Мартин Димитров: АЕЦ „Белене” щеше да произвежда ужасно скъп ток, за който няма никакъв пазар

29.03.2012

Insert thumbСлед бурни дебати парламентът прие проекторешение за подкрепа на действията на правителството за прекратяване на изграждането на АЕЦ "Белене".

В решението се възлага на правителството да проучи условията за изграждането на парогазова централа на площадката в Белене. Беше прието предложението на председателя на СДС Мартин Димитров, газовата централа да функционира на пазарен принцип.

Изказване на председателя на СДС и съпредседател на Синята коалиция по време на дебатите за гласуване на проекторешение за подкрепа на действията на правителството за прекратяване на изграждането на АЕЦ "Белене".

МАРТИН ДИМИТРОВ (СК): Уважаема госпожо председател, уважаеми господин министър, дами и господа!

Ние, от Синята коалиция изчакахме да чуем мотивите на много интересната група защитници на проекта Белене, но за нас има няколко ключови въпроса.

Първо, 2005 г., уважаеми колеги от БСП, имате пълно мнозинство с ДПС и НДСВ. Защо тогава не се прави едно сравнение – икономическо сравнение, колко би струвал допълнителен блок в „Козлодуй”, и колко би струвал „Белене”? Очевидно е, че допълнителният блок в „Козлодуй” струва в пъти по-малко – два пъти по-малко. Защо няма честен анализ пред българското общество? Съответно и енергията от допълнителния блок на „Козлодуй” би била в пъти по-евтина, а се втурвате да правите проект, за който ние нямаме пари?! Аз се чудя: защо това не е направено?! Защо няма такъв анализ? Вие сега говорите за анализи, но къде е Вашият анализ?! Къде е Вашият анализ? Защо не се прави още тогава допълнителен блок на Козлодуй?

На следващо място, да изхарчиш 1 млрд. 400 млн. лв., да ги хвърлиш в бездната. Това в новата българска история е една от най-големите бели, които някой въобще е правил. Милиард и 400 милиона лева в бездната! С тези пари, направих сметката, можеше с 50% държавно участие да се санират 60 000 блока в България. Шестдесет хиляди средни блока можеха да бъдат санирани, а те ги хвърлиха тези пари в бездната по неясни причини.

 Шестдесет хиляди блока можеха да имат топлоизолация, дограма и тези семейства – това са хиляди семейства, можеха да плащат наполовина сметки за ток и парно, ако тези пари не бяха просто прахосани по вина основно на БСП.

Ключовият въпрос – да строим Белене. С какви пари, бе, хора?! Кой ще ги даде тези 10 млн. евро?! С какви пари?! Спомнете си много любопитен момент – президентът на БСП, Първанов, ги пита: „Добре,  защо е тази клауза за ескалацията?” Той пита. Той Ви пита защо я има тази клауза за ескалацията, която прави цената невъзможна. Тази клауза за ескалацията е възприета от Станишев и от неговото правителство – прави цената невъзможна. Сега искате Белене. Кой ще ги даде тези 10 млрд. евро?! Откъде ще ги вземем?! Това е повече от външния ни дълг в момента. Откъде ще ги вземем тези пари? Кой ще ги плати? Как ще стане?

 Станете и кажете от БСП – как ще стане? То е невъзможно да стане. Няма откъде да се вземат тези пари. Този проект е просто невъзможно скъп и цената от Белене щеше да бъде невъзможно скъпа. Това е истината!

Хората, които тази сутрин от трибуната откровено спекулираха, да не кажа лъжеха, че бил най-изгодният проект в България – има един критерий, по който може винаги да разбереш един проект дали е изгоден. Като е изгоден – има тълпа от инвеститори, не можеш да ги изгониш, налитат, наскачват, искат да инвестират. Тогава разбираш, че един проект е изгоден – тълпи от инвеститори има. Къде са инвеститорите за Белене? Имаше една германска фирма, която като видя разчетите, като видя сметките – избяга и повече не иска да се показва по тази тема. Къде са тези тълпи от инвеститори, хора?! Къде са?! Няма! Никой няма! Нито един желаещ няма, което показва, и това важи за всеки един проект, като видите, колеги, че няма нито един желаещ да инвестира, очевидно е, че е неизгоден, очевидно е, че е неефективен, очевидно е, че няма смисъл от тази работа. Това е най-хубавият пазарен тест – като се види, че няма нито един желаещ да си даде парите, да си рискува парите.

На следващо място – за газо-паровата централа. Тя трябва да бъде на пазарен принцип. Ако има частен инвеститор, никакви държавни гаранции, никакви държавни пари, никакво изкупуване на ток на фиксирани цени, за което виждам, че господин Добрев ме гледа утвърждаващо. При такъв подход, ако частен инвеститор поеме риска, никакъв проблем няма да се прави. Но тук никакви възможни компромиси не може и не трябва да има.

Какво да правим с реактора? Първо, трябва да се пробва да бъде продаден на добра цена. Ако се окаже, че това е невъзможно, тогава да се мисли за допълнителен блок в „Козлодуй”.

Имах среща с чешка делегация и ги питах: „Добре, защо искате да правите допълнителни блокове, а не да правите нова атомна електроцентрала?”. Те казаха: „Ние имаме анализи, които показват, че токът така става два пъти по-евтин. Разходите за охрана са по-малки, разходите за свързване с енергийната система ги няма. Има ги помощните сгради, има ги специалистите, заради което цената на тока е поне наполовина по-ниска.”

Хората, които в момента говорят, че „Белене” щял да произвежда по-евтин ток, извинявайте, спомнете си думите на министър Трайков, самите признания на руснаците. Това с евтиния ток от „Белене” е най-голямата лъжа. „Белене” щеше да произвежда ужасно скъп ток, за който няма никакъв пазар – това е истината. Първо, ужасно скъп ток, второ, никакъв пазар. Кой щеше да купува този ток? Станете и кажете кой щеше да купува този ужасно скъп ток. Няма кой да купува този ужасно скъп ток.

Следователно решението, което се предлага днес, на което и аз съм съвносител, колеги, то не е просто предложение на депутати от ГЕРБ, а е подкрепено и от депутати от Синята коалиция, това решение е единственото възможно решение!

Искам да Ви кажа следното нещо. Най-голямото ми безпокойство – казвам го искрено, като човек, който милее за България – беше, че „Белене” може да ни докара до ситуацията Гърция. Ако има такъв огромен проект и огромен заем, защото руснаците искаха да ни дадат заем в огромни размери с лихва между 10 и 12% по думите на премиера, нямам причина да не му вярвам, това можеше да ни докара до ситуацията в Гърция. Можеше да докара България до ситуация на фалит. Затова този проект може само да бъде спрян и всяко друго решение е грешно. Благодаря за вашето внимание.

 


Tags: АЕЦ БЕЛЕНЕ, Мартин Димитров

Още по темата

thumb 19.11.2012

СДС няма да съдейства за ор...

СДС няма да предлага членове за избирателните комисии и няма да съ...

thumb 19.10.2012

БСП и ГЕРБ разиграват цирк ...

Сините оповестиха пред журналисти в парламента, че разполагат с пис...

thumb 16.10.2012

Бюджет 2013 е рисков и разо...

СДС е категорично за запазване на плоския данък, заяви председателя...

thumb 12.10.2012

СДС отказва да участва в к...

Писмо от ПП СДС до Президента на Република България Росен Плевнелиев

thumb 11.10.2012 - Казанлък

Емил Кабаванов: Бюджет 2013...

Бюджет 2013 ще е като Бюджет 2012, но по-напудрен, с повече PR , бе...

thumb 09.10.2012

СДС призовава за бойкот на ...

СДС призовава всички българи да кажат НЕ на проекта „Белене”, като ...

thumb 11.09.2012

Позиция на СДС относно пров...

За СДС провеждането на референдум за АЕЦ „Белене” противоречи на за...

thumb 24.07.2012

Мартин Димитров: Има много ...

Изказване на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитро...

thumb 29.06.2012

Мартин Димитров: Увеличение...

Дотук се стигна, заради една грешна политика на Тройната коалиция.....

thumb 28.06.2012

Мартин Димитров: Най-големи...

За това става въпрос в този закон - едни хора близки до властта да ...