Мартин Димитров: България навлиза в проблематична ситуация и нямаме право на никакви грешки

08.06.2012

Insert thumbИзказване на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция и депутат от СДС по време на дебатите в НС за разсрочване на външния дълг

МАРТИН ДИМИТРОВ (СК): Уважаема госпожо председател, господин вицепремиер, дами и господа народни представители!

Първо настоявам за удължаване на времето на парламентарната ни група.

Европейският съюз е в невиждана криза! Еврото е изправено пред най-тежката ситуация от неговото създаване. Такава криза Европейският съюз не е срещал до момента.

България трябва да направи плащане по външния дълг от 2 млрд. лв. в началото на следващата година. Имаме две опции за това – едната опция е да бъде взет външен заем, другата опция е да бъдат използвани парите от Сребърния фонд.

Идеята на правителството да използва парите на Сребърния фонд беше най-лошото възможно решение, защото щеше да покаже на целия финансов свят, че България вече няма никакви свободни средства. Това щеше да бъде фатална грешка от всяка управленска гледна точка. Радвам се, че на този етап тази идея е спряна, но това не означава, че утре няма някой от правителството с наближаване на изборите да ни предложи нови подобни идеи.

Сега имаме конкретна ситуация – как да бъде върнат този дълг. Как?

Слушах представители на левицата. Те не казаха как. Те не казаха, ако не вземем този дълг, какво можем да направим. Те не казаха как и какво друго можем да направим. И ние нищо друго не можем да направим! Ако не бъде взет дългът, трябва да бъде харчен Сребърният фонд. Трета опция няма. Няма трета опция!

Ние от Синята коалиция настоявахме за този дълг много по‑рано и ако за нещо правителството сега може да бъде критикувано е защо се забави. Това забавяне не беше нужно. Слава Богу, забавянето до момента не е фатално. И дано в Гърция да не се случат драматични събития, които да изкривят финансовите пазари. Дано в края на юни Съветът, който се очаква в Европейския съюз, също така да не предизвика новини, които да разтревожат допълнително финансовите пазари, но ние трябва да побързаме. Трябва да побързаме, защото не се знае утре какво ще стане, колеги.

За утре – Европейският съюз в момента е в една голяма неизвестност. Утре може да се окаже, че този дълг може да бъде взет при много тежки условия. Утре ситуацията може да бъде драматично по-тежка и по-трудна, затова сега, наблюдавайки всичко това, което става около нас – тежките проблеми на Гърция, на Испания, на Италия, на Кипър от последните две седмици, ние нямаме друг избор, освен по най-бързия, категоричен и елегантен начин този кредит да бъде взет и да осигурим плащането на заема през следващата година.

Само че, колеги, това, ако не стане месец юни, може да се окаже, че после условията ще бъдат различни и после – лихвата ще бъде доста неблагоприятна за нас, за това най-важният въпрос днес е не просто да подкрепим, но да кажем ясно и на правителството, че това трябва да стане по най-бързия и категоричен начин, иначе нещата отиват, за съжаление, в една неправилна и много опасна посока за целия Европейския съюз, а това значи, че и за България.

И още нещо искам да Ви кажа – подкрепата, която даваме днес за този кредит трябва да означава за нас и следното нещо: в никакъв случай да не бъдат пипани парите от Сребърния фонд.

Искам много добре да ме чуете – всички представители на управляващото мнозинство, тези изкушения ще ги имате всеки ден, ще наближават избори, ще Ви се виждат начини за различни популистки акции, финансовият министър ще бъде поставен под жесток начин оттук нататък, ще има всякакви идеи за харчене на пари, нечувани! Царят така правеше чешмички преди избори, които струваха стотици милиони. Тройната коалиция похарчи стотици милиони за какви ли не мероприятия, сега идва Вашият ред, само че разликата е следната – разликата е, че финансовата стабилност в момента е много тънък лед и за всяка грешка ще се плаща зловеща цена.

В момента закърпваме положението с този заем, гарантираме си, че в началото на следващата година няма да има тежка криза, но истината е, че сега не решаваме генерално проблемът, защото как отговаряме на следните въпроси: как финансираме дефицитът тази година, как финансираме бъдещите плащания по вътрешния дълг, които имаме да направим, как финансираме дефицита следващата година, която е изборна година?!

На тези въпроси нито правителството, нито българския парламент имат отговори. И още по-лошо – вече има натрупани вътрешни задължения през здравеопазването, през образованието, през общините, които вътрешни задължения, като обща сума са може би около 4 млрд. лв., за които никой не говори с днешна дата.

 Тези вътрешни задължения също трябва да бъдат покрити на даден етап. Тоест България навлиза в проблематична ситуация и нямаме право на никакви грешки.

Има теми, по които не трябва да се политиканства. Най-лесно е на всичко да бъдем против. Най-лесно е и изглежда много опозиционно. Обаче въпросът не е да изглеждаш най-големия опозиционер постоянно, колеги от БСП. Въпросът е по държавническите теми да се вземе най-доброто решение за България, защото е въпрос на отговорност, въпрос е на морал, а е и въпрос на патриотизъм. Благодаря за Вашето внимание.


Tags: Мартин Димитров, Външен дълг, Парламентарна дейност

Още по темата

thumb 19.10.2012

БСП и ГЕРБ разиграват цирк ...

Сините оповестиха пред журналисти в парламента, че разполагат с пис...

thumb 24.07.2012

Мартин Димитров: Има много ...

Изказване на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитро...

thumb 18.07.2012

Сините призоваха премиера д...

Настояваме да бъде отстранен от правителството заради постоянната ...

thumb 29.06.2012

Мартин Димитров: Увеличение...

Дотук се стигна, заради една грешна политика на Тройната коалиция.....

thumb 28.06.2012

Мартин Димитров: Най-големи...

За това става въпрос в този закон - едни хора близки до властта да ...

thumb 28.06.2012

Михаил Михайлов: Поправките...

Моето предложение е да се огледат нещата отвсякъде, да се направи е...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 14.06.2012

СДС настоява президента да ...

Сега е момента той да покаже като президент на чия страна застава –...

thumb 13.06.2012

Мартин Димитров: Законът за...

Синият депутат Михаил Михайлов също обясни, че законът не защитава ...

thumb 07.06.2012

Парламентът отхвърли предло...

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров, като вносител н...