thumb

18 ноември - първият демократичен митинг след 45 години комунизъм!

Площадът пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ се превръща в един от символите на промените

thumb

СДС не приема за справедлива идеята да не се заплаща първия ден от болничните на работещите

Според нас, това е на първо място унизително към огромния брой българи, които не получават фалшиви болнични

thumb

Решение на НИС на СДС

НИС на СДС свиква Национален съвет на 23.11.2019 г., събота, в гр. Монтана

Синя декларация за пенсиите на бившите ченгета

27.04.2012

Insert thumbСинята структура на ОБС на СДС – Свиленград подкрепя гражданските организации за намаляване на пенсиите на бившите ДС служители и на комунистическата номенклатура.

След като комунистическите функционери у нас се отказаха да изграждат комунизъм, с това те сами потвърдиха, че получаваните от тях 45 години високи заплати, давани им от завладяната от тях чрез терор българска държава като щатни партийни, комсомолски, „профсъюзни” и ОФ секретари и председатели, са били безсмислени. Много от тях прегърнаха капитализма, срещу който преди това се бореха.

Тяхната тайна полиция ДС заедно с РУМНО, вътрешните войски и РО на граничните войски преследваше опозиционерите, които днес са признати за репресирани и получават обезщетения от държавата. Това показва, че и дейността на ДС е била безсмислена. Тогава за какво щатните и офицери взимаха тлъсти заплати, осигуряващи им сега тлъсти пенсии?

През периода 1944 – 1991 г. щатните служители, преминали, през Държавна сигурност, са над 25 000 души. През 1949 г. те са 3614 човека, през 1956 г. – 7000, през 1973г. – 7500, през 1989 г. – 8000. От тези 25000 души над 10000 в момента са пенсионери с високи пенсии. Бившите генерали от ДС взимат пенсии по 700лв, бившите полковници – по 550 – 600 лв., пенсиониралите се с чин капитан или майор – по 450 – 500 лв. Средната пенсия на ДС – пенсионерите е около 450 лв, което е с 200 лв, повече от средната пенсия за страната, която сега е 245 лв.Ако пенсиите на ДС се намаляват до нивото на средната пенсия при 10000 ДС-пенсионери, това прави 2 млн. лева на месец или 24 млн. лева на година.

Чрез добавяне към тази сума на още толкова от намаляване на пенсиите на бившите щатни функционери на БКП, ОФ, ДКМС, БПС, БЗНС, САБФК може да се постигне фонд от 48 млн. лева (4 млн. лева на месец), което ще даде възможност за увеличаване със 75 лв. месечно на пенсиите на 53 000 души, получаващи минимални пенсии (136 лева). Получаващите минимални пенсии у нас са предимно бивши работници – онези, в чието име комунистите заграбиха властта и много бързо след това забравиха, защото за тях всички бяха равни, но някои (те самите) бяха по-равни от другите.

Все още не е късно за справедливост. Приемането на такава мярка наскоро в Полша беше одобрена от Сейма и Конституционния съд и бе посрещнато с голямо удовлетворение от обществото. В условията на криза дебатът по предстоящата пенсионна реформа не може да подмине въпроса за справедливото намаляване на пенсиите на ДС и комунистическите функционери в подкрепа на хората с минимални пенсии.

Източник: 7плюс7


Tags: ДС