Лъчезар Тошев:Хан Аспарух е най-безспорната личност

10.09.2012

Insert thumb

 Народният представител от Синята коалиция Лъчезар Тошев в интервю за вестник "24 часа"

- Г-н Тошев, защо точно сега се сетихте, че на мястото на Цар Освободител трябва да има паметник на хан Аспарух, отдавна ли зрее тази идея у вас, или реставрацията на скулптурата ви провокира?

- В момента този паметник е демонтиран. Преди това би било твърде агресивно от моя страна да правя предложение за преместване на един паметник, който си стои на своето място.В момент, когато е демонтиран, е време да се запитаме дали трябва да бъде поставен отново там, или на друго място в София, както предлагам. Тъй като смятам, че срещу Народното събрание, където е центърът на българската държавност, трябва да бъде поставен паметник на основателя на българската държава - нашия отец основател хан Аспарух. Не виждам в това нищо нелогично, напротив, тази дискусия трябваше да започне отдавна
- как визуализираме представата за нашата държавност.

- В мотивите си до председателя на парламента г-жа Цачева пишете, че центърът на София е населен прекалено много с руски герои. С какво ви дразнят толкова руснаците?

- Не, не ме дразнят, но е нормално в центъра на София да бъдат поставени паметници на български герои и личности, които са нашият общ пантеон.

Искам да припомня един случай с посещението на шведския крал в София. Домакинът му - президентът Петър Стоянов, го развежда из центъра на София и се оказва, че всеки паметник, на който се спира високият гост, е посветен на уважавана личност от руския пантеон от герои. Като тръгнали от Орлов мост, после по бул."Цар Освободител", Паметника на Съветската армия, паметника на Цар Освободител, отзад е Руската църква, патриаршеската ни катедрала е "Св.Ал.Невски", пак руски светец, бюстът на Пушкин и т.н. Къде са българските паметници?

- Но това ни е историята, не можем да я променим.

- Имаме нужда да подчертаем нашата история чрез паметници на нашите герои и държавници.  Не че съм нещо против император Александър II, той има заслуги не само за България, но и за човечеството с това, че е премахнал робството в Русия. Тогава той започва да бъде наричан Освободител. Но не виждам защо неговият паметник трябва да е срещу Народното събрание.

- А не смятате ли, че може да стане междудържавен скандал, още повече че руснаците финансират цялата реставрация?

- Не! Аз предлагам този паметник да бъде сложен в центъра на София на подходящо място, което да изрази необходимото уважение към него. Не поставям въпроса дали да има такъв паметник, а къде да е той.

- Вие предлагате да е в градинката на Руската църква или вместо Паметника на Съветската армия.

- На всяко друго място, което се сметне, че е достатъчно централно и ще изрази уважение към него. Не държа на точно определено място, но предлагам да се обсъди дали не е време да се появят големи паметници на основателите на нашата държава в центъра на София.

- А как гледате на идеята скулптура на хан Аспарух да се издигне на мястото на паметника до НДК?

- Срещу Народното събрание е добре да има паметик, който е български и е посветен на българска историческа личност. Най-безспорната личност според мен е хан Аспарух. Нека ви припомня, че в Украйна е гробът на хан Кубрат и там има негов паметник, на който през 2001 г. имах честта да прережа лентата. Той също е една личност, достойна за уважение, неговият син е основал България. Трябва да построим и на хан Кубрат паметник, неговият девиз "Съединението прави силата" е на фасадата на Народното събрание.

- Защо според вас досега нямаме паметници на тези личности?

- Нямаме, да. България е преживяла един срив през 1918 г., след това през 1944 г. се е наложил комунистическият режим и това е следващата национална катастрофа, когато са унищожени видни личности и интелектуалци. Но сега България се възражда и се надявам, че днешните държавници ще могат да възстановят националното достойнство, като поставят паметници на големите личности от историята ни. Това не са само хан Аспарух или хан Кубрат, а и княз Борис, който е покръстителят на българите и много други личности.

- Колегата ви историк Андрей Пантев нарече това ваше предложение смешно и дори предположи, че ще стигнете до крайност - да поскате примерно храмът "Св. Ал. Невски" да се прекръсти на Джон Смит.

- Няма да поискам това. Паметникът пред Народното събрание е тема, по която може да се произнася държавата, а как да се назовава патриаршеската катедрала, трябва да каже църквата. Известно е, че по време на Първата световна война, когато Русия и България са били врагове, името на катедралата е било сменено на "Св. св. Кирил и Методий".

- Имаме ли нужда от такъв дебат в този момент, предполагам съзнавате, че сега всеки, който има отношение по въпроса, ще се изкаже?

- Нека да преценим това важно ли е за нас, или не. Мисля, че е полезно за препотвърждаването на нашия пантеон от герои. Това е необходимо, както и една друга моя идея, която имам, и това е създаване на Форум за бъдещето, какъвто имат много държави. Не е нужно само да гледаме в миналото, а и в бъдещето.

- Президентът Плевнелиев нали пише стратегия "България 2020"?

- Това е много къс период. Става въпрос за стратегически дългосрочни цели - нещо, което не е правено у нас. Крайно време е заедно да помислим за бъдещето си.

- А как си представяте паметника на хан Аспарух - нещо мащабно или по-стилизирано, с коне, без коне?

- В този процес трябва да участват нашите скулптори и който е най-добър, да спечели. Но паметникът трябва да отразява именно това, че хан Аспарух е отецът основател на България и да изразява нашето национално достойнство


Tags: Лъчезар Тошев

Още по темата

thumb 24.05.2012

СДС и смисълът на представи...

Анализ на Лъчезар Тошев - народен представител от Съюза на демократ...