Надежда Нейнски: Европейската кауза на традиционната десница в България е да създава активни хора

09.04.2012

Insert thumb„Европейското предизвикателство пред традиционната десница в България сега е да създава активни хора - хора, които влизат във вълната, а не бягат от нея”.

 

Това каза Надежда Нейнски по време на дискусията „Европа: кризата и бъдещето”, в която участва заедно с другия евродепутат на Синята коалиция Светослав Малинов по покана на Дискусионен клуб „Младите сини”.

 

От България вече се искат мнения и решения по всички сложни въпроси в ЕС, предизвикани от кризата. „Вече няма как да се завием през глава с одеалото, да изчакаме да премине бурята и чак след това да подадем глава.

 

На нас хич не ни се иска да участваме в нищо! Ако може само да бъдем бенефициенти, но да не участваме в никакъв дебат, за да не носим отговорност. Обаче, откакто сме в ЕС, прожекторите ни осветиха и от нас непрекъснато се иска да вземаме решения и да участваме в дебати - например, дебатът за приeмане на Сърбия в ЕС, дебатът за приемане на Македония, които са ни географски близки теми. Да не говорим за проблемите с Близкия изток – там казваме „да се оправят другите!” Но няма начин! Ще бъдем принудени да имаме активно отношение към европейския дневен ред- не само към политиката, но и към живота си. И трябва да възпитаваме у младите поколения в България такова активно отношение!”, каза Надежда Нейнски.

 

Тя се обяви за убеден привърженик на тезата, че по-добър вариант за България от членството в ЕС няма. „Самата аз от години говоря по тези теми. И независимо, че съм убедена в усилието, което сме извършили, за да бъдем част от европейската общност, си давам сметка, че за много от хората всичко се превърна в шаблон. Постoянно се говори за някаква Европа и щом нещо не можем да си обясним, казваме, че Европа го иска. Така се разтоварваме от всякаква отговорност. В резултат на което Брюксел се превърна за мнозина в чудовище. А аз започнах да си мисля дали пък това не се внушава нарочно?! Защото натоварването на Европа и Брюксел с постоянни отговорности за непопулярните решения създава според мен всички онези крайни, екстремни движения и настроения”, отбеляза Нейнски.

 

Тя говори и по въпроса с големите и малките държави в ЕС. „Няма никакъв по-ясен атестат за равнопоставеност от факта, че решенията се вземат с консенсус. Т.е. гласът на България тежи толкова, колкото и гласът на България. Навярно сега ще ми опонирате, че големите държави в много по-голяма степен дърпат към себе си, създават условия да се приемат техните решения.

 

Да, това сигурно е така! Но то се извършва по демократичен начин чрез механизми, които ти дават право да участваш в дебата, да отстояваш решения и ако успееш да създадеш мнозинство по един или друт въпрос, да направиш промени. Такива промени може да са рядкост, но те доказват, че съществуват механизми, които в момента се усъвършенстват, чрез които ЕС да стане още по-работеща структура”, заяви Нейнски. Тя отбеляза, че онова, което според нея липсва най - много в българското общество, е именно умението да се води диалог и да се постигат консенсусни решения.

 

Надежда Нейнски коментира и темата с енергийната независимост на Европа в българския контекст. „В момента се обсъжда новото споразумение между ЕС и Русия в сферата на енергетиката. Двете страни дефинираха своите виждания, оценки и интереси. И аз чух една добронамерена, но изключителна категорична позиция на ЕС относно партньорството с Русия в сферата на енергетиката. Ще си  позволя да кажа - най-категоричната, която бях чувала до този момент. С което влизам в темата под чие влияние България отказа АЕЦ „Белене” - дали руско или американско. Истината е, че това са европейските интереси.

 

Защото те биха могли да се онагледят с една фраза на представител на ЕК: „Руските фирми са добре дошли в Европа, но те ще спазват европейски правила”. Темата за сигурността е тема номер едно за Европа. Елмър Брок, много известен европейски депутат от Германия, каза точно това - че няма икономическа целесъобразност, заради която да бъде направен компромис със сигурността. Така че сега на дневен ред е приемането на антимонополното законодателство.

 

Според него, производителите на газ и собствениците на газопреносните мрежи не могат да бъдат едни и същи. Газопреносната система не може да бъде притежание на трети страни и трябва да бъде осигурен равен достъп до тръбите на всички фирми, които искат да доставят газ. Аз мисля, че това са много аргументирани и солидни стъпки в посока на създването на енергийна независимост в Европа.

 

Проблемът до този момнт беше, че Европа се забави със законодателството в сферата на енергетиката. Което даде възможност на Русия да напусне общото споразумение и да сключва двустранни споразумения с държавите в ЕС. Истината е, че България няма шанс - или поне той е пренебрежимо малък - да си защити интересите сама. Затова за нашите гаранции могат да минат само през общото европейско енергийно и антимонополно законодателство и аз се радвам, че доживях да го видя”, каза Нейнски.

neynsky.eu


Tags: Надежда Нейнски

Още по темата

thumb 24.05.2012

Надежда Нейнски призова евр...

По време на обсъждането на предложението за регламент за макрофинан...

thumb 19.05.2012

Надежда Нейнски: Ще търся н...

Хората не се интересуват от цялата тази вакханалия, която тече в по...

thumb 24.04.2012

Десницата в Европа показа п...

Резултатите от първия тур на френските избори на практика показват ...

thumb 19.03.2012

Позиция на Надежда Нейнски ...

Препотвърждаването и развитието на проекта Синята коалиция е единст...

thumb 05.02.2012

Надежда Нейнски: Синята коа...

Изказване на Надежда Нейнски на форума "Регионите - национални и ев...

thumb 11.11.2011

Над 60 човека присъстваха н...

Симпатизанти на партията, които живеят в Белгия, се събраха заедно ...

thumb 01.10.2011 - Свищов

Надежда Нейнски: Станислав ...

„Смятам, че Станислав Благов може да бъде политически пример за доб...

thumb 10.10.2011 - Своге

Н. Нейнски за Христо Йовов:...

Надежда Нейнски на предизборна среща в с. Искрец в подкрепа на канд...

thumb 16.10.2011

Надежда Нейнски ще говори з...

Евродепутатът и бивш външен министър на България Надежда Нейнски ще...

thumb 15.10.2011 - Стара Загора

Надежда Нейнски пред ЕНП: Д...

Това каза евродепутатът от Синята коалиция на пресконференция в Ста...