Емил Кабаиванов: Референдумът за АЕЦ "Белене" е твърде закъснял и има политически цели

28.09.2012

Insert thumbАко има нови преговори по проекта за АЕЦ "Белене", те трябва да са публични и ясни. Независимо как ще продължи развитието на този случай, исканият от БСП референдум е закъснял и няма да реши никакви проблеми в атомната енергетика. Такава е позицията на председателя на СДС Емил Кабаиванов, който гостува в предаването "Под лупа" на ТВ "Европа". Той заяви решимостта на партията си за самостоятелно политическо развитие и декларира, че тя желае да провежда прагматична политика, с която се решават проблеми на българските граждани.

НИКОЛАЙ ЛЕФЕДЖИЕВ

- Здравейте, днес ще говорим за политика. Наш гост е председателят на СДС г-н Емил Кабаиванов. Добър ден.

- Добър ден.

- Първият ми въпрос разбираемо е свързан с АЕЦ "Белене". В тази тема има промяна, тъй като се появи частен инвеститорски интерес. Какво е отношението на СДС?

- Първо искам да припомня ясната позиция на СДС за референдума. За нас референдумът за "Белене" е твърде закъснял и той преследва политически тези. Ако БСП искаше да го реализира, имаше един мандат. Сега сме в нова ситуация от вчера. Моето становище е, че ако има стратегически инвеститор, преговорите трябва да се водят публично и да бъдат защитени интересите на България. Държавата би трябвало да участва в този проект с апорт - това, което досега сме похарчили за АЕЦ "Белене"... Държавата трябва да участва, защото дори проектът да е частен, тя трябва да гарантира ядрената безопасност и ще има влияние върху цената на електроенергията и върху въпроса за ядреното гориво и съхранението на отработеното гориво.

- Зад този частен инвеститор стои ли наистина стратегически, или има и някакви други игри?

- На този въпрос трябва да отговори българското правителство. Затова преговорите трябва да бъдат водени открито и ясно.

- Преговорите сигурно ще отнемат месеци, а по подписката за референдум трябва да се вземе решение за три месеца. Има противоречие - ако се изгражда този проект, а от друга страна има желание за референдум.

- Ако парламентът вземе решение да пусне отново проекта в ход, референдумът се обезсмисля, но той така или иначе е твърде закъснял и няма да помогне да решим проблема с ядрената енергетика.

- След смяната на ръководството и излизането от "Синята коалиция" в какво състояние е СДС?

- СДС има около 12 000 членове, за които това е кауза. Ние сме опозиция вече няколко мандата, така че тези, които търсеха ползи, вече ги няма при нас. Ние имаме желанието да развием СДС през следващата година така, че да имаме самостоятелна група в следващия парламент.

- След излизането от "Синята коалиция" някои от членовете на партията я напуснаха, някои се присъединиха към други партии. Това отслаби ли СДС по места?

- Няма процес на отлив от СДС. Имам разговори и наблюдения над всички регионални структури.

- Да засегнем отношенията ви с другите партии вдясно. Явно съюзът с ДСБ вече ни ви удовлетворява, но и те, и управляващата партия, са членове на ЕНП.

- Ние ще развиваме ясна и открита политика. Заявихме намерението си парламентарната група на "Синята коалиция" да продължи да съществува до края на мандата, което е коректно спрямо избирателите. След срещата с партиите от СК ще поканим на среща и колегите - членове на ЕНП. Готови сме за взаимодействие по въпроси, по които сме с близки становища. Няма да бъдем в основата на задкулисни игри, но за нас най-важен е СДС.

- Има ли сближаване на позициите на СДС с тези на ГЕРБ по някои от темите на деня.

- Чух да се лансират тези, че едва ли не ГЕРБ стои зад разпадането на "Синята коалиция", което не е вярно. Решението бе на мнозинството членове на СДС, то бе облечено в решение на Националния съвет.

- Какво е отношението на СДС към новите партии, като тази на Кунева, които са ви конкуренти за влизане в парламента?

- Нормално е да възникват нови формации, но е добре да не се създават чрез вземане на лидер на друга партия и включване в твоето ръководство с надеждата да привлечеш част от избирателите на друга партия. Мисля, че това няма да успее. Що се отнася до г-жа Кунева, тя дължи няколко отговора на българските граждани. На европейските избори бе водач на листата на НДСВ, после, за учудване на всички, не стана евродепутат. На президентските избори тя обяви, че между двата тура ще призове за кой от кандидатите да гласуват нейните симпатизанти - не го направи. Трябва да има честност и искреност.

- Виждате ли конкуренти в другата формация - ГОРД?

- СДС е традиционна дясноцентристка формация и според мен ГОРД не може да вземе от избирателите й.

- Преди няколко дни на заседание на ръководството на СДС заявихте идея за промяна на Наказателния кодекс в частта за използване на оръжие при неизбежна самоотбрана. Защо предлагате такъв приоритет?

- Искаме да предлагаме решения на проблеми. Битовата престъпност е един от големите проблеми. В последните години има стотици случаи, в които този, който е ограбен и застрашен, е потърпевш, а извършителите не носят отговорност. Предлагаме няколко конкретни промени в НК, които ще имат силен превантивен ефект.

- Такива промени бяха предлагани преди години, но Конституционният съд не ги одобри.

- През 1997 г. бяха приети 6 такива текста, отменени от КС. Сега ние предлагаме други текстове.

- Кои ще са другите цели на СДС през новия политически сезон?

- Приоритетите не могат да бъдат различни от тези на българските граждани. Това е обедняването, безработицата, фалитите на малки и средни фирми, повишаване на цените на електроенергията и много от стоките. По отношение на общините ние предлагаме част от данъка върху дохода на физическите лица да остава в общините, като той да бъде допълнение към субсидията, която получават... Това ще разреши проблема с възможностите за съфинансиране на европейските проекти.

- Вие сте избран кмет от СДС, а управлява ГЕРБ. Как работите с централната власт?

- Винаги съм разчитал на това проектите, с които кандидатстваме, да бъдат добре разработени и да не се налага да търсим лобиране от централната власт, защото когато търсиш политическа помощ, тогава значи ти не си си свършил работата.


Tags: АЕЦ БЕЛЕНЕ, Емил Кабаиванов

Още по темата

thumb 26.09.2018

Емил Кабаиванов:Местните и ...

Светослав Малинов не направи политически консултации как да гласува...

thumb 06.02.2017

Емил Кабаиванов: РБ ще бъде...

РБ ще бъде част от следващия български парламент. Това прогнозира з...

thumb 18.11.2016

Емил Кабаиванов: Политическ...

Д-р Емил Кабаиванов, зам.-председател на СДС и кмет на Карлово, в и...

thumb 28.01.2016

Емил Кабаиванов: Промените ...

Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово в интервю за сутрешния блок...

thumb 13.01.2016

Емил Кабаиванов: Надявам се...

Емил Кабаиванов, зам.-предесдател на СДС и кмет на Община Карлово в...

thumb 21.12.2015

Емил Кабаиванов: За местнат...

Когато влязохме в Реформаторския блок, не сме мислили, че той е коа...

thumb 16.12.2013

Промените в Закона за верои...

Атакуват се центровете и символите на толерантността в България. То...

thumb 25.06.2013

Емил Кабаиванов: СДС иска е...

Трябва да има принципи и около тях да се обединим, така д-р Емил Ка...

thumb 16.05.2013

Обединението трябва да бъде...

СДС е само едно заяви Емил Кабаиванов в предаване на NEWS7

thumb 02.05.2013

СДС разчита на нов морал и ...

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов в интервю за iNews