Парламентарна дейност

Мартин Димитров: Най-големият проблем е, че с този закон отива на вятъра честната конкуренция, честното състезание

28.06.2012

Insert thumbИзказване на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров  по време на новото обсъждане на промените в Закона за горите

МАРТИН ДИМИТРОВ (СК): Уважаема госпожо председател, уважаеми дами и господа! Ние от Синята коалиция поискахме вето на този закон, след това организирахме среща с президента Плевнелиев, по-скоро с неговите юридически съветници, на която представихме нашите аргументи. Прави чест на президента Плевнелиев, че след всичко това реши да наложи вето на този законопроект. Също така беше въпрос на време да избухне скандал – ако не беше избухнал сега, ако ги нямаше протестите на всички тези млади хора, щеше да избухне утре, когато се види какво става във Витоша, какво става в Банско, когато щеше да се види, че определени хора, близки до властта, получават специално третиране и специални преференции. Затова става въпрос в този закон – едни хора близки до властта, да получат специално третиране. Тоест скандалът, ако не беше избухнал сега, щеше да избухне със страшна сила утре.

Аз не мога да разбера Партия ГЕРБ, която претендира за открито управление – нали така беше? – която претендира, че е по-различна от последните 20 години, която претендира, че е била по-честната, по-откритата, по-прозрачната. Кой го внесе този законопроект? Защо се стигна дотук, Ви се чудя на акъла?! Беше въпрос на време да стане голям скандал, даже е във Ваша полза, че става сега, защото утрешният скандал щеше да бъде много по-голям и много по-тежък, когато се види какво ще стане с няколкото инвеститора, за които специално е написан този закон.

Кой е най-големият проблем? Най-големият проблем е, че с този закон отива на вятъра честната конкуренция, честното състезание. Няма да има вече честна конкуренция – няма да е достатъчно една фирма да напише най-добрата оферта, да има най-добрата инвестиция. За да спечелиш трябва да си близък до властта – това пише в този закон. Тези, които са близки до властта ще спечелят, всички други ще губят.

Така че с такъв закон убиваме и бизнеса в България. С такъв закон съм убеден, че утре щеше да има и позиция на Европейската комисия за недопустима държавна помощ. Защото, ако това не е недопустима държавна помощ, аз не знам какво може да е недопустима държавна помощ?! Да не плащаш такси, да не сменяш предназначението на земята и да можеш да си строиш – ако това не е държавна помощ, Вие трябва да ми кажете според Вас, уважаеми колеги от ГЕРБ и независими народни представители, които сте подкрепили този закон, какво е държавна помощ?

Как трябва да постъпим оттук нататък? Надявам се ветото на Президента да бъде уважено по най-категоричния начин от всички парламентарни групи. Призовавам Партия ГЕРБ, ако има хора с достойнство – един, двама, да станат, да кажат: „Абе, сгрешихме. Тука не е добър текстът, ще търсим корекция.”

Единственото изказване, което чух от господин Татарски, който дори вече не е в залата, че много си харесва законопроекта и че иска да развива общините. Ама и ние искаме да развиваме общините, и ние искаме да развиваме ски пистите, само че това нещо не става с тежък лобизъм, не става с лобизъм за напреднали, не става с преференции за трима големи играчи – не става по този начин! По този начин става анархия и хаос, по този начин става корупция, по този начин стават скандали след скандали. Не става по този начин!

Така че тезата, че законът бил написан, за да се развият ски курортите е нелепа, несериозна, нечестна бих казал. Има ли човек от ГЕРБ, който да стане и да каже днес: „Абе, сбъркахме” или „Ще коригираме тези текстове, ще ги прецизираме”. Има ли такъв, или няма? Или дебатът днес ще премине с изказвания на опозицията, слабото изказване, съжалявам, иначе с пълното уважение към колегата Татарски. И това ли ще е, и ще продължим нататък?!

Една партия е силна, когато можеш да си признаеш и грешките. Като си допуснал грешка, стани и кажи: „Сгрешихме. Ще се потърси някакво решение”. Има ли такъв човек? Аз като гледам, май няма.

Искам да завърша със следното нещо. Дано ветото да бъде прието категорично и дано най-тежките лобистки елементи в този законопроект категорично да отпаднат, защото те, ако не бъдат премахнати, ако сега няма воля в Народното събрание не просто да бъде напудрен този законопроект, не просто да има някакви дребни технически редакции, защото усещам, че натам отиват нещата – уж се уважава ветото, уж се приема ветото и се правят ей такива дребни козметични редакции на някои текстове. Ако минете в този вариант, който Ви предупреждавам да не отивате, утрешният скандал ще бъде много по-страшен от днешния.

Аз знам и усещам, че, Партия ГЕРБ, Ви е страх само от скандали. Ами, ако я нямаше обществената реакция в момента, убеден съм, че този закон щеше да бъде приет, щеше да бъде обнародван, даже покрай закона можеше и някоя лента да бъде отрязана и щеше да се продължи по-нататък. (Реплики от ГЕРБ.)

Има нужда от категорична реакция в посоката и посоката е следната: да се гарантира честно състезание – няма Витоша, няма Банско, няма Разлог. Честно състезание за всички, които искат да участват в този бизнес, никакво преференциално третиране, никаква държавна помощ. Честно! Това е смисълът на пазарната икономика, това е и логиката на Европейската народна партия, към която ГЕРБ с особена страст се причислява в последно време. Това е правилният път, колеги! Не се отклонявайте от този път! Благодаря за Вашето внимание.

 


Tags: закон за горите, Парламентарна дейност, Мартин Димитров

Още по темата

thumb 19.10.2012

БСП и ГЕРБ разиграват цирк ...

Сините оповестиха пред журналисти в парламента, че разполагат с пис...

thumb 24.07.2012

Мартин Димитров: Има много ...

Изказване на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитро...

thumb 18.07.2012

Сините призоваха премиера д...

Настояваме да бъде отстранен от правителството заради постоянната ...

thumb 29.06.2012

Мартин Димитров: Увеличение...

Дотук се стигна, заради една грешна политика на Тройната коалиция.....

thumb 28.06.2012

Михаил Михайлов: Поправките...

Моето предложение е да се огледат нещата отвсякъде, да се направи е...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 14.06.2012

СДС настоява президента да ...

Сега е момента той да покаже като президент на чия страна застава –...

thumb 13.06.2012

Мартин Димитров: Законът за...

Синият депутат Михаил Михайлов също обясни, че законът не защитава ...

thumb 08.06.2012

Мартин Димитров: България н...

Изказване на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция и депутат от С...

thumb 07.06.2012

Парламентът отхвърли предло...

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров, като вносител н...