Проектозакони

Депутатите от СДС предложиха промени в Закона за енергетиката

06.04.2012

Депутатите от СДС направиха предложения между първо и второ четене в Закона за енергетиката, ограничаващи възможността електроразпределителните дружества да преустановяват или ограничат снабдяването с електрическа енергия, в случай че има забавяне на плащането. Те отбелязват, че текстовете в сегашния закон разрешават това, като не е необходимо да се изпраща предварително уведомление, а възстановяването на ел.захранването може да достигне и до 24 часа.

 

Сините предлагат временното преустановяване на електроенергията на потребителите да се осъществява само при следните условия: забавяне на заплащането с повече от 15 дни; прогнозата на времето за следващите 24 часа да е за температури над 5 градуса С и ако потребителят не е представил на енергийното дружество удостоверение за наличието на животоподдържащо медицинско оборудване, използващо електричество.

 

Вносителите подчертават, че подобно забавяне във възстановяването на електроподаването поставя под сериозен риск потенциалните потърпевши крайни потребители, особено уязвимите групи. Примерно в  Бургас е документиран случай, при който поради забавяне и неуведомяване за забавено плащане, се прекъсва ел.захранването на жена, използваща животоподдържащ електрически аспиратор. Друг сериозен проблем е отпадането на възможностите за отопление в жилища, които нямат друга техническа възможност, освен да се отопляват чрез електричество. Всичко това създава риск за живота и здравето на крайните потребители, допълват още от СДС.

Виж предложенията за изменения и допълнения на СДС в Закона за енергетиката в приложения файлTags: Закон за енергетиката, Парламентарна дейност

Още по темата

thumb 28.06.2012

Мартин Димитров: Най-големи...

За това става въпрос в този закон - едни хора близки до властта да ...

thumb 28.06.2012

Михаил Михайлов: Поправките...

Моето предложение е да се огледат нещата отвсякъде, да се направи е...

thumb 13.06.2012

Мартин Димитров: Законът за...

Синият депутат Михаил Михайлов също обясни, че законът не защитава ...

thumb 23.05.2012

Депутатите на СДС защитиха ...

Складовете на едро няма да бъдат закрити. По инициатива на депутати...

thumb 04.04.2012

Парламентът даде разрешение...

По инициатива на Синята коалиция, парламентът одобри на първо четен...

thumb 30.03.2012

Синята коалиция отново внас...

Основно предложение в законопроекта е антените на мобилните операто...

thumb 29.03.2012

Синята коалиция: Настояваме...

Народните представители на Синята коалиция внесоха проект за решени...