thumb

Честито на Мария Габриел!

Избрана с най-много гласове за зам.-председател на ЕНП

thumb

18 ноември - първият демократичен митинг след 45 години комунизъм!

Площадът пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ се превръща в един от символите на промените

thumb

СДС не приема за справедлива идеята да не се заплаща първия ден от болничните на работещите

Според нас, това е на първо място унизително към огромния брой българи, които не получават фалшиви болнични

Борислав Бориславов: По-честна и добра формула е СДС да се яви самостоятелно на парламентарните избори през 2013 г.

26.04.2012

Източник: в. 24 часа

С председателя на СДС-София Борислав Бориславов разговаря КАЛИНА ВЛАЙКОВА:

-Г-н Бориславов, бяхте ли на Националния съвет на СДС във Велико Търново през уикенда?

- Не. Събота беше работен ден и се налагаше да бъда в София.

- Вероятно колегите са ви разказали. Вярно ли е, че основна тема извън официалните е било да бъде или да не бъде Синята коалиция?

- Това е основна тема поне на последните няколко национални съвета. Този беше предназначен именно за дискусии преди 15 май, когато трябва да имаме решение за запазване на Синята коалиция или самостоятелно участие на СДС в изборите през 2013 г.

- Дотогава има половин месец, какво ново имате да си кажете сега?

- Вероятно се прави за опипване на настроенията с цел да се вземат мерки за области, в които нагласата е по-скоро за самостоятелно явяване. Позицията на СДС-София, е точно такава, тя е ясна отдавна, затова моето присъствие не би променило нищо.

- Мерки?

- Различни форми на убеждаване за подкрепа на заявеното от ръководството решение - за запазване на Синята коалиция в сегашния формат.

- Какво е съотношението на силите в Националния съвет преди 15 май по ваши впечатления?

- 50 на 50. За разлика от 2009 г. сега още няколко големи области са разочаровани от сегашното състояние на нещата и смятат, че е по-добре СДС да се яви самостоятелно. И под неговата егида да бъдат издигнати бивши членове на партията, добри експерти, граждански авторитети. Според мен това е по-честната и добрата формула.

- Какво очаквате да произтече от това самостоятелно явяване?

- Председателят и партията да си върнат самочувствието. Коалицията бе, а и сега е плод главно на страхове, че СДС сам няма да влезе в парламента.

- Не са ли основателни?

- Може би днес са. В резултат на това, което представляваше Синята коалиция през последните 3 г. Но съм 100% сигурен, че през 2009 г. щяхме да влезем сами в парламента. От това щеше да спечели цялата десница. Тъй като още тогава стана ясно, че ДСБ е несполучлив и пагубен за бъдещето на десницата в България проект.

- Защо смятате така, след обединението за Синята коалиция гласуваха 300 000 гласоподаватели.

- Факт. Но според мен СДС беше в състояние да събере тези гласове самостоятелно.

- Какъв сигнал смятате, че ще дадете с едно предизборно разцепление?

- Какъв сигнал е например разцеплението, което тече сега в ДСБ? И как то допринася за по-добро представяне на Синята коалиция заедно?

- Как си обяснявате вълната от напуснали изявени млади лица и шефове на столични структури от ДСБ?

- Разочарование и обида. Това те споделят. Ние в общинския съвет сме заедно и с Прошко Прошков, и с Христо Ангеличин. Знам с каква енергия и какъв хъс работиха за кметската кампания на Прошков в София. Както и за изграждането на ДСБ през 2004 г. Очевидно това, което са получили през последните 8 г., не им е донесло удовлетворение. Не толкова като лични амбиции, колкото като реализация на политическата сила, за която са работили.

- СДС-София, е последователен в бунта срещу съюза с Костов. На какво почива тази съпротива?

- Не става въпрос за бунт. А за съвсем прагматично отношение към ситуацията. На местните и президентските избори Синята коалиция претърпя съкрушително поражение точно в синия бастион, както е известен центърът на София.

- Костов ли е виновен за това, или софийските организации на двете партии?

- Безспорно лидерите имат най-голяма вина за резултата. Помним серия от странни ходове и изказвания. Нямаше проблем още през юни да се нареди листата и да впрегнем усилия в една силна кампания. Вместо това 2 месеца се извиваха ръце, поставяха се условия, в крайна сметка се стигна до излизането на ДСБ от Синята коалиция за президентския вот. Вината за това беше изцяло хвърлена на СДС, а аз не съм съгласен с това.
Много избиратели отказаха да ни подкрепят и заради участието ни във вотове на недоверие срещу кабинета заедно с БСП. За центъра на София това имаше огромно значение, затова резултатът беше шамар за нас Не е било в райони като "Средец", "Триадица", "Оборище" СДС и ДСБ заедно да не спечелят нито една секция. За това не е виновен Прошков, нито Ангеличин.

- Тогава Мартин Димитров призна, че "този мач го проспахме".

- Вижте, за мен Синята коалиция в момента е изключително лицемерно творение. Чухме от Ангеличин и Прошков за негативното отношение на Иван Костов към Мартин Димитров. Аз знам истинското отношение на ръководителите в СДС към ДСБ. Не мисля, че такова лицемерно прегръщане е в интерес на десния избирател.
Вече даже не е ясна и целта на Синята коалиция. Така и не разбрах какво е тя през този мандат. Партнираме ли с т. нар. сестринска партия в ЕНП - ГЕРБ? Или сме опозиция заедно с БСП? Преди изборите през 2009 г. са обяснявали как ще управляваме заедно с ГЕРБ и сме ключ към бъдещото управление. Оказа се, че никакъв ключ не сме. Сега каква ни е целта? В какво ще убеждаваме избирателите?

- От "Раковски" пък обвиняват вас - столичните сини, че добре си живеете с ГЕРБ в общинския съвет и затова се противите на опозиционната линия и си водите своя политика.

- Какво значи да си живеем добре? Да, водим си самостоятелна политика. За разлика от националното ръководство водим някаква политика, доколкото това е възможно с трима съветници. Бойко Борисов като кмет през 2005 г. разчиташе на подкрепата на СДС в общинския съвет. Работили сме в партньорство с ГЕРБ почти през целия им мандат, а през 2009 г. подкрепихме Йорданка Фандъкова. Имахме зам.-кметове. С тези хора ние нямаме никакви принципни разминавания за важните неща в града. Защо да не подкрепя например кандидатурата на София за европейска столица на културата, като съм работил доста за това? Не виждам логика да се правя на опозиционер и
циркаджия. По-добре да опитам да реализирам някаква политика.

- Именно с това виждане Синята коалиция в началото подкрепяше ГЕРБ. Защо сега ги критикувате като непоследователни?

- А после им стана по-яростен критик от БСП. Не знам дали защото някой е останал недоволен, че не е успял да се спазари за министър. Имаше такива желаещи. Но виждаме, че ДСБ са представени във властта - чрез зам.-министри, посланици. Очевидно и там тече някакво двойствено поведение.

- Ако все пак Синята коалиция се запази, какво ще правите вие?

- Единственият шанс за оцеляване тогава е двамата лидери - Мартин Димитров и Иван Костов, след изборите (на които логично ще водят листи) да се оттеглят и да отстъпят място на нов лидер. И да се върви към някакъв вид раждане на нова формация чрез обединение на двете партии. Двамата трябва да си дадат сметка, че не привличат гласове и не водят до победи. Най-много Синята коалиция да влезе в парламента. Но това само по себе си не е кой знае какъв успех и няма особено бъдеще. Убедихме се в това през последните 4 г. Тенденцията ни е все надолу.

- А СДС-София, и вие лично?

- Аз съм заявил, че няма да се кандидатирам повече за председател. Достатъчно дълго бях. Въпросът е качествените хора в партиите да се запазят, а не да се изхвърлят с лека ръка. Има немалко хора в СДС-София, които могат успешно да водят не само столичната структура, а и цялата партия.

- Но оставате син член?

- Естествено. Аз не съм влязъл в СДС, за да бъда председател на софийската организация.

- Да не ви видим при Кунева и вас?

- Не, господи! За мен Кунева е откровено ляв политик. Абсурдно е дори да помисля подобно нещо. Целта ми не е да вляза в парламента и да присъствам там. Имал съм тази възможност.

ВИЗИТКА

Роден на 7 февруари 1968 г. в София

Завършил е история в СУ "Св. Климент Охридски". Доктор по археология

Хоноруван преподавател в археологическите катедри на СУ и на Нов български университет

От 2005 г. е председател на СДС-София

Общински съветник в София от 2007 г. досега

Владее английски, френски и руски език


Още по темата

thumb 21.11.2019

Честито на Мария Габриел!

Избрана с най-много гласове за зам.-председател на ЕНП

thumb 18.11.2019

18 ноември - първият демокр...

Площадът пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ се превръща в ...

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 15.11.2019

СДС не приема за справедли...

Според нас, това е на първо място унизително към огромния брой бълг...

thumb 14.11.2019

Решение на НИС на СДС

НИС на СДС свиква Национален съвет на 23.11.2019 г., събота, в гр....

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...

thumb 14.11.2019

СДС към БЛС: Не бъркайте в ...

Вероятно за БЛС левчето е нищожна сума, но за родителите, особено с...

thumb 12.11.2019

Румен Христов: Отново предл...

СДС иска втората година от майчинството да бъде в размер на 90% от ...

thumb 12.11.2019

Антон Койчев: Не може да си...

Изказване на зам.-председателя на групата на ГЕРБ и СДС на тържеств...

thumb 10.11.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

11 ноември, 8 часа