

Мисля, че от Израел дойде една точна и много неприятна формулировка...

thumb 26.01.2012

Емануил Йорданов: Президент...

Защо Цветанов не се съобразява с Борисов за уволненията на МВР шефо...

thumb 23.01.2012

Емануил Йорданов: Не деля х...

Интервю на Емануил Йорданов за в-к "Дума"

thumb 02.11.2011

Емануил Йорданов: Кандидати...

Когато видим резултата от следващите парламентарни избори, тогава м...

thumb 21.10.2011 - Перник

Мартин Димитров: Николай Др...

Кандидатът за кмет на Перник Николай Драгомиров е единствената сери...

thumb 19.10.2011

Румен Христов и Емануил Йор...

Кандидатите на десницата отговарят на въпроси, зададени от потребит...

thumb 17.10.2011 - Габрово

Емануил Йорданов:Ще връщаме...

Категоричната си подкрепа за кандидата за кмет на Габрово от Синята...

thumb 08.10.2011

Емануил Йорданов: Който е н...

Емануил Йорданов, кандидат за вицепрезидент, издигнат от Съюз на де...