Парламентарна дейност

Мартин Димитров: Има много критичен европейски доклад и сега трябва да се представят решения

24.07.2012

primary thumbИзказване на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров по време на дебатите

 

И ГЕРБ са виновни, и БСП са виновни! Това е честният отговор.

За да излезем от тази задънена улица, защото това е задънена улица – ако преминат нещата в дебат кой е по-виновен, кой точно е виновен, дали все пак БСП не са малко по-виновни, това няма да донесе никаква полза.

 

Има много критичен европейски доклад и най-глупавата позиция, която може да има България, е да каже: „Да, на тези критики ние не вярваме, ситуацията е прекрасна, много е хубава, розова е и всичко ни е наред”. Вече чухме един български министър да казва думи в тази посока. Самокритичността много често е спасение в живота и ако българският парламент и правителството не намерят сили за самокритичност и по-важното – за набелязване на консенсусни цели, по които заедно да работим, да ги поставим като изход от тази задънена улица, тежко ни и горко!

Това сега трябва да се направи днес – да се представят решения. От преждеговорившите някой предложи ли решения? Чухте ли, колеги, едно, дори едно решение? Не, не сте чули нито едно конкретно предложение.

 

Помните ли, колеги, в началото на мандата на Четиридесет и първото Народно събрание, ние от СДС и от Синята коалиция поставихме следния въпрос. Имаше тогава мнозинство за конституционна промяна – и публично, и в срещи с правителството казахме да бъде използвано това мнозинство, за да може в сектора „Сигурност и правораздаване” да бъдат направени необходимите реформи. Тогава тази възможност беше пропиляна, беше загубена. Сега се плаща сметката, че тези ключови реформи не бяха извършени.

 

Оттук нататък, за да има развитие, за да може преди следващия доклад, който ще дойде, независимо че ще бъде друго правителство, да има някакъв напредък, е важно да бъдат оформени няколко консенсусни цели, по които да може да се подпише всяка една парламентарна група в това Народно събрание. Това трябва да бъде набелязано. Кой може да формира този консенсус? Основна роля винаги има партията, спечелила най-много гласове и която управлява. Роля може да има разбира се и Президентът. Но този консенсус е необходим, за да можем кажем след тези критики, след тези проблеми къде отиваме и какво правим.

 

Ние от Синята коалиция виждаме следните посоки на необходими мерки и реформи. Първо, прозрачен и отговорен избор на нови членове на Висшия съдебен съвет. Кандидатите трябва да са с безспорен опит и авторитет. Ако пак бъде избран, каквито опити има, един проформа обществен съвет, без дебат, без критерии, без доказване на опита, без доказване на честността на тези хора, колеги, ние ще затънем още повече в блатото.

 

Бяхме предложили административните ръководители в рамките на Висшия съдебен съвет също да се избират в условията на прозрачност, конкуренция, публичност. Само че това не се случи! Заради едни и същи проблеми, които с години не се решават, България получава едни и същи критики – едни и същи проблеми, едни и същи критики, липса на всякакво развитие.

 

Колеги, предстои да изберем нов главен прокурор. (Реплики от ГЕРБ.) Българската история познава сериозни грешки в избора на главен прокурор и това се случва основно заради липсата на прозрачност, липсата на ясна процедура, липсата на отговорност. Ако по този въпрос няма обществен консенсус, ако трябва – няма промяна на Конституцията, която да гарантира нов начин за избор на тези длъжности, ние ще се въртим в същата пустиня, в същия омагьосан кръг, в който се въртим през последните години и никаква положителна промяна не се вижда, никакво добро не се случва.

 

На следващо място, правителството обеща, че ще има промяна в законодателството, която да гарантира, че специалните разузнавателни средства не се използват за политически цели, не се използват за подслушване на политици, на журналисти, на бизнеса, а са насочени към организираната престъпност срещу разбойниците, казано най-простичко. Тези промени не ги видяхме и те не се случиха.

 

Ако искаме да говорим за истинска промяна в България, за това че сигурността не е полицейщина, защото полицейщината не може да бъде сигурност, за това че България се променя и институциите работят по-добре, трябва и тази реформа в Министерството на вътрешните работи да се случи. Това не трябва да бъде обект на конфронтация – едните да казват: „Няма да го правим”, а другите постоянно да го искат. Трябва управляващата Партия ГЕРБ да предложи и да потърси консенсус по този повод. Ние нашите мерки сме ги предлагали и пак ще ги сложим на масата.

 

Необходимо е също така подобряване на работата на следствието с цел събирането на годни доказателства. Ако, колеги, това не се промени, каква промяна очаквате в следващия мониторингов доклад и още по-важно – каква промяна очаквате в работата на българската правораздавателна система? Нищо добро няма да видим, ако заедно не направим тази промяна и не направим стъпките напред.

 

Какво направи правителството за борбата с конрабандата? Ако по отношение на горивата се виждат все пак някои положителни сигнали, извинявайте, колеги, но по отношение на цигарите виждаме рекордна контрабанда в новата българска история. Ако не вярвате, аз Ви призовавам, господин Цветанов – с Вас не сме се разхождали никъде, да Ви разведа по софийски пазари, и на нас двамата ще ни предложат контрабандни цигари. Аз не съм пушач и това постоянно ме поставя в една уникална ситуация. Да им се чудиш на акъла на тези хора – как го правят, и по-важното – къде е полицията и какво прави? Как имате толкова хора, които да се занимават с непривични дейности, господин Цветанов, а да няма необходимите униформени лица, които да спрат контрабандата на цигари съвместно с митническите органи? Тук също трябват консенсусни цели, зад които да застанат всички парламентарни или поне повечето парламентарно представени политически партии.

 

Следващият въпрос, който е важен и не може да бъде отминат, е гарантиране прозрачността на обществените поръчки. Бяха приети промени в законите, които са в правилната посока. Беше направен опит за по-голяма прозрачност и по-голяма конкурентност. За съжаление практическото приложение е лошо и ние трябва да се върнем отново на този въпрос, ако искаме България да върви напред, ако искаме да спрем начина на финансиране на българската мафия, ако искате олигархия, ако искаме да променим България.

 

И най-накрая, колеги, искам да Ви призова за следното. Знам, че когато човек излезе на тази трибуна е с най-голямото желание да прехвърли вината на другия. Днес ще видите страшно много политици, които за нищо няма да са никога виновни и ще искат да прехвърлят вината на другата политическа сила.

 

Най-голямата отговорност от днешния ден е да покажем пътя напред, дори този път да не е съвсем еднакъв за всички, да е ясно, че по някои ключови въпроси ние можем да работим заедно, да поведем България напред, да покажем пътя напред, за да подобрим положението, да покажем и на Европейския съюз, че има воля за реформи и има воля за напредък. Благодаря за Вашето внимание!


Tags: Мартин Димитров, Парламентарна дейност

Още по темата

thumb 19.10.2012

БСП и ГЕРБ разиграват цирк ...

Сините оповестиха пред журналисти в парламента, че разполагат с пис...

thumb 18.07.2012

Сините призоваха премиера д...

Настояваме да бъде отстранен от правителството заради постоянната ...

thumb 29.06.2012

Мартин Димитров: Увеличение...

Дотук се стигна, заради една грешна политика на Тройната коалиция.....

thumb 28.06.2012

Мартин Димитров: Най-големи...

За това става въпрос в този закон - едни хора близки до властта да ...

thumb 28.06.2012

Михаил Михайлов: Поправките...

Моето предложение е да се огледат нещата отвсякъде, да се направи е...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 14.06.2012

СДС настоява президента да ...

Сега е момента той да покаже като президент на чия страна застава –...

thumb 13.06.2012

Мартин Димитров: Законът за...

Синият депутат Михаил Михайлов също обясни, че законът не защитава ...

thumb 08.06.2012

Мартин Димитров: България н...

Изказване на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция и депутат от С...

thumb 07.06.2012

Парламентът отхвърли предло...

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров, като вносител н...