Парламентарен контрол

Създаването на временна парламентарна комисия по проекта "АЕЦ Белене" е наложително

12.09.2012

primary thumbМартин Димитров: Добър ден на всички. Повод за днешното изявление от името на СК е вчерашната претенция на „Атомекспортстрой” от Русия за 1 млрд. евро по отношение на „Белене”. Това си е форма на изнудване. Да си повишиш претенцията 20 пъти. И се прави с цел България да почне да строи отново „Белене”. Това е целта. На всички е ясно, че никой не може и няма да плати 1млрд. евро, прави се с цел обществен натиск. Ние от СК подозираме, че БСП координира своите действия с кръгове в Русия. Ето вижте едните искат референдум, събират подписи и точно в момента, когато трябва да се насочи кога ще бъде референдума, Русия иска 1 млрд. евро компенсация. Какво трябва да направи в момента българската страна, българския парламент и българското правителство е по-важно. Не трябва да се подписва проекта „Южен поток”, докато въпроса с компенсациите около „Белене” не бъде решен окончателно. България има всички мотиви спокойно, внимателно да разгледа този проект и чак след като въпроса с компенсациите бъде окончателно решен, тогава ние да подпишем „Южен поток”. На следващо място – както Русия предявява претенции за 1 млрд. евро, и България спокойно може да увеличи своите претенции за старото оборудване, което буквално е подарено от страна на тройната коалиция и БСП. И България да отправи завишен контраиск. Това трябва да бъде направено следващите седмици. Прокуратурата е крайно време да си свърши работата. Ние не искаме да се намесваме в действията на друга власт, но извинявайте, това са огромни кражби. „Белене” е една огромна кражба. И тук отговорността е на БСП, и на тройната коалиция, и на НДСВ, и на всички замесени и политици, и други лица, трябва да бъде потърсена. Част от тези пари са прахосани и са потънали в пясъците. Крайно време е да бъде потърсена отговорност, а не да бъдат замитани нещата насам и натам. Прокуратурата има данни за престъпления, по които трябва вече да има обвинени. За нас това, което се случва е национално предателство от страна на БСП и кръгове около БСП. Не може без договор да строиш атомна централа и да поръчваш оборудване.

Иван Иванов: Здравейте и от мен. Това, което каза г-н Мартин Димитров е достатъчно основание, двамата с него и г-н Деян Червенкондев, зам. Председател на икономическата комисия да инициираме създаването на временна парламентарна комисия за проверка на всички данни за решения и дейности по проекта „АЕЦ Белене” от 2002г. до края на март 2012г. От 2002г., защото тогава министър-председателя Симеон Сакскобурготски на партийния конгрес на НДСВ обяви реанимирането на проекта „АЕЦ Белене”. Няма съмнение, че българското общество е скандализирано от новия иск, който предявява руската страна от над 1 млрд. евро. Руската страна заявява, че това е за всички извършени дейности, както и за изработване на оборудване с дълъг срок за производство, за вреди и щети, които са и нанесени. Искам да отбележа, че проекта „АЕЦ Белене” от неговото иницииране през 2002г., до момента, в който бе преустановен в края на март 2012г. се оказа най-непрозрачния голям договор на България в новата ни история. Това е достатъчно основание народните представители да намерят начин, чрез проучване на всички данни за постигнати явни и тайни договорености  с руската страна, да дадат обществен глас за всичко, което е направено по този проект и преди всичко в три направления- как беше разчистена площадката „АЕЦ Белене”, на какво законово основание и как бяха постигнати договореностите за това. Как беше продадено наличното оборудване на площадката „АЕЦ Белене” и защо цената, по която това оборудване беше финално продадено, се оказа неколкократно по-ниска от стойността, на която беше оценена от експерт. И на трето място- как беше подписано споразумение номер пет, съгласно което българската страна пое ангажимент да поръчва оборудване на руската страна. И всичко това, без подписан договор за строителство и без осигурено финансиране за този проект. Ние се надяваме, че комисията, която предлагаме да работи в продължение на 2 месеца ще даде отговор на тези въпроси. Ще даде отговор и за всички действия през тези десет години, ще даде отговор и кои са лицата, които са сложили подписа си и са инициирали всички тези действия, и ако се установят закононарушения, ще бъдат изпратени материали в прокуратурата, за да се потърси отговорност от виновните длъжностни лица. Впрочем още преди три години, когато беше направен специален доклад за последната година от управлението на Станишев, материалите по „АЕЦ Белене” бяха изпратени в прокуратурата, но от тогава няма никакъв отговор. Благодаря Ви.

Въпрос: Кой прави инициативата? Вчера изтече информация, че е по тяхно предложение, днес Вие казвате, че сте ги поканили.

Мартин Димитров: Разговаряхме още вчера с тях и смятаме, че това трябва да е съвместна инициатива. Вижте, през годините поради страх да се бръкне дълбоко, цялата истина за „Белене” никога не беше извадена. Ние направихме всичко възможно в тази посока, но истината е, че много въпроси остават скрити и такава комисия може да извади истината докрай. Вече това трябва просто да се случи.

Въпрос: Кой го е страх - ГЕРБ три години да извади истината?

Мартин Димитров: Да. ГЕРБ включително ги беше страх да извадят истината. Сега трябва да се направи това. Иначе за да види обществото какви безобразия са се случвали и хората от тройната коалиция, които са участвали да понесат отговорност.

Иван Иванов: Основната причина това сега да се случи е обстоятелството, че ако не се случи съществува риск България и българските граждани да платят 1 млрд. евро, и ако това бъде платено от българските граждани чрез цената на електроенергията трябва да бъде записано в специален ред „добавка тройна коалиция” или направо „добавка БСП”, за да знае всяко българско домакинство и българския бизнес, че заради непрозрачни и незаконосъобразни действия плаща допълнително за произведената електроенергия.

Въпрос: А какво точно ще прави тази комисия?

Мартин Димитров: Целта на тази комисия е при положение, че има искане за 1 млрд. евро компенсация от страна на Русия, да се види какво точно е подписал Овчаров, Петър Димитров какво точно е подписал 2002г. Какво точно оборудване е поръчано. Оборудване за втори реактор поръчвано ли е въобще или не. Всички тези въпроси. За да се види докъде стигат претенциите на руската страна. Тези въпроси нямат категорични отговори. Дори аз, който съм председател на комисията по икономика и енергетика и който съм чел всякакви документи заради класифицирана информация нямам отговори на всички тези въпроси.

Въпрос: А кога всъщност е продаден този реактор, за който аз сега разбирам?

Иван Иванов: Това, за което говорите е реактора, който беше монтиран на площадката „АЕЦ Белене” 1990г. и който в последствие беше купен на много ниска цена от руската страна и монтиран в Калининската АЕЦ. Това е правителството на Станишев, тъй като всички тези подробности бяха договорени след есента на 2005г.

Мартин Димитров: Спомням си, не мога да ви кажа точната сума, експертните оценки са били 4-5 пъти по-високи от сделката, до която се стигна в крайна сметка. И това е една от причините за иска, който България е отправила към Русия.

Иван Иванов: Все пак тъй като се искаше да се разбере колко е оценката, началната беше 295 млн. В последствие беше намалена на 205 млн. Българската страна в крайна сметка получи само около 70 млн.

Мартин Димитров: Имате ли други въпроси? Благодаря Ви.


Tags: Парламентарна дейност, АЕЦ БЕЛЕНЕ

Още по темата

thumb 06.06.2012

Въпрос от народния представ...

Народния представител Ваньо Шарков относно системата за следдипломн...

thumb 06.04.2012

Въпрос от народния представ...

thumb 06.04.2012

Въпрос от народния представ...