Регионална политика

Комитетът на регионите в ЕС се ангажира да следи внимателно натиска, който ГЕРБ оказват върху сини кметове

19.04.2012

Insert thumbПредседателят на Комитета на регионите /КР/ в ЕС Мерседес Бресо изрази категорична позиция, че кметовете от Синята коалиция в общините Свищов и Монтана – Станислав Благов и Златко Живков - са назначени за членове на Комитета на регионите с 5-годишен мандат с решение на Съвета на ЕС. Това, че междувременно в рамките на този период в България са проведени местни избори и тези хора са преизбрани на кметските си позиции, означава, че мандатът им не се прекъсва и не е необходимо те да бъдат назначавани отново за членове на КР от Съвета.

Това става ясно от отговора на председателя на КР на ЕС  Мерседес Бресо до СДС, и е ясно становище на европейска институция, а не на партиен орган.

Г-жа Бресо бе информирана за казуса от евродепутата на Синята коалиция Надежда Нейнски на специална среща, на която Нейнски предаде писмо до КР, подписано от ръководството, народните представители и евродепутатите от СДС.

Писмото алармира, че двамата сини кметове са подложени на безпрецедентен натиск от представители на управляващата партия в България - ГЕРБ. ГЕРБ като доминираща партия в Националното сдружение на общините на Република България се опита да ги принуди да подадат оставки от позициите си на делегати в Българската национална делегация /мандат 2011 - 2015/ в КР на ЕС. Те бяха избрани за четвърти пореден мандат с категоричния вот на повече от 60% от избирателите на местните избори през 2011г., като и двамата са членове на СДС /ЕНП/ от момента на учредяване на партията.

Неправомерните действия на ГЕРБ спрямо кметовете на Синята коалиция пораждат няколко въпроса:

1. Защо ГЕРБ не спазват утвърдените демократични правила и норми както в България, така и в ЕС? 

2. Защо ГЕРБ подлагат на натиск представители на сестринската Синя коалиция, демократично избрани от хората в своите региони с внушително мнозинство, сами да си подадат оставките от КР, знаейки, че според европейското законодателство нямат механизми да ги отстранят от постовете им? 

3. Защо ГЕРБ се опитват да манипулират ръководството на ЕНП, че Благов и Живков не са представители на Синята коалиция, след като преди и по време на изборите направиха всичко по силите си, за да ги елиминират по нечестен начин от състезанието чрез отказ на регистрациите им и манипулиране на изборните им резултати?

 Ръководството, депутатите и евродепутатите на СДС считат, че поведението на ГЕРБ спрямо авторитетни и доказали се сини кметове е скандално и руши имиджа на България в ЕС!

 Виж писмото на Председателят на Комитета на регионите /КР/ в ЕС Мерседес Бресо от прикачения фаил.


Tags: Станислав Благов, Златко Живков, Комитет на регионите

Още по темата

thumb 22.06.2012 - Велико Търново

Станислав Благов: С Ваньо Ш...

"Тук съм, защото без СДС няма демокрация. Ваньо Шарков е гаранция з...

thumb 09.04.2012 - Свищов

Станислав Благов: Население...

В Свищов населението е изключително чувствително по отношение на вт...

thumb 06.11.2011 - Свищов

Протестно шествие за дупкит...

Сред тях бе и избраният за четвърти мандат кмет Станислав Благов (С...

thumb 31.10.2011 - Свищов

Станислав Благов кмет на об...

Приемам победата като изключителна отговорност към онова, което тря...

thumb 25.10.2011 - Свищов

Станислав Благов: Разчитам ...

Няма да влизам в договорки с нито една политическа централа. Това к...

thumb 25.10.2011 - Монтана

Златко Живков: Искам да бла...

Монтана трябва да бъде отново чиста и спретната, такава, каквато не...

thumb 01.10.2011 - Свищов

Надежда Нейнски: Станислав ...

„Смятам, че Станислав Благов може да бъде политически пример за доб...