Необходима е актуализация на държавния бюджет

27.03.2012

Insert thumb

Председателят на СДС Мартин Димитров обяви, че СДС иска  актуализация и ревизия в държавния бюджет за 2012 г. При влошената икономическа обстановка в региона и случващото се в Гърция, България ще влезе в списъка на рисковите държави. Този сценарий усилва и опасността страната да бъде принудена да подпише споразумение с Международния валутен фонд, се казва в позиция на партията, огласена след изнесено заседание на НИС на СДС в Пловдив.


Позицията на НИС на СДС

 

Необходима е актуализация на държавния бюджет

 

Българската икономика се засилва все повече към пропастта, а ускорител на този процес е липсата на мерки, които да повишат доходите на българите, да облекчат административната тежест за малките и средните предприятия. Растящата безработица и продължаващото нежелание на чуждестранните компании да инвестират в България са сериозни индикатори, които остават впечатлението, че пропастта вече съзерцава правителството на ГЕРБ.


Освен тези видими за цялото общество индикатори за безотговорната политика на правителството, се задават и други ускорители, които ни тласкат все повече към урвата и клатят общия вагон. Проблемът се крие в това, че ГЕРБ сами са си заложили капани.

 

Според приетия държавен бюджет за 2012 г. процентът на данъчните приходи към Брутния вътрешен продукт (БВП) към момента се запазва, както е заложен при гласуването на закона. Така се изпълняват прогнозите за неданъчните приходи и за приходите от европейски средства. В същото време приходите от европейските средства създават илюзия за стабилност. Според последни данни очакваните данъчни приходи с 814 млн. лв. по-ниски от заложените. Това повишава дефицита в държавния бюджет от 1.092 млрд. лв. на 1.906 млрд. лв. или 2.4% от БВП.

 

Освен това към момента приходите от национални източници към БВП се запазват, както е заложено в закона за държавния бюджет. Съгласно Бюджет 2012 г. планираният БВП е 81,629 млрд. В националната програма за реформи правителството намалява тази прогноза с повече от 3 млрд. лв., което е означава, че дефицитът ще скочи двойно и растежът ще бъде много по-нисък от очакваното.

 

Според СДС всичко това изправя държавата пред няколко сериозни опасности.

 

По-ниски приходи в бюджета до 940 млн. лв. спрямо заложените. Дефицитът ще достигне над 2 млрд. лв. или до опасни нива между 2.4% и 2.6% от БВП. Това ще наруши Закона за устройството на държавния бюджет, според който дефицитът по бюджета не може да надвишава 2% от БВП и ще доведе до неизпълнение на условията на фискалния борд.

 

Това ще наложи актуализация и ревизия в държавния бюджет за 2012 г. При влошената икономическа обстановка в региона и случващото се в Гърция, България ще влезе в списъка на рисковите държави. Този сценарий усилва и опасността страната да бъде принудена да подпише споразумение с Международния валутен фонд.

 

Ние от СДС призоваваме, управляващите от ГЕРБ да спрат да занимават българските граждани с вътрешните си проблеми, причинени от кадровия и политически потенциал, който явно е изчерпан. Нека сигналите, които изпращаме, се възприемат сериозно от правителството и финансовия министър Симеон Дянков, който трябва да предложи актуализация на държавния бюджет за 2012 г. 

Пресконференция след редовно заседание на НИС на СДС в Пловдив

Д-р Ваньо Шарков, депутат от СДС: Добър ден и от мен. Ще ви запозная с решение на Министерството на здравеопазването за избор на изпълнител на осъществяване на информационна кампания и изпълнение на проекта „Спри и се прегледай!”, осъществяван от МЗ в качеството му на конкретен бенефициент по договор, финансиран от Оперативна програма „ Развитие на човешките ресурси 2007-2013г.”. Няколко неща правят впечатление в това решение  - на първо място се обявява спечелил фирмата на г-жа Моника Йосифова, заради която има създадена анкетна комисия в Народното събрание в качеството й на подписала договора с лобиста Хохегер. Фирмата е класирана на първо място с обявена цена почти милион и седемстотин лв. за изпълнение на PR кампания на тази програма. Друго, което прави впечатление е, че договора е подписан в деня, в който министъра на здравеопазването Стефан Константинов бе освободен. Също така прави впечатление, че другите четири от фирмите, които са участвали в конкурса не отговарят на обявените условия и човек  се пита защо участват като знаят, че не отговарят на поставените условия. Една от фирмите си е представила ценовата оферта извън пакета с останалите документи, което също е нарушение на Закона за обществените поръчки. Буди недоумение защо прави нещо, което ще наруши този закон. В тази връзка нашето настояване е новият министър на здравеопазването на провери цялата процедура,  защото сумата съвсем не е малка, а по цялата програма има 19 милиона лв., а милион и седемстотин лв. е отделена за PR кампания. Необходима ли е тази сума? Честно ли е спечелен този конкурс?

Причината, поради която искаме тази проверка е дали има оказан натиск точно тази фирма за спечели, защото буди недоумение факта, че различни управляващи, говорещи за морал, работят на практика с едни и същи компании, тясно свързани с лидери на политически партии.

Въпрос: Има те ли  повече информация за проведения разговор между премиера Борисов и Владимир Путин?

Мартин Димитров, председател на СДС: Внесли сме искане за изслушване на премиера Бойко Борисов в Народното събрание и очакваме той да дойде тази седмица. Сигурно е, че то ще присъства на заседание на Икономическата комисия към парламента в сряда, на която съм председател, и в закрита част ще представи разговорите и техния напредък по отношение на газовата връзка с Турция. Засега няма негов ангажимент по отношение на проекта АЕЦ Белене, което е несериозно. Това не е негов личен въпрос, не е въпрос и на правителството, това е един от най-важните държавни въпроси в момента и е несериозно да вземе позиция пред Путин без да е обсъдена от българския парламент, без дебати и без решение на Народното събрание. Това е въпрос, който засяга България в следващите 50 години.

Въпрос: Правили ли сте сметка каква ще е цената от упправлението на ГЕРБ?

Мартин Димитров, председател на СДС: През следващите години трябва да се намерят 5 милиарда лв. Сега при новия дефицит, който днес представих пред вас стават 6 милиарда и половина лв. и задавам следния въпрос към правителството – Откъде ще ги вземете тези средства? Тази сума се натрупва така – 2 милиарда лв. дефицит, който се очертава тази година, 2 милиарда лв. плащания по външния дълг, около милиард и половина лв. плащания по вътрешния дълг и бюджетния дефицит за следващата година. Правителството малко лежерно се отнасят към темата и теглейки чертата виждам много голям риск пред икономиката и държавата.

Въпрос: Какво става с формата Синя коалиция, защото миналата седмица част от пловдивската организация се противопостави на това?

Мартин Димитров, председател на СДС: Започнахме процес на консултации. Днес ще имаме среща и с ръководството на СДС – Пловдив и в този процес на консултации трябва да бъде избран силен председател на СДС – Пловдив. За нас този града винаги е бил изключителен приоритет, не сме доволни от резултатите на изборите, а смятам, че гражданите на града няма да бъдат доволни от управлението на местно ниво. Имаме нужда от силен председател, който се надявам да бъде избран в най-скоро време. Колкото до позицията на даден местен клуб – ние сме демократична партия и в рамките на СДС има различни позиции. Днес излъчихме преговорен екип, който да започне консултации с другите десни партии за начина на явяване на следващите избори. Те ще приключат с решение на Националния съвет на партията. Екипът се състои от зам.-председателя на СДС Найден Зеленогорски, евродепутата Надежда Нейнски и Любомир Ковачев, зам.-председател от софийската организация.


Tags: Ваньо Шарков, Мартин Димитров, Светозар Шуманов

Още по темата

thumb 09.10.2012 - Велико Търново

Депутат от СДС иска държава...

Парламентарната група на сините ще поиска от Конституционния съд д...

thumb 23.07.2012 - Велико Търново

Ваньо Шарков: БСП, ДПС и ГЕ...

Според депутата вотът е изсмукан от оценките в доклада и за това де...

thumb 22.06.2012 - Велико Търново

Станислав Благов: С Ваньо Ш...

"Тук съм, защото без СДС няма демокрация. Ваньо Шарков е гаранция з...

thumb 15.06.2012 - Велико Търново

Област Велико Търново номин...

Общинските организации на СДС във Великотърновска област издигат но...

thumb 04.06.2012

Съпредседателят на Синята к...

Мерките за излизане от икономическата криза и възможните общи дейст...

thumb 23.05.2012

Депутатите на СДС защитиха ...

Складовете на едро няма да бъдат закрити. По инициатива на депутати...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 17.05.2012

Д-р Ваньо Шарков: Повече не...

Парламентарната група на "Синята коалиция" ще се запази, защото н...

thumb 16.05.2012

Мартин Димитров: СДС не вле...

Пресконференция на подалия оставка председател на СДС Мартин Димитр...

thumb 15.05.2012

Националният съвет на СДС о...

Националният съвет на СДС реши да не участва в Синята коалиция с ДС...