Мартин Димитров: Без растеж в икономиката не може да се реши нито един проблем

21.03.2012

Insert thumbИзказване на председателя на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров при дебатите за персоналните промени в Министерски съвет

МАРТИН ДИМИТРОВ (СК): Благодаря Ви, госпожо председател.

Уважаеми господин вицепремиер! Аз ще започна със здравеопазването, където ситуацията е някак си по-ясна.

Четвърти здравен министър, четвърти шеф на Здравната каса, трети председател на Комисията по здравеопазването и никакви реформи. Виждаме, че госпожа Атанасова има добро желание, но не смятаме, че някакви реформи могат да бъдат извършени.

Не беше приет Законопроектът за правата на пациента. Не беше въведена електронната здравна карта. Като две години и половина това не си го направил, колеги, последната година да имаш очаквания, че тези неща могат да се случат, е доста наивно. Дано да не сме прави, но обикновено сме прави по тези въпроси.

На целия този фон да има закрити няколко болници, а да има финансиране с публични средства на селски болници за козметични услуги, като тази в с. Доганово, показва, че има конюнктурност и няма истинско желание за реформи.

На целия този фон пък да има ограничение за лечението на деца, просто не е честно. Това трябва да бъде първото нещо, което да направите, госпожо министър. За да има нещо добро, първото нещо, което трябва да направите, е отпадането на тавана за лечение на деца.

Нека да отидем в следващата по-динамична сфера – икономиката. Познавам господин Добрев – той е съвестен човек. И господин Трайков в голяма част от своите действия беше също съвестен човек. Днес от Парламентарната група на ГЕРБ, без да им мигне окото, го жертват и не могат да кажат защо.

Защо сменяте министър Трайков? Някой може ли да каже? За това, че е ходил на плажа?! За това ли – че е бил на плаж?! За това ли го сменяте? Оказа се, че всички са били на плажа! Цялата делегация са били заедно на плаж – това се оказа! За това ли го сменяте?

Истината е съвсем различна. Явно е, че господин Трайков каза цялата или голяма част от истината за „Белене”. Явно е, че той не се огъна. Не се огъна, когато председателят на НЕК подписа едно споразумение, което е било с висока политическа санкция някъде от ГЕРБ. Той не се огъна докрай. Ние ще го защитим днес, както ще защитаваме всеки съвестен човек оттук нататък. Явно това правителство няма скрупули да жертва съвестните хора и да постъпва по безпринципен начин.

Решението за „Белене” ще бъде ключово и за Вас, господин Добрев, защото то може да превърне България от стабилна държава в Гърция, в държава с дълбока финансова криза! И това решение е много тежко. Надявам се да имате политическата воля да постъпвате докрай принципно и честно. Това Ви пожелавам.

Искам да кажа няколко неща за икономиката. Колеги, през 2012 г. (мисля, че само от ГЕРБ не е разбрано това) нещата отиват на зле – за първи път има спад на износа, има спад на индустриалното производство, очакванията за висок растеж са много трудно изпълними. Това означава, че дефицитът ще бъде по-голям, означава, че икономиката отива към много трудна, много тежка ситуация.

Трябва да има ясен план, включително с участието на бъдещия икономически министър, но най-вече на финансовия, как ще се удържа икономиката и как малкият и среден бизнес оцелява в тази среда. Това беше правилен приоритет на бъдещия министър Добрев. Но освен думите, трябва да има категорични дела.

Тук идва следващият въпрос. Ако две години и половина в областта на икономиката няма напредък по ключовите въпроси (вземете газовите връзки, няма ги; вземете, ако искате, окончателното спиране на „Белене”, което трябва да се случи и този блок да отиде в „Козлодуй”; вземете много по-решителна програма за намаляване на администрацията и облекчаване на малкия и среден бизнес), как това може да стане за една година? За една година, колеги, могат да бъдат запушвани дупки и много малко истински реформи могат да бъдат направени. Това е страшно сериозно предизвикателство и пред парламента, и пред правителството.

Искам да кажа нещо повече. Най-големият риск в момента пред България е не да има бум на развитието. Най-добрият метод в икономиката е сравнението, колеги. Говорим за бъдещия икономически министър – това е най-добрият метод.

През 2011 г. пред България има цели десет страни в Европейския съюз, които имат по-висок икономически растеж! Цели десет страни с по-висок икономически растеж!

Относно обещанието, което ГЕРБ даде, идвайки на власт – че за 2-3 години ще стигнат европейските доходи, се оказа, че за   2-3 години ще се отдалечим допълнително от европейските доходи, което е допълнително предизвикателство. Без растеж на икономиката не можем да решим нито един проблем, нито един! Нито пенсиите, нито заплатите, нито общините и техните бюджети – нито един проблем не можем да решим!

 


Tags: Мартин Димитров

Още по темата

thumb 19.10.2012

БСП и ГЕРБ разиграват цирк ...

Сините оповестиха пред журналисти в парламента, че разполагат с пис...

thumb 24.07.2012

Мартин Димитров: Има много ...

Изказване на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитро...

thumb 29.06.2012

Мартин Димитров: Увеличение...

Дотук се стигна, заради една грешна политика на Тройната коалиция.....

thumb 28.06.2012

Мартин Димитров: Най-големи...

За това става въпрос в този закон - едни хора близки до властта да ...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 13.06.2012

Мартин Димитров: Законът за...

Синият депутат Михаил Михайлов също обясни, че законът не защитава ...

thumb 08.06.2012

Мартин Димитров: България н...

Изказване на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция и депутат от С...

thumb 07.06.2012

Парламентът отхвърли предло...

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров, като вносител н...

thumb 23.05.2012

Депутатите на СДС защитиха ...

Складовете на едро няма да бъдат закрити. По инициатива на депутати...

thumb 10.05.2012

Мартин Димитров: Без иконом...

Изказване на съпредседателя на Синята коалиция и лидер на СДС Март...