Парламентарна дейност

Мартин Димитров: Без икономически растеж няма да нараснат нито заплатите нито пенсиите

10.05.2012

 

primary thumbИзказване на  съпредседателя на Синята коалиция и лидер на СДС Мартин Димитров по време на дебатите относно Националната програма за реформи

 

Уважаеми господин председател,

Господин министър,

Дами и господа!

Вчера гледах данните за растежа на Латвия за първото тримесечие на тази година. Растежът е 6%. Ако се запази този темп, разликата с България ще бъде 5 пъти. Логичният въпрос, който всеки един от Вас трябва да си задава е: какво правят по-добре от България Балтийските страни, Германия и общо 10 страни от Европейския съюз, за да имат 2-3-5 пъти по-висок растеж от нас? Няма какво да се лъжем – без икономически растеж не могат да нараснат нито пенсиите, нито заплатите, нито да има повече пари за каквото и да било. Всичко друго са празни приказки и нищо повече от празни приказки.

Остава една година от мандата на ГЕРБ и логичният въпрос е:  какво може да бъде направено в тази една година, а не да говорим по принцип за Национален план за реформи, за реформите въобще? Какво може да бъде направено?

Господин министър, Вие говорите и правителството говори за намаляване ставката на ДДС. Отсега искам да Ви кажа, че нямате бюджетна възможност, нямате никаква възможност, нямате ситуация това да стане. Тоест, това не можете да го направите до следващите избори, освен, ако не постъпите като Сергей Станишев в последния момент, пък после, каквото ще да става.

При това положение изниква логичният въпрос: има ли други данъци, които могат да бъдат намалени, без да се рискува стабилността на икономиката? Да, и случаите са няколко – данъка върху дивидентите и данъка върху едноличните търговци. Те могат да бъдат намалени и така да се стимулират малкият бизнес и инвестициите в България. Това е ход, който не струва скъпо, разумен е, може да бъде направен и не е празно обещание. В момента възможното трябва да е приоритет в данъчната политика, а не невъзможното.

По отношение на другите реформи. Няма смисъл да местите агенции. Няма смисъл да местите едни хора оттук там.

Гърция направи много грешки, но едно от нещата, които Гърция направи правилно е, че въведе в тежката криза второ ниво на местно самоуправление. Това е нещо, за което съм убеден, че и ГЕРБ обещаваше на последните парламентарните избори.

Въвеждането на второ ниво на местно самоуправление ще доведе до по-добра координация, до повече възможности, до повече проекти и до това в региони, като Северна България, където има рекордна безработица и страшно много проблеми, да има повече проекти и инвестиции.

Вместо да местим агенциите оттук – там, и вместо да има наддаване къде ще ги преместим, е по-добре е да се въведе въпросното второ ниво, областно ниво на самоуправление, а не, каквото виждам в момента и което може някой е направил с цел забавление. Нали знаете римското правило „Хляб и зрелища”. Идеята няма да бъде ефективна. 

Най-големият проблем за нас в момента е и през следващата година е безработицата. Колеги, безработицата е вече 13%. Затова съм малко смутен от изказването на госпожа Стоянова, която каза, че всичко ни е наред.

Искам съвсем накратко да напомня, че „Титаник” е имал много добър капитан, ако знаете. Той е имал безброй успешни плавания. Преди да започне да потъва, на кораба е имало тържества и радост. В последния момент са разбрали, че трюмът се пълни с вода и потъва.

Уважаеми колеги, да не изпаднем в тази ситуация. Място за оценки в момента, че „всичко ни е наред” няма. Не може да има такива оценки, извинявайте. Безработицата е 13%! Четиристотин и петдесет хиляди загубени работни места от началото на мандата на ГЕРБ! (Реплика от народния представител Красимир Велчев.)

Ако при това положение всичко ни е наред, значи нямаме или нямате реална оценка за ситуацията, господин Велчев. Четиристотин и петдесет хиляди загубени работни места! Какво реално може да бъде направено?

КРАСИМИР ВЕЛЧЕВ (ГЕРБ, от място): Не са 450 хиляди, недей да лъжеш!

МАРТИН ДИМИТРОВ: Какво реално може да бъде направено? Европейските фондове в новия програмен период трябва да бъдат изключително насочени към създаване на работни места.

Всяка една програма, която сега одобряваме, всяка една програма, която ще работи в България от 2013 г. нататък, трябва да бъде насочена към създаване на работни места. Ние предварително трябва да оценим кои програми и какви нови работни места могат да създадат, тоест, да превърнем европейските фондове в нови, добре платени работни места. Това е нещо възможно. Това не са празни пожелания, не са празни възможности. Това е нещо, което реално можем да направим като български парламент и ще има страхотен резултат. Най-големият ни проблем и с нарастващо значение е безработицата. Ако не се намери начин за създаване на нови работни места, всичко ще започне да издиша, защото за тези безработни ще се плащат все повече социални плащания, социални помощи и бюджетът няма как да издържи. По-страшното е, че тези хора вместо да създават брутен продукт, ще стоят извън пазара на труда.

Ключов е въпросът: как да направим от европейските фондове стотици хиляди нови работни места?

И накрая призовавам залата, призовавам господин Дянков, да ограничим днешния дебат, както се опитах да направя аз, до възможното да изпълнение. Да не говорим по принцип, да не говорим за разни идеи, които имат далечни изпълнения, а за възможното в следващата година. Благодаря Ви.


Tags: Мартин Димитров, Парламентарна дейност

Още по темата

thumb 19.10.2012

БСП и ГЕРБ разиграват цирк ...

Сините оповестиха пред журналисти в парламента, че разполагат с пис...

thumb 24.07.2012

Мартин Димитров: Има много ...

Изказване на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитро...

thumb 18.07.2012

Сините призоваха премиера д...

Настояваме да бъде отстранен от правителството заради постоянната ...

thumb 29.06.2012

Мартин Димитров: Увеличение...

Дотук се стигна, заради една грешна политика на Тройната коалиция.....

thumb 28.06.2012

Мартин Димитров: Най-големи...

За това става въпрос в този закон - едни хора близки до властта да ...

thumb 28.06.2012

Михаил Михайлов: Поправките...

Моето предложение е да се огледат нещата отвсякъде, да се направи е...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 14.06.2012

СДС настоява президента да ...

Сега е момента той да покаже като президент на чия страна застава –...

thumb 13.06.2012

Мартин Димитров: Законът за...

Синият депутат Михаил Михайлов също обясни, че законът не защитава ...

thumb 08.06.2012

Мартин Димитров: България н...

Изказване на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция и депутат от С...