Пресконференции

Мартин Димитров: Основен приоритет пред СДС ще бъде изграждането на Институт на Националната памет

24.03.2012

Insert thumbНямаме право и не трябва да забравяме зверствата на комунизма, защото в противен случай ще позволим да се повторят, заяви председателят на СДС Мартин Димитров на поклонението пред жертвите на комунизма при лагера “Слънчев бряг” в Ловеч, всяка година организирано от партията в града. От този режим пострада цяла България, вижте доходите, вижте морала, вижте състоянието на държавата. Комунизмът преследваше  интелигенцията, християнството, вярата, морала и това е резултатът – лагери, зверства и нечестна смърт без съд и присъда, каза още Димитров. Той представи пред събралите се внесените проектозакони, проекторешения и проектодекларации в 41-то Народно събрание, свързани с престъпленията на комунистическия режим.

На възпоминанието присъстваха и депутатите от СДС д-р Ваньо Шарков, д-р Цветан Костов, Лъчезар Тошев, зам.-председателя на партията Найден Зеленогорски, кметът на община Свищов Станислав Благов, Жаклин Толева – председател на БДФ, Георги Митев – областен председател на СДС Ловеч, общинският председател на СДС Ловеч Иван Арабаджиев, Драго Михалев – председател на Съюза на репресираните и членове и ръководства на СДС от Северозападния регион. Бяха положени венци и цветя и бе отслужена панихида от Негово Високо Преосвещенство ловченския владика Гавриил. С едноминутно мълчание бе отдадена почит на невинните жертви на комунизма. Синият лидер допълни, че е необходимо да се покаже нов път и морал в България и това трябва да стане без хора на Държавна сигурност. 20 години водим тази битка за промяната и истината е, че още не сме я спечелили. Трябва да продължим, за да я довършим до край, подчерта Димитров.

По-късно пред журналисти той заяви, че един от основните приоритети оттук нататък пред СДС ще бъде създаването на Инсититут на Националната памет, който да бъде издигнат в центъра на София. Той изрази надежда, че това ще е общо начинание и управляващите от ГЕРБ няма да бъдат запомнени само със създаването на Музей на социализма.

Синият лидер коментира и актуални политически теми, като отбеляза, че е силно смутен от факта, че ГЕРБ ще продава ГОРБУСО Мадан на бивши кадри на Мултигруп, същите хора, които дадоха хонорара на Доган. Това показва близки връзки и всъщност дърпа конците в партия ГЕРБ, допълни Димитров.

Той изрази безпокойство, че предстоят много тежки изпитания пред държавата ни. Синият лидер допълни, че през следващата година и половина страната трябва да финансира 5,5 милиарда лв. в посока външен и вътрешен дълг и бюджетен дефицити подчерта, че не вижда стратегия и план на правителството как ще се справи с това. По думите му дотам се е стигнало от липса на реформи, на план какво трябва да се прави и ясна  антикризисна стратегия.

В отговор на журналистически въпрос Мартин Димитров каза, че докато не спрат процесите на разделение в дясно няма да бъдат постигнати големи резултати.

Той допълни, че по време на мандата на ГЕРБ покупателната споособност на българите намаля, пенсиите са замразени, безработицата расте, а много малки и средни предприятия изчезнаха. В българското общество трябва да се даде отговор на ключовия въпрос – кой може да се справи с тази криза? След всяко управление на БСП идва криза, така че задачата пред СДС е да се направи така, че да се постигне най-висок възможен резултат, за да бъдем фактор в следващото управление и нашите идеи да се случат и да станат политика на държавата, каза в заключение Мартин Димитров.

 


Tags: Георги Митев, Ваньо Шарков, Димитър Иванов, Мартин Димитров

Още по темата

thumb 17.10.2013 - Ловеч

СДС Ловеч: В Общински съвет...

За две години работа този общински съвет под председателството на Т...

thumb 09.10.2012 - Велико Търново

Депутат от СДС иска държава...

Парламентарната група на сините ще поиска от Конституционния съд д...

thumb 22.06.2012 - Велико Търново

Станислав Благов: С Ваньо Ш...

"Тук съм, защото без СДС няма демокрация. Ваньо Шарков е гаранция з...

thumb 15.06.2012 - Велико Търново

Област Велико Търново номин...

Общинските организации на СДС във Великотърновска област издигат но...

thumb 04.06.2012

Съпредседателят на Синята к...

Мерките за излизане от икономическата криза и възможните общи дейст...

thumb 23.05.2012

Депутатите на СДС защитиха ...

Складовете на едро няма да бъдат закрити. По инициатива на депутати...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 17.05.2012

Д-р Ваньо Шарков: Повече не...

Парламентарната група на "Синята коалиция" ще се запази, защото н...

thumb 16.05.2012

Мартин Димитров: СДС не вле...

Пресконференция на подалия оставка председател на СДС Мартин Димитр...

thumb 15.05.2012

Националният съвет на СДС о...

Националният съвет на СДС реши да не участва в Синята коалиция с ДС...