Ваньо Шарков: Забравете за по-добро здравеопазване и през 2013 г.

10.10.2012

Забравете за по-добро здравеопазване и през 2013 г.

 

Тъжната история за фокусника и заека му

„Разходите за здравеопазване по проектобюджета за 2013 г. са съобразени с мястото на здравеопазването като един от основните приоритети в публичния сектор, както и със следващите стъпки на реформа чрез преразпределение на функции и отговорности между Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса” - това можем да прочетем в доклада към проектобюджета на финансовия министър Симеон Дянков за 2013 година.

 

Един от основните приоритети ли?

Ако внимателно погледнем цифрите и ги сравним с тези за сегашната или предните години, вероятно ще помислим, че някъде има печатна грешка, а ако ги сравним с тези в Европа ще разберем, че грешка няма, а има доста цинизъм в цитираната по-горе министерска „мисъл”.

И така парите за родното здравеопазване през 2013 година, просто ще се местят от здравното министерство, към здравната каса и пак ще останат 4.1% от БВП. През 2013 година НЗОК ще харчи със 163 милиона лева повече от тази година, а министерството със 100 милиона по-малко. От едното място взеха, на другото дадоха, но всичките пари са си все за здравеопазването, а Дянков е като фокусник, на който заека му стърчи от ръкава и гледа с отчаян поглед.

 

 

Намалението на министерските пари е поради плануваното прехвърляне на функции и дейности, които бяха негова грижа досега към Националната здравноосигурителна каса. Интензивното лечение, процедурите по асистирана репродукция, имунизациите и др., които през 2012 г. са администрирани от МЗ за сметка на трансфера от НЗОК , през 2013 г. ще бъдат финансирани чрез бюджета на НЗОК. Ето как зайчето на фокусника преминава от единия ръкав в другия, но продължава да гледа изцъклено и все по-унило. 

 

Предвижда се през 2013 г. МЗ да разходва 368 млн. лв., като 45 млн. ще дойдат от собствени приходи и 326 – от централния бюджет. Ето така здравното ведомство олекна с 26% от тазгодишния си бюджет. Това означава, че за спешна помощ, кръвни центрове, психиатрия, трансплантации и примерно специализация на лекарите, парите в най-добрия случай ще си останат същите.

 

Така поне мислим ние, но какво е намислил фокусника-финансист още не е ясно

 

Тук неговото зайче леко започва да приритва, за сега само с едното краче.

 

 

Какво става в НЗОК? Финансовото министерство залага приходи в размер на 2 704 076 хил. лв., което е само със 71 млн. повече спрямо настоящата година. Тези приходи обаче явно се очаква да са изцяло от здравните осигуровки на българските граждани, защото трансферът от държавата за осигуряваните от нея граждани остава 941 млн. лв. И това при положение, че в закона за здравното осигуряване е предвидено от 2013 година държавата да осигурява всички не на 4% както е сега, а на 8%. Явно закона няма да бъде спазен, а леееекичко променен. 

 

Май зайчето в ръкава на фокусника намигна с двете очи или господаря му е стиснал повечко гърлото. По-скоро е второто.

 

 

Планираните разходи на касата за 2013 година са 2 377 931.0 хил. лв. От тях за болнична помощ 1 253 031.0 хил. лв. при 1 168 876 сега и за лекарства 540 млн. лв. при 495.5 за 2012 г.. С 3 млн. повече ще са парите за първична извънболнична помощ догодина. Със 7 млн. повече за специализирана извънболнична помощ, и без промяна в средствата за  медико-диагностични дейности и дентална помощ.

 

Тук вече зайчето, онова в ръкава почва да се пита дали да мре или да вземе да емигрира, защото дори то разбира, че прехвърлените дейности ще изядат фокуса с фалшивото увеличение на парите за здраве. Разходите на касата за заплати и осигуровки остават пак същите като тази година, а се увеличават тези за капиталови разходи от 5.7 на 7 милиона. Зайчето, горкото все повече мисли да емигрира, преди да мре.

 

 

Какво става през това време в Европа? 

 

България е единствената държава-членка на Европейския съюз, в която средствата за здравеопазване като дял от БВП са намалели в периода 2002-2010 г. Това отчита „Евростат” в анализ на разходите на европейските правителства. 

 

Добре, че нямат данните за последните две години. 

 

Европейската статистическа служба отчита, че през 2002 г. страната ни е похарчила 5,3% от БВП за здраве, а през 2010 г. – 4,8% , а вече и за 2013 година-4.1 %, т.е за 11 години 1.1% надолу.

 

 

Здравеопазването е вторият сектор по размер на разходите в Европа

 

/след социалната политика/ със 7,5% от БВП или 14,7% от общите държавни разходи. Делът на харчовете за здравния сектор е най-висок в Дания и Ирландия – 8,5% от БВП. България е на опашката по този показател, а след нас остават само Кипър (3,3%) и Румъния (3,6%). Страната ни вероятно би била в още по-неизгодно положение, ако се разглеждаха данните за 2011 и 2012 г., когато средствата за здраве като дял от БВП паднаха до около 4%. Както е видно от данните на „Евростат”, тенденцията в Европа е точно обратната.

 

Данните на „Евростат” дават отговор и на въпроса за какво всъщност харчи парите си България, щом остава встрани от европейската тенденция за ръст на социалните разходи. 

 

България дава повече от средното за Европа за отбрана

 

(1,8% от БВП при средно 1,6% за ЕС), както и за обществен ред и сигурност (2,7% при 1,9% за ЕС). В това отношение страната ни е на първо място в Евросъюза, наред със Словакия.

 

 

Ето при тези факти, зайчето емигрира полуумряло заедно с тържествуващия си фокусник, но в различни държави! В различни държави-за радост на заека и за ужас на собственика му, който се зае да си търси други зайци.

 

 


Tags: Ваньо Шарков

Още по темата

thumb 26.10.2012

Сините настояват за дебат с...

Депутатът от СДС д-р Ваньо Шарков представи в парламента декларация...