Парламентарен контрол

Протестна нота до руския посланик в България е изпратило външно министерство след писмен въпрос на депутата от СДС Лъчезар Тошев след предизвикан конфликт от страна на на руския игумен Филип Василцев

11.05.2012

Insert full sizeПротестна нота до руския посланик в България е изпратило външно министерство заради поведението на руския игумен Филип Василев. Дипломатическите действия са предприети след писмен въпрос на депутата от СДС Лъчезар Тошев до министър Николай Младенов след предизвикан конфликт от страна на игумен Филип Василцев, който отказал да допусне енориаши в руската църква "Св. Николай Чудотворец" в София. Това се случило по време на посещението на руския патриарх Кирил в столицата.

 

Ето и съдържанието на отговора на министър Младенов до Лъчезар Тошев:

 

"Във връзка с появилите с в публичното пространство факти за груби нарушения на българското законодателство от страна на настоятеля на руското Подворие в София отец Филип Василцев, по мое ,указание на  17 април зам.-министърът на външните работи Иван Найденов покани на разговор посланика на Русия Юрий Исаков.

На руския посланик беше връчена нота с искане за проверка на изнесените данни за нарушения от страна на руския свещеник и за предприемане на необходимите действия на руската страна.

Руската църква е храм с изключителна ценност за гражданите на София. В продължение на десетилетия църквата "Свети Николай Мириликийски" и руското православно подворие са център на искрен и активен духовен живот, благодарение на действията на всички досегашни ръководители на подворието, руски свещеници и техните български братя.

В този смисъл действията на сегашния ръководител на подворието будят недоумение и предизвикват безпокойство и пораждат обосновани съмнения за нарушения на българското законодателство. 


Искам да Ви уверя, че МВнР ще предприеме всички необходими мерки с цел да бъде защитен обществения интерес и правата на българските граждани."


Tags: Лъчезар Тошев

Още по темата

thumb 01.10.2012

Въпрос от Лъчезар Тошев отн...

Направен ли е анализ от органите на Министерството на околната сред...

thumb 22.05.2012

Въпрос от народния представ...