Ваньо Шарков: Липсва кадрови потенциал в редиците на управляващите за добра политика в сферата на здравопазването

21.03.2012

Insert thumbИнтервю на депутата от СДС за сутрешния блок на Радио Пловдив

Водещ: Новите министри на здравеопазването и на икономиката, енергетиката и туризма. Дебатите около оценката на старите и номинацията с очакванията на новите и гласуването в Народното събрание. Това в голяма степен ще бъде емблемата на днешния ден. Не, че тя няма ясни контури, след като бяха обявени новите имена, но с натрупването се изчистват и очакванията, които може да имаме към тях. На тези очаквания и анализи посвещаваме времето в утринната ни програма. Точно днес първо ще говорим за министъра на здравеопазването и това, което той ще донесе на сектора, където има много очаквания, естествено, защото всички искаме да бъдем здрави, не сме доволни от това как работи здравната система. Много добре знаем, че в нея се разпределят много пари, с големи изкушения към тях. Започваме разговор със зам. - председателя на здравната комисия към парламента, член на ПГ на Синята коалиция д-р Ваньо Шарков. Здравейте и добро утро.

Д-р Ваньо Шарков, зам. - председател на здравната комисия в Народното събрание и депутат от СДС: Здравейте и добро утро от мен.

Ще доизкара мандата, без да свърши нищо, силно противоречие със самооценката на Десислава Атанасова като за тежка артилерия, с която застава на поста. Накратко вашата оценка за това, което се случва на върха на здравеопазването и това, което то вещае?

Д-р Ваньо Шарков, зам. - председател на здравната комисия в Народното събрание и депутат от СДС: Това, което се случи, беше един ясен знак за липсата на кадров потенциал в редицата на управляващите за добра политика в сферата на здравопазването и второ, липсата на ясна визия какво трябва да бъде направено, за да бъде подобрен, от една страна, достъпа на пациентите до средствата на здравеопазване и от друга страна, да бъдат създадени условия българските лекари да останат в страната, а не да търсят препитание в чужбина. Причината е ясна и тя доведе до оставката на министър Константинов. Той не успя да се справи с нито един от проблемите на здравеопазването, настрои срещу себе си абсолютно всички, успя да се скара, както казва неговия гуру – министър – председателя, дори със своите в резултат, на което получи задачата да въздейства върху цените на лекарствата, които са изключително високи, сякаш някой разбра на третата година, че има проблем с цените на лекарствата в България. Натрупването на всички тези нерешени проблеми, опитите на министъра на подражава на премиера повече, отколкото да свърши нещо в сферата на здравеопазването доведе логично до неговата оставка. Проблемът е изключително голям и заварва новия министър на здравеопазването в много по-тежка ситуация, отколкото  самият Стефан Константинов пое здравеопазването.

Според Вас, какъв е нейния артилерийски потенциал?

Д-р Ваньо Шарков, зам. - председател на здравната комисия в Народното събрание и депутат от СДС: Вижте, това са фрази, които използват силоваци и бях казани от минстър-председателя и отново отиваме в темата да се подражава на него – кое е тежка артилерия, кое е тежка кавалерия, а в крайна сметка да не се окаже, че някой е черешово топче на фона на всичко това, което се случва. Проблемът, който заварва Десислава Атанасова и затова на нея ще й бъде по-трудно, е много по-голям. Тя няма управител на НЗОК, той трябва да бъде избран тази седмица, а няма дори предложено име. В същото време няма и един зам.-министър на здравеопазването, който също подаде оставка. Няма председател на Надзорния съвет на НЗОК, а съъгласно закона това е човекът, който сключва договор с Управителя на Касата. Няма шеф на Дирекция „Медицински одит”  - структурата, която контролира дейността и следи за качеството на здравеопазване в системата на лечебните заведения. Това е изключително голям проблем и не знам дали те си дават сметка какво правят в сферата на здравеопазването и всъщност съм убеден, че не са наясно какво трябва да направят.

В този смисъл Десислава Атанасова – силен мотор ли е или фигурант в сферата?

Д-р Ваньо Шарков, зам. - председател на здравната комисия в Народното събрание и депутат от СДС: Вижте, тя несъмнено натрупа опит като председател на здравната комисия към Народното събрание. Познава системата и системата я познава благодарение на този факт. Тя не дойде от общинска болница, в смисъл, че не е съвсем непозната за високите топки в сферата на здравеопазването – академичните ръководства, шефовете на големите лечебни заведения. Ттова е тежката артилерия на българското здравеопазване. Всъщност, тя познава тази тежката артилерия, а доколко може да я накара да заработи в името на пациените, тепърва ще видим. Но има нещо, което тя би могла да направи и би възстановило и по-скоро би довело до доверие към нея и то е по отношение на специализацията и след дипломната квалификация на лекарите. Ако тя успее да отпуши системата, ако тя направи тези необходими стъпки за възстановяване на нормалната специализация, това ще помогне тя да искара до края този мандат.

Странно, защото повечето очаквания са тя да направи нещо, което да усетят всички български граждани в здравеопазването? Все неща, за които година и половиина до изборите, като че ли няма време?

Д-р Ваньо Шарков, зам. - председател на здравната комисия в Народното събрание и депутат от СДС: Има време за малки неща, няма време за сериозна реформа. Няма време за качествена промяна на българското здравеопазване. Има време за малките неща и те са – премахване на тавана на Фонда за лечение на деца.

Тя обеща да го направи, но има ли ресурс това да се случи или ще си остане голо обещание? Има ли финансов ресурс това да се случи, не е ли популистко?

Д-р Ваньо Шарков, зам. - председател на здравната комисия в Народното събрание и депутат от СДС: Вижте, дори тогава, когато ресурса и средствата, с които разполагаше Фонда, бяха наполовина по-малко такъв таван нямаше. Търсеха се възможности с бюджета или дарения да се увеличават средствата, но никой не се сещаше да се въвежда такъв таван. Той бе въведен с решение на този Министерски съвет, който управлява в момента и те не трябва да бягат от тази отговорност и да представят нещата, все едно някой друг го е въвел. Това е едно от малките неща, които могат да бъдат направени.

Министър Десислава Атанасова ли ще бъде министър на здравеопазването или министър Симеон Дянков по линия на изразходваните средства и движението на финансовите потоци в тази сфера?

Д-р Ваньо Шарков, зам. - председател на здравната комисия в Народното събрание и депутат от СДС: Огромните средства от около 3 милиарда лв. са в НЗОК, чисто оперативно МЗ разполага с много по-малко средства, те са под половин милиард. Това, което е необходимо да се направи и Константинов не успя да направи е да има екип, който да работи в една посока. Проблемът беше, че Касата работеше срещу министерството, а министерството работеше срещу Касата. Министърът на финансите чрез свои министри се опитваше да контролира и за двете институции и да следи за харчовете, които се правят. В крайна сметка това доведе до тежък конфликт между трите страни, който ясно личеше през последните месеци и който всъщност помогна за нерешаването на проблемите в здравеопазването.

А сега да очакваме поправка и разместване на системните грешки или замазване, защотои такива бяха открити, освен личностни конфликти или въпрос на мениджмънт, на управление на потенциал и възможности?

Д-р Ваньо Шарков, зам. - председател на здравната комисия в Народното събрание и депутат от СДС: При всички положения за тази година и три месеца, които остават управляващите ще се опитат да покажат на българските граждани, че този път нещо е свършено в сферата на здравеопзаването. Лично аз съм песимист, че нещо качествено ще бъде променено. По – скоро отново ще има една PR акция, която сме свикнали да виждаме през последните месеци, ще ремонтират отделения, ще ремонтират клиники, но това не е здравна политика. Това може да е здравеопазване, но не е здравна политика. Тя трябва да бъде насочена към българските пациенти, към такава регулация на пазара на лекарства, която да бъде в полза на пациентите. По време на икономическа криза едно от първите неща, които спират пациентите, а изобщо и хората да си купуват именно лекарства и лекарствени изделия и медицинските консумативи. Това няма някои хора не го разбраха за три години и всичките тези трима министри, които се изредиха идваха с огромен ентусиазъм, огромно желание за работа, особено изразено и демонстрирано от Анна – Мария Борисова и видяхме какво се случи. Затова по-скоро без показност, но с търсене на повече консенсус би трябвало да  се подходи в новото министерство на здравеопазването.

Ще подкрепите ли, след всичко, което казвате дотук тази кандидатура с гласуване в Народното събрание, Вие и Синята коалиция?

Д-р Ваньо Шарков, зам. - председател на здравната комисия в Народното събрание и депутат от СДС: Ние дадохме доверието си на този Министерски съвет, когато той тръгваше, защото имаше огромната подкрепа на българските граждани и беше заявена реформаторска воля. Един министър беше сменен, дадохме подкрепа в аванс на втори министър на здравеопазването и оттам нататък спряхме да даваме подкрепа, защото вече стана несериозно. Трима сменени министри на здравеопазването, трима сменени управители на НЗОК, една плеяда от заместник – министри, въобще както се разказваше в онази история, родена от това  управление  - опашката за работни места е най-дълга пред министерството на здравеопазването.

Защото бързо върви, както се шегуваха лекарите в Пловдив? Ще подкрепите ли или не, как ще гласувате днес?

Д-р Ваньо Шарков, зам. - председател на здравната комисия в Народното събрание и депутат от СДС: Решението е да не участваме в това гласуване. Тези хора не заслужават да се гласува за тях, нито пък имаме някакво намерение да гласуване против заедно с представителите на Тройната коалиция, които също са част от виновниците за това състояние на българското здравеопазване.

Няма да бъдете в залата?

Д-р Ваньо Шарков, зам. - председател на здравната комисия в Народното събрание и депутат от СДС: Не, ще бъдем, но просто няма да участваме в гласуването. Не искаме да участваме нито с едните, нито с другите и това е категорично.

Не е ли в известна степен изгодната позиция на Десислава Атанасова, защото от нея, според анализите, нищо не се очаква, тъй че малкото, което направи все ще е бонус и все ще е успех?

Д-р Ваньо Шарков, зам. - председател на здравната комисия в Народното събрание и депутат от СДС: Вероятно има и такъв прочит, затова аз се пошегувах, когато все още се търсеше министър на здравеопазването, че най-добър за този пост е Евгени Желев, който беше последен министър на Тройната коалиция в здравеопазването, защото той знае как да доизкара мандата, без да направи гаф или да има резултат от неговата дейност. Това е преимуществото на последния и мъничко да направи той ще се запомни с това, докато другите ще се запомнят с това, че са били сменени.

Да Ви попитам за тази прословута диалогичност и маниера на Стефан Константинов да се изпокара с всички. Не е ли опасно, не е ли равно на безкраен компромис и на заложничество в някакъв смисъл на големите интереси в здравеопазването, да си диалогичен. И всъщност от работата Ви в Здравната комисия толкова диалогичен и компромисен човек ли е Десислава Атанасова?

Д-р Ваньо Шарков, зам. - председател на здравната комисия в Народното събрание и депутат от СДС: По–скоро тя има способността и желанието да изслуша всички страни преди да се вземе решението в Комисията по здравеопазване. Аз мога да дам за пример последния проект за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения – в него имаше безумни неща, които беше предложил министър Константинов, като това в медицинските центрове да се оказва първична и специализирана болнична помощ. Тогава, след приемането на закона на първо четене в зала имаше работна група от представители на всички парламентарни групи и тази работна група се ръководеше от Десислава Атанасова като председател на Комисията по здравеопазване и с обща воля и чуваемост на партиите, които не участват в управлението се стигна до изчистване на текстовете, като всъщност останаха около 10% от предложените текстове. Това наистина показва желание да се вслушва един човек в добрите съвети, а  не да се държи просто като началник, дано това продължи, защото много хора се променят, когато се докопат до властта, както се казва.

Още нещо да попитам за новия председател на здравната комисия, в която и Вие работите, д-р Дариткова, как оценявате нейния потенциал да бъде начело на законодателната активност в сферата?

Д-р Ваньо Шарков, зам. - председател на здравната комисия в Народното събрание и депутат от СДС: Това, което може да се каже на първо четене е, че е много важен диалога с министъра на здравеопазването и аз смятам, че те двете имат диалог, дано политически и чисто по женски да не стигнат до конфликти по между си. 

Но въпреки, че от днес ще имаме нов министър на здравеопазването, защото гласуването ще мине. Голямата интрига е кой ще бъде шефа на НЗОК?

Д-р Ваньо Шарков, зам. - председател на здравната комисия в Народното събрание и депутат от СДС: Това определено е проблем. Проблем е и председателя на Надзорния съвет, защото той се избира с решение на Министерски съвет, т.е. днешното гласуване е едно от важните в сферата на здравеопазването, но тепърва имаме и решение на Министерски съвет за председател на Надзорния съвет и решение на парламента за управител на НЗОК. Това са все неща, които в начален етап ще изграждат екип, който да се справи с тежката криза в здравопазването. Криза, която беше започната от Тройната коалиция и бе продължена от днешното управление  на ГЕРБ.

Може би тепърва ще идва тежката артилерия?

Д-р Ваньо Шарков, зам. - председател на здравната комисия в Народното събрание и депутат от СДС: Дано да остане някой оцелял след действията на тежката артилерия.

Благодаря Ви за участието в утринната програма на Радио Пловдив. Зам. - председателят на Здравната комисия в парламента д-р Ваньо Шарков.


Tags: Ваньо Шарков

Още по темата

thumb 06.06.2012

Ваньо Шарков: Изборът на ек...

За по-висока събираемост на здравно-осигурителните вноски, е по-доб...

thumb 17.05.2012

Д-р Ваньо Шарков: Повече не...

Парламентарната група на "Синята коалиция" ще се запази, защото н...

thumb 09.05.2012

НС отхвърли предложение на ...

Народните представители отхвърлиха предложението на заместник-предс...

thumb 04.05.2012

Депутатът от СДС д-р Ваньо ...

Да се криминализира нападението над медицински лица, такава промяна...

thumb 17.04.2012

Д-р Ваньо Шарков: Дълговете...

В голяма степен увеличаването на задълженията на болниците в послед...

thumb 02.04.2012 - Велико Търново

От СДС ще настояват да не б...

Помощните училища и учебните заведения за деца със специални нужди ...

thumb 02.04.2012 - Велико Търново

Ваньо Шарков: Прокуратурата...

За изминалите десет години българската държава е похарчила за проек...

thumb 30.03.2012

Ваньо Шарков: Искаме Сметна...

В България трябва да има нова лекарствена политика, която да бъде...

thumb 28.03.2012

Д-р Ваньо Шарков: ГЕРБ упра...

Важно е да се изработят механизми за провеждане на нова лекарствена...

thumb 27.03.2012

Д-р Ваньо Шарков: Буди недо...

Фирма на Моника Янова е спечелила обществена поръчка за информацио...