Пресконференции

Найден Зеленогорски: Стремим се към силна и обединена десница

08.05.2012

Insert thumbПресконференция след редовно заседание на НИС на СДС

Найден Зеленогорски, зам.-председател на СДС: Добър ден на всички. Аз ще говоря по темата за коалиционните споразумения, защото съм част от преговорния екип, който беше излъчен от Националния съвет на СДС. Ние сме приключили своята работа и сме внесли проект за споразумение в Националния изпълнителен съвет, който се обсъжда и в момента. Този проект за споразумение ще бъде внесен и на заседанието на Националния съвет, което ще се проведе на 15 май и на което ще се вземе решение как СДС ще се яви на изборите.

Преговаряли сме в рамките на Синята коалиция с ДСБ, имахме няколко срещи, с РДП, с БСДП, с Обединените земеделци и извън тях единствено с Български демократичен форум. Има проект на споразумение, който е одобрен от двата преговорни екипа. Възможно е да има редакционни корекции сега от НИС или евентуално от Националния съвет, които редакционни корекции отново да обсъдим от нашите основни партньори от Демократи за силна България. Мога да кажа, че в споразумението има специална глава за разширяването на коалицията и в нея става ясно, че то става с взаимното съгласие на двата основни партньора – СДС и ДСБ. Мисля, че да се говори за проект за споразумение преди той окончателно да е гласуван от НИС и евентуално от Националния съвет на СДС е безпредметно, защото сме разглеждали няколко проекта. Мога да кажа, че тези преговори преминаха в дух на добро сътрудничество, разбиране и желание десницата в България и Синята коалиция, като такава да продължи да съществува евентуално и след подкрепата на ръководството на СДС. Не сме имали непреодолими проблеми, които да ни разделят. Търсили сме това, което ни обединява, а не това, което ни разделя. Ако евентуално Националния съвет одобри Синята коалиция и каже - работим във вариант Синята коалиция и търсим разширяване на тази коалиция има идеи за потенциални политически сили, с които преговаряме, но не бих искал да ги споменавам сега. Има сериозен интерес за евентуално сътрудничество с нас и той е от автентични десни партии.

Въпрос: Г-н Димитров, Петър Стоянов заяви в ефира на Нова телевизия, че не би гласувал повече, ако се стигне до съюз между СДС и ДСБ. И че ви е симпатизирал страшно и сте страхотен икономист почти колкото Иван Костов, но не толкова добър политик. Или нещо такова.

Мартин Димитров, председател на СДС: Аз съм отраснал в центъра на София, близо до тази сграда. Огромна част от интелигенцията е наш електорат и хората ми казват следното нещо – ако не бъдете заедно с ДСБ ни се чувстваме като деца на разведени родители и няма да гласуваме за вас. Нито за едните, нито за другите. Затова трябва да я има Синята коалиция, но решението, както каза и г-н Зеленогорски, ще бъде на Националния съвет на СДС, защото сме демократична партия с правила. Това е органът, който взима решенията. Моята препоръка ще бъде тази, надявам се хората да я уважат. Колкото до г-н Петър Стоянов, човек никога не трябва да позволява личните емоции да ръководят неговите политически действия. Аз мисля, че след като г-н Петър Стоянов види какво следва оттук нататък в развитието на България ще преосмисли своето решение и ще бъде един от първите гласуващи за Синята коалиция, живот и здраве.

Въпрос: Вчера Радан Кънев каза, че Синята коалиция се превръща в траен политически субект, а вие току що казахте, че ще търсите разширение на коалицията сред автентичните десни партии. Това означавали, че на по-късен етап и ГЕРБ може да се окаже ваш хипотетичен съюзник?

Найден Зеленогорски, зам.-председател на СДС: Това, което е казал г-н Радан Кънев е нещо, което заедно изповядваме в преговорните групи. Защо изобщо ще преговарям и ще мислим да създаваме нещо и да го продължаваме, ако това не е траен политически съюз. Социологически проучвания, с които съм запознат от последните месеци показват, че сред сините избиратели три към едно е подкрепата за коалиция спрямо самостоятелно явяване. В този смисъл ние трябва много внимателно да разчитаме това, което искат да ни кажат хората. Естествено, г-н Димитров го каза, ние сме демократични партия и има различни мнения и тези и е съвсем логично и нормално, но когато Националния съвет вземе своето решение всички ние ще го изпълним. Факт е, че в ЕНП ние заедно членуваме и с ГЕРБ и с ДСБ, логично и нормално е да се разсъждава и в такъв план при определени обстоятелства да се търси възможност за сътрудничество. На този етап, това, което знам е, че ГЕРБ са декларирали, че ще се явяват самостоятелно на избори, което според мен отговаря на въпроса ви. Ние преговаряме в рамките на партньори, които желаят на този етап сътрудничество с нас. А за евентуално сътрудничество след изборите, не ми се иска да поставяме колата пред коня, нека да минат парламентарните избори, да стане ясно кои са политическите субекти, които влизат в българския парламент и тогава вече да се разговаря за сътрудничество с една или друга политическа сила, било то в мнозинство, било то в опозиция. Ние не искаме още сега да предпоставяме всичко това. За нас е важно, ако я има Синята коалиция, да помислим дали остава в този вариант, разширяваме ли я, правим ли я по-силна, как я правим по-силна и най-важното за нас е десните избиратели да имат своето представителство в българския парламент. Тези триста хиляди избиратели, които ние се надяваме да разширим, просто очакват от нас – политическите сили да ги представляваме ефективно в българския парламент. Това е мандата, който те дават на Синята коалиция и на другите десни партии.

Въпрос: Г-н Димитров, как ще обясните на седесарите, че се водят преговори преди окончателно взето решение от ръководството на СДС и от Националния съвет за това дали да продължите във формат Синя коалиция и може ли да изиграе това лоша шега, че ДСБ прибързаха с това да обявят, че се върви към нейното продължаване?

Мартин Димитров, председател на СДС: Въпросните преговорни екипи са с мандат от Националния съвет на СДС и евентуално от националното ръководство на ДСБ, така че всичко е по правилата. Няма никаква изненада извън това, че вчера от ДСБ казаха, че има подготвен вариант на споразумение.  Нещо, което не трябваше да се говори преди да бъде одобрено от двете партии, но не виждам никаква пречка оттук нататък. Искам да кажа следното нещо – защо е важно СДС и защо е важна Синята коалиция? Най-добрият и най-близкият партньор за нас, за да могат да се предприемат мерки за изваждане на България от кризата и да се търси решение на този въпрос е ДСБ. Икономическата криза започва да става постоянна, тя доведе до близо половин милион безработни, но с тези темпове ще доведе до това България да се превърне в Гърция – в бедстващо място. От принципна гледна точка първата партия или най-подходящия партньор за решаване на основния проблем в момента в България, а именно излизане от кризата и спасение на българската икономика е ДСБ. След това може да се говори изобщо за други партии.

Въпрос: Бихте ли обяснили защо се взе решение заседанието на Националния съвет на СДС да се проведе в Пловдив?

Мартин Димитров, председател на СДС: Първо центъра на България е удобен за колегите от цялата страна. Второ, има сентимент, че 2005г. една от коалициите беше направена там, а и смятаме, че с обиколки и срещи из страната подобряваме нашия капацитет за работа. Достатъчно събития имаме в София.

Въпрос: Ако се стине до коалиция как ще туширате настроенията на хората, които са за самостоятелно явяване на СДС? Възможни са подривни действия.

Мартин Димитров, председател на СДС: Подривни действия ще има каквото и да се направи. Те са ясни, има фактори в държавата, които особено много ги притеснява Синята коалиция. Аз не крия, че има и хора в ГЕРБ, които особено много ги притеснява Синята коалиция и то по един основен въпрос – като види обществото, че ГЕРБ не може да се справи с основните въпроси като излизане от кризата, доходите, като компетентността, това, което ги притеснява е, че е съвсем разумно и нормално част от десните хора отново ще посегнат към синята бюлетина. Винаги в продължаваща криза хората се сещат кой на-добре се е справил в такива ситуации. Затова ние сме наясно, че ще има подрина дейност. Има хора и партии, които не искат да ни видят в следващия парламент и ще направят всичко възможно срещу нас. В това няма нищо ново. Спомнете си миналия път – водихме 13 дела, за да се явим на изборите, не очакваме нещо по–различно и този път.

Въпрос: г-н Димитров в бъдещата Синя коалиция има ли място за Мария Капон и Касим Дал?

Мартин Димитров, председател на СДС: Ние не разсъждаваме така – персонално, тъй като има други имена, за които може да ме питате. Сега въпросът е СДС – ДСБ и другите партии от Синята коалиция – земеделците, радикалдемократите, БСДП. Първо  преговаряш с тези, с които си заедно и след това мислиш за разширяване.

Въпрос: Ако ОДС – 2 отново решат да ви се лепнат, това е взривоопасна смес?

Мартин Димитров, председател на СДС: ОДС няма да участват в преговорите и не участват до момента, защото, ако Софиянски се беше оттеглил в полза на Прошко Прошков щяха да имат аргументи, но в момента нямат аргументи за разговори с нас, тъй като по този основен въпрос, когато имахме шанс да се бием и да изберем кмет в София, което щеше да преобърне ситуацията в държавата, те не се представиха на необходимото политическо ниво. Така че, с тях не водим разговори и не смятаме да водим разговори.

Въпрос: Г-н Димитров, по време на сериозна криза да се местят агенции е под въпрос доколко е полезно за държавата, Някой спомена, че преместването на Агенция „Митници” в Русе би струвало няколко хиляди лева, което не е толкова проблематично. Това настояваме буди ли у вас допълнителни въпроси, защото сами казахте, че хазната, така или иначе е почти празна, може ли да се очаква, че така или иначе ще се замитат под килима различни липси, документи да изчезват при преместването на тази агенция?

Мартин Димитров, председател на СДС: Обяснението е много просто. Към края на мандата на ГЕРБ от нас ще бъде задаван основния въпрос: какви реформи направихте, как подобрихте ситуацията към по-добро за тези три години? Единственият възможен отговор ще бъде – строихме магистрали, част, от които се нагънаха и не стават за коли, а друга част евентуално ще стават за транспортни средства. Това се прави сега, за да се имитира реформа. Ще кажат – как да не сме направили реформи, тези ги преместихме от тук там, онези от там тука ги доведохме. Това е целта – елементарно, повърхностно, нечестно, заблуждаващо, имитация на дейности. Камъните се местят от едното място на другото, после се местят обратно, а после, ако трябва пак се носят. Извън това има и друг проблем – ако данъчните и митниците в условията на тежка криза, на която видимата страна е по-малката част на айсберга – под водата кризата е още по-голяма от тази, която се вижда над водата. Ако в такава ситуация се премести агенция „Митници” и данъчните от един в друг град, няма значение кой е той, те шест месеца няма да работят добре. Т.е. шест месеца има опасност събирането на приходите и обслужването на гражданите да не е на ниво и да е проблематично. И към съществуващия очакван дефицит да дойде нов, нови проблеми към съществуващите, нов хаос към съществуващия хаос. Да очакваме и загуба на документи. Спомените от миналото показват, че при подобни операции се губят най-важните документи. Често освободените сгради са обект на бърза и не много изгодна сделка. Това е идея, от която правителството трябва бързо да се откаже и да признае, че подобни бързи и необмислени решения не трябва да се предприемат.

Въпрос: Г-н Димитров, навсякъде в Европа тенденциите показват, че управляващите губят изборите. Вие готови ли сте да изведете страната от криза?

Мартин Димитров, председател на СДС: Ако има партия в България, която да е успяла в това начинание – това е СДС. Хубаво е хората да си го припомнят и нашата задача е да им го припомняме. Кажете ми друга партия да е имала успехи? И за да сме честни част от хората, които имат успех в това начинание са колегите от ДСБ. Затова е честно да се явим и заедно, имайки претенции да извадим България от тази тежка икономическа криза. Благодаря за вниманието!

 


Tags: Синя коалиция, Найден Зеленогорски, Мартин Димитров

Още по темата

thumb 23.05.2012

Депутатите на СДС защитиха ...

Складовете на едро няма да бъдат закрити. По инициатива на депутати...

thumb 16.05.2012

Мартин Димитров: СДС не вле...

Пресконференция на подалия оставка председател на СДС Мартин Димитр...

thumb 15.05.2012

Националният съвет на СДС о...

Националният съвет на СДС реши да не участва в Синята коалиция с ДС...

thumb 10.05.2012 - Кюстендил

Лидерът на СДС призова Симе...

Председателят на СДС изрази надежда финансовия министър да е бил по...

thumb 10.05.2012

Мартин Димитров: Популизмът...

Това, което трябва да се направи оттук нататък е здрава коалиция м...

thumb 08.05.2012

България няма нужда от горс...

СДС ще гласува против поправките в Закона за горите, заяви на прес...

thumb 30.04.2012

Преизбраха Найден Зеленогор...

Зам.-председателят на СДС Найден Зеленогорски бе преизбран за предс...

thumb 22.04.2012

СДС настоява България да на...

СДС ще предложи НС да приеме две решения за налагане на вето от Бъл...

thumb 22.04.2012

Да се потърси отговорност з...

Oт СДС призоваваме до края на май прокуратурата и разследващите орг...

thumb 19.04.2012

СДС настоява министър Дянко...

Финансовият министър Симеон Дянков да бъде изслушан пред Народното ...