thumb

Румен Христов: Ще търсим десни коалиции, за да не допуснем БСП да управляват в областните градове

Изграждането на АЕЦ "Белене" няма да се състои, прогнозира лидерът на СДС

thumb

Член на КС на СДС бе избран за зам. главен редактор на официалното издание на студентите от ЕНП

Висшият форум на студентската организация на Европейската народна партия прие и повече от 10 позиции, становища и пре...

thumb

СДС почете жертвите на тоталитарните режими

Румен Христов подчерта, че трябва да се отдава почит на всички жертви на тоталитарните режими, независимо дали са лев...

thumb

Ръкводството на СДС ще почете Деня на памет за жертвите на тоталитарните режими

На 23 август от 11 часа ще поднесат венец и цветя на Мемориала в градинката на НДК

Надежда Нейнски: Европейската кауза на традиционната десница в България е да създава активни хора

09.04.2012

Insert thumb„Европейското предизвикателство пред традиционната десница в България сега е да създава активни хора - хора, които влизат във вълната, а не бягат от нея”.

 

Това каза Надежда Нейнски по време на дискусията „Европа: кризата и бъдещето”, в която участва заедно с другия евродепутат на Синята коалиция Светослав Малинов по покана на Дискусионен клуб „Младите сини”.

 

От България вече се искат мнения и решения по всички сложни въпроси в ЕС, предизвикани от кризата. „Вече няма как да се завием през глава с одеалото, да изчакаме да премине бурята и чак след това да подадем глава.

 

На нас хич не ни се иска да участваме в нищо! Ако може само да бъдем бенефициенти, но да не участваме в никакъв дебат, за да не носим отговорност. Обаче, откакто сме в ЕС, прожекторите ни осветиха и от нас непрекъснато се иска да вземаме решения и да участваме в дебати - например, дебатът за приeмане на Сърбия в ЕС, дебатът за приемане на Македония, които са ни географски близки теми. Да не говорим за проблемите с Близкия изток – там казваме „да се оправят другите!” Но няма начин! Ще бъдем принудени да имаме активно отношение към европейския дневен ред- не само към политиката, но и към живота си. И трябва да възпитаваме у младите поколения в България такова активно отношение!”, каза Надежда Нейнски.

 

Тя се обяви за убеден привърженик на тезата, че по-добър вариант за България от членството в ЕС няма. „Самата аз от години говоря по тези теми. И независимо, че съм убедена в усилието, което сме извършили, за да бъдем част от европейската общност, си давам сметка, че за много от хората всичко се превърна в шаблон. Постoянно се говори за някаква Европа и щом нещо не можем да си обясним, казваме, че Европа го иска. Така се разтоварваме от всякаква отговорност. В резултат на което Брюксел се превърна за мнозина в чудовище. А аз започнах да си мисля дали пък това не се внушава нарочно?! Защото натоварването на Европа и Брюксел с постоянни отговорности за непопулярните решения създава според мен всички онези крайни, екстремни движения и настроения”, отбеляза Нейнски.

 

Тя говори и по въпроса с големите и малките държави в ЕС. „Няма никакъв по-ясен атестат за равнопоставеност от факта, че решенията се вземат с консенсус. Т.е. гласът на България тежи толкова, колкото и гласът на България. Навярно сега ще ми опонирате, че големите държави в много по-голяма степен дърпат към себе си, създават условия да се приемат техните решения.

 

Да, това сигурно е така! Но то се извършва по демократичен начин чрез механизми, които ти дават право да участваш в дебата, да отстояваш решения и ако успееш да създадеш мнозинство по един или друт въпрос, да направиш промени. Такива промени може да са рядкост, но те доказват, че съществуват механизми, които в момента се усъвършенстват, чрез които ЕС да стане още по-работеща структура”, заяви Нейнски. Тя отбеляза, че онова, което според нея липсва най - много в българското общество, е именно умението да се води диалог и да се постигат консенсусни решения.

 

Надежда Нейнски коментира и темата с енергийната независимост на Европа в българския контекст. „В момента се обсъжда новото споразумение между ЕС и Русия в сферата на енергетиката. Двете страни дефинираха своите виждания, оценки и интереси. И аз чух една добронамерена, но изключителна категорична позиция на ЕС относно партньорството с Русия в сферата на енергетиката. Ще си  позволя да кажа - най-категоричната, която бях чувала до този момент. С което влизам в темата под чие влияние България отказа АЕЦ „Белене” - дали руско или американско. Истината е, че това са европейските интереси.

 

Защото те биха могли да се онагледят с една фраза на представител на ЕК: „Руските фирми са добре дошли в Европа, но те ще спазват европейски правила”. Темата за сигурността е тема номер едно за Европа. Елмър Брок, много известен европейски депутат от Германия, каза точно това - че няма икономическа целесъобразност, заради която да бъде направен компромис със сигурността. Така че сега на дневен ред е приемането на антимонополното законодателство.

 

Според него, производителите на газ и собствениците на газопреносните мрежи не могат да бъдат едни и същи. Газопреносната система не може да бъде притежание на трети страни и трябва да бъде осигурен равен достъп до тръбите на всички фирми, които искат да доставят газ. Аз мисля, че това са много аргументирани и солидни стъпки в посока на създването на енергийна независимост в Европа.

 

Проблемът до този момнт беше, че Европа се забави със законодателството в сферата на енергетиката. Което даде възможност на Русия да напусне общото споразумение и да сключва двустранни споразумения с държавите в ЕС. Истината е, че България няма шанс - или поне той е пренебрежимо малък - да си защити интересите сама. Затова за нашите гаранции могат да минат само през общото европейско енергийно и антимонополно законодателство и аз се радвам, че доживях да го видя”, каза Нейнски.

neynsky.eu


Tags: Надежда Нейнски

Още по темата

thumb 24.05.2012

Надежда Нейнски призова евр...

По време на обсъждането на предложението за регламент за макрофинан...

thumb 19.05.2012

Надежда Нейнски: Ще търся н...

Хората не се интересуват от цялата тази вакханалия, която тече в по...

thumb 24.04.2012

Десницата в Европа показа п...

Резултатите от първия тур на френските избори на практика показват ...

thumb 19.03.2012

Позиция на Надежда Нейнски ...

Препотвърждаването и развитието на проекта Синята коалиция е единст...

thumb 05.02.2012

Надежда Нейнски: Синята коа...

Изказване на Надежда Нейнски на форума "Регионите - национални и ев...

thumb 11.11.2011

Над 60 човека присъстваха н...

Симпатизанти на партията, които живеят в Белгия, се събраха заедно ...

thumb 01.10.2011 - Свищов

Надежда Нейнски: Станислав ...

„Смятам, че Станислав Благов може да бъде политически пример за доб...

thumb 10.10.2011 - Своге

Н. Нейнски за Христо Йовов:...

Надежда Нейнски на предизборна среща в с. Искрец в подкрепа на канд...

thumb 16.10.2011

Надежда Нейнски ще говори з...

Евродепутатът и бивш външен министър на България Надежда Нейнски ще...

thumb 15.10.2011 - Стара Загора

Надежда Нейнски пред ЕНП: Д...

Това каза евродепутатът от Синята коалиция на пресконференция в Ста...