Европейски парламент

Позиция на Надежда Нейнски по време на дебати в комисията по външни работи на Европейския парламент

11.07.2012
 

primary thumbНадежда Нейнски призова за по-активна роля на европейските делегации в предоставянето на консулска защита за непредставени граждани на ЕС


Сряда, 11 Юли 2012 08:47


Евродепутатът Надежда Нейнски настоява делегациите на Европейския съюз да предоставят определени консулски услуги на европейските граждани, особено на тези, чиято държава няма дипломатическо представителство в съответната страна и в случай на криза. Според нея по този начин ЕС ще спази задълженията си, описани в Лисабонския договор, които изискват по-активна роля на делегациите в защитата на европейските граждани извън Съюза.

 

Такава позиция зае Надежда Нейнски вчера по време на дебата в комисията по външни работи на ЕП относно предложението на ЕК за консулска защита на непредставени европейски граждани в трети страни. В момента практиката е, че всеки непредставен европейски гражданин може да се обърне към дипломатическото представителство на друга страна от ЕС в случай на арест или задържане, извършено престъпление срещу него, сериозен инцидент, смърт, бедствие и друг вид криза, нужда от временни документи за пътуване. Европейската комисия предлага тази практика да продължи, но при улесни процедури на сътрудничество между държавите-членки.

 

Според редица евродепутати това предложение не е достатъчно амбициозно, защото остава предоставянето на консулски услуги, особено по време на криза, в компетенциите на държавите-членки на Съюза, а европейските делегации могат да подпомагат дипломатическите представителства само при изрична молба. Надежда Нейнски заяви, че продължаването на сегашната ситуация може да бъде интерпретирано като разрез с европейското законодателство, защитаващо интересите на определени държави, докато би трябвало да се мисли как най-добре да се осигури сигурността на европейските граждани. Tя призова държавите-членки на Съюза и Европейската служба за външно действие да използват повече капацитета на делегациите на ЕС за предоставянето на консулска защита.

neynsky.eu

 

Надежда Нейнски призова за по-активна роля на Европейския парламент в европейската външна политика

Вторник, 10 Юли 2012 14:25

Според евродепутата Надежда Нейнски трябва да бъде призната ролята на Европейския парламент в планирането, създаването и мониторинга на изпълнението на европейската външна политика.

 

Това тя заяви по време на обсъждането на предложението за интеринституционално споразумение по бюджетните въпроси, което се състоя днес в комисията по външни работи. Споразумението е част от пакета закони, свързани със следващата финансова рамка за периода 2014-2020, и цели да улесни преговорите между ЕП, Европейската комисия и Съвета по годишния бюджет на Съюза.

 

Надежда Нейнски настоява за засилен контрол от страна на ЕП върху бюджета за външните работи, за да се гарантира повече прозрачност и легитимност на изпълнението на външната политика и призова Съвета и Комисията да подкрепят предложенията на Парламента.

http://neynsky.eu


Tags: Европейска политика, Надежда Нейнски

Още по темата

thumb 05.07.2012

Европейският парламент изпъ...

Европейският парламент днес отхвърли спорното търговско споразумени...

thumb 29.06.2012

Надежда Нейнски: Малкият би...

Надежда Нейнски откри в четвъртък форума "Микробизнесът: твоят люби...

thumb 22.06.2012

Надежда Нейнски: Икономичес...

Финансирането на политиката на сближаване трябва да се запази на се...

thumb 15.06.2012

Надежда Нейнски: Прeдприсъе...

Предприсъединителният процес и европейската перспектива за страните...

thumb 01.06.2012

ЕК оприличава прогнозите за...

Позиция на евродепутатите на Синята коалиция Надежда Нейнски и Свет...

thumb 24.05.2012

Надежда Нейнски призова евр...

По време на обсъждането на предложението за регламент за макрофинан...

thumb 14.05.2012

Н. Нейнски: Към по-концентр...

Доклада на Надежда Нейнски "Разширяване на ЕС: политики, критерии ...

thumb 09.05.2012

Надежда Нейнски: Държавите-...

Tрябва да се обърнем към държавите-членки да не правят компромиси п...

thumb 24.04.2012

Десницата в Европа показа п...

Резултатите от първия тур на френските избори на практика показват ...

thumb 19.04.2012

Надежда Нейнски и Светослав...

Евродепутатите на Синята коалиция Надежда Нейнски и Светослав Малин...